6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu vechiturile în scara blocului

Cu vechiturile în scara blocului

-

Craiovenii dintr-o asociaţie de proprietari din Bănie stau cu vechiturile la uşă. Borcanele, cutiile, anvelope, materiale de amenajări interioare, lucrurile vechi de prin apartamente, cărucioarele, bicicletele sunt aşezate de-a valma la parterul unora dintre blocuri. Acest lucru se întâmplă de când primăria le-a impus locatarilor să-şi scoată toate vechiturile sau obiectele de prisos din adăposturile de protecţie civilă.

În câteva blocuri din Asociaţia de proprietari nr. 14 Rovine s-au iscat discuţii aprinse din cauza vechiturilor depozitate în scara blocului. Este cazul scărilor de bloc care au doar adăposturi de protecţie civilă şi sunt lipsite de boxe. Altele au doar un subsol tehnic în care abia se poate intra pentru intervenţii la conductele de utilităţi.

Într-o atare situaţie, proprietarii au început să pună lucrurile pe care nu le folosesc frecvent, bicicletele, corpuri de mobilier şi obiectele vechi, la parterul blocurilor, la intrarea în adăposturile de protecţie civilă sau la uşa apartamentelor.

Spații ignorate de autorități

S-a ajuns în această situaţie după ce primăria i-a somat pe craioveni să scoată toate lucrurile depozitate din adăposturile de protecţie civilă. Timp de zeci de ani, aceste spații au fost în mare parte ignorate de autorităţi, dar folosite de locatari ca magazie de depozitare. Primăria Craiova le-a cerut craiovenilor, în urmă cu câţiva ani, să elibereze buncărele din blocuri şi să le redea funcţionalitatea.

După ce uşa adăposturilor pentru protecţie civilă a fost închisă, locatarii înghesuie veghiturile în casa scării/foto: Maria Cernătescu

Cum s-a ajuns aici

Solicitarea a fost repusă pe tapet în contextul războiului din Ucraina. Drept urmare, toţi craiovenii care au la subsolul blocului adăposturi au fost privaţi de folosinţa acestor spaţii. Numai că, locatarii care se debarasează mai greu de anumite obiecte nu au avut de ales şi le păstrează în afara adăpostului sau chiar pe holul de la parter. Sunt în aceeaşi situaţie şi proprietarii care nu au unde să depoziteze obiectele folosite un sezon, de exemplu anvelopele de iarnă sau bicicletele folosite doar vara.

Din această cauză, în câteva blocuri din Asociaţia de proprietari nr. 14 Rovine s-au iscat discuţii.

„Oamenii au pus la uşa adăpostului borcane goale, cartoane, cutii, chiar şi un scuter. Au venit unii dintre locatari peste mine la asociaţie ca să iau măsuri. Când le-am zis celor care le-au aruncat aici, m-au apostrofat, mi-au zis să le iau eu. Alţii s-au învăţat să arunce lucruri de la etajele superioare direct prin golul dintre scări. Lucrul acesta s-a întâmplat după ce primăria ne-a obligat să golim adăposturile“, a afirmat Constantin Stănescu, preşedinte al Asociaţiei de proprietari nr. 14 Rovine.

Scara blocului nu este groapă de gunoi

Constantin Stănescu mai spune că multe bunuri sunt tocmai bune de aruncat, iar locatarii cer acum să facă asociaţia de proprietari curăţenie.

Eu le voi pune un anunţ pe uşă, prin care îi somez să ridice acele obiecte aruncate în scara blocului. Părţile comune ale blocurilor au altă destinaţie. Scara blocului nu este groapă de gunoi“, susţine preşedintele. Mai mult, Legea asociaţiilor de propreiatri prevede următoarele: „Niciun proprietar, chiriaş sau angajat al asociaţiei de proprietari nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu şi nu poate afecta funcţionarea normală şi întreţinerea condominiului“ (art. 30, alin 3 / Legea 196/2018).

Primăria Craiova spune însă că nu se va face nicio derogare. Adăposturile pentru protecţie civilă au altă destinaţie şi locatarii nu mai pot depune aici tot felul de vechituri. „Nu, răspunsul este nu. Ei au fost somaţi să elibereze acele adăposturi“, spune purtătorul de cuvânt al primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Costel Gâlcă și Ștefan Baiaram au prefațat meciul UTA...

UTA Arad și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS