Furnizorul de căldură al orașului, Termo Urban SRL, a comandat un studiu privind modalitatea de încălzire a orașului cu energie termică. Studiul numit pompos „Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Craiova” scoate în evidență faptul că dintre toate modalitățile, pe termen mediu și lung, de asigurare a căldurii și apei calde pentru craioveni, termoficarea este cea mai avantajoasă.
„Strategia de alimentare cu energie termică produsă centralizat vizează modul de asigurare al căldurii și apei calde la populație, instituții publice și operatori economici pe termen mediu și lung, în condiții de eficiență energetică, protecție a mediului și sănătatea populației. În concluzie, alimentarea în sistem centralizat este opțiunea cea mai avantajoasă dintre scenariile analizate. Pentru creșterea performanței tehnico-economice a SACET Craiova sunt necesare investiții în modernizarea componentelor sistemului, iar strategia este o condiție necesară pentru asigurarea finanțării proiectelor de modernizare”, susţine directorul Termo Urban SRL, Lorena Voican. La acest moment, studiul este expus pe site-ul Primăriei Craiova, pentru dezbatere publică.
Debranșări multe, pierderi mari
Dincolo de termenii de specialitate, sunt şi câteva aspecte în acest studiu care atrag atenția: Termo a cumpărat de la an la an tot mai puțină energie termică și, drept urmare, a vândut beneficiarilor direcți o cantitate redusă de agent tremic secundar. În schimb, pierderile au fost într-o continuă creștere.
Să le luăm pe rând. Termo Urban, urmașa vechii Termoficări, asigură în Craiova căldură și apă caldă pentru aproximativ 150 de clădiri publice, cu o suprafață totală de încălzit de 22.000 mp. Între acești consumatori sunt: Compania de Apă Oltenia, Școala nr. 24 Brazda lui Novac, Liceul Bibescu și Liceul Nicolae Titulescu, Teatrul Colibri, Spitalul de Neuropsihiatrie, Spitalul de Boli Infecţioase și lista continuă. Totodată, Termo furnizează căldură și apă caldă pentru 375 de asociații de proprietari și locatari, adică 2.867 de blocuri de locuințe.
Producerea energiei termice se face prin cele 100 de puncte termice (PT), folosind agentul termic primar furnizat prin SE II Craiova și prin cele 12 centrale de zonă și 35 de centrale de bloc pe gaze. Mai trebuie menționat că în decurs de 23 de ani de la sistemul centralizat de încălzire al orașului s-au debranșat 20.484 de apartamente, respectiv 48.468 de locatari.
În 2015, furnizorul de căldură al municipiului Craiova cumpăra o cantitate de energie termică de 448930.9402 Gigacalorii și vindea beneficiarilor 344469.9785 Gcal. Pierderile erau la acel moment de 23,24%. În 2021, Termo Urban a cumpărat 386765.209 Gcal și a vândut populației și agenților economici 278632.3047 Gcal. A înregistrat pierderi în sistemul de distribuție de 27,96%, deci aproape 30% din agentul termic se pierde pe traseu.
În concluzie, obiectivul general al proiectului este „creșterea competitivității și eficienței punctelor termice și implicit al întregului sistem centralizat de încălzire urbană”.