-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova nu mai vrea cabluri spânzurate pe Calea Bucureşti

Primăria Craiova nu mai vrea cabluri spânzurate pe Calea Bucureşti

După ce a reabilitat una dintre cele mai circulate artere de circulaţie, Primăria Craiova va începe să îngroape cablurile de la iluminatul stradal, dar şi restul reţelelor.

Strada Calea Bucureşti

Este vorba despre strada Calea Bucureşti care pe tot parcursul anului 2021 a trecut printr-un proces de modernizare. Un an întreg bulevardul a fost un adevărat şantier. S-au efectuat reparații generale la zonele pietonale și aleile de acces în blocuri și spațiile comerciale aflate la parterul acestora. De asemenea, s-a lucrat la revitalizare tuturor spațiilor verzi, s-a regândit peisagistic întreaga zonă.

În cele din urmă s-a adoptat şi un regulament pentru Calea Bucureşti care a intrat în vigoare în vara anului trecut. Când toată lumea credea că deranjul pe Calea Bucureşti s-a încheiat, spargerea aleilor pietonale şi a carosabilului se reia. Cauza? Lucrările de aducere în subteran a cablurilor de la iluminat stradal şi restul reţelelor. Reprezentanţii Primăriei Craiova au spus încă de la începerea lucrărilor că un aspect important al transformărilor propuse pentru Calea București este trecerea în subteran a cablurilor de pe stâlpi. Există şi un regulament în acest sens în care se arată :

Primăria Craiova nu mai vrea cabluri pe stâlpi/foto Claudiu Tudor

În centrul vechi, în centrul civic, în zonele protejate și pe arterele principale ale
Municipiului Craiova este interzisă amplasarea de reţele de comunicații electronice aeriene noi sau modernizarea celor existente pe stâlpi, pe plantaţii de aliniament, pe elemente de faţadă ale imobilelor ori pe alte elemente/structuri de această natură. În zonele menționate anterior se interzice totodată și amplasarea de infrastructură nouă suport – stâlpi pentru rețelele de comunicații electronice. În aceste zone este permisă realizarea de rețele de comunicații electronice și modernizarea celor existente cu amplasare în subteran, în ganguri sau curți interioare”, art. 28, 29, 30/ Regulament.


Totuşi, aceste lucrări au fost lăsate la final, nu s-au făcut concomitent cu celelalte lucrări de revitalizare a bulevardului. Însuşi primarul Craiovei spunea la acel moment:

„Vom introduce cablurile în subteran, vom reface scările și aleile pietonale, spațiile verzi, vom construi locuri noi de joacă și spații de recreere, vom monta piese de mobilier urban inedite și fântâni arteziene, vom crea jocuri de lumini pe timpul nopții”.

La acest moment, parte din lucrările enumerate de către edilul Craiovei s-au făcut. Totuşi, introducerea cablurilor în subteran a fost lăsată la final.

Pe Calea Bucureşti, toate cablurile vor fi îngropate

Lucrările de trecere în subteran a cablurilor de la iluminatul stradal cad în sarcina firmei care administrează iluminatul stradal şi ornamental în oraşul Craiovea, respectiv SC Flash Lighting Services SA. Aceasta a solicitat recent un Certificat de urbanism pentru lucrările pe care urmează să le efectueze. Lucrările de reabilitare a sistemului de iluminat se vor face pe tronsonul cuprins între strada Jean Negulescu şi Bulevardul Decebal şi se vor desfăşura pe o suprafaţă de 4.000 mp. Pentru demararea lucrărilor constructorul trebuie să îndeplinească anumite condiţii care urmează să fie specificate în autorizaţiea de construire:

cabluri
cabluri

În proiectul pentru obţinerea AC să se specifice lungime totala a liniei electrice. La faza de autorizaţie documentaţia tehnică va cuprinde detalii referitoare la săpături şi cote de nivel, precum şi tehnologia de execuţie a refacerii terenului afectat de lucrare. Soluţia tehnică adoptata şi termenul de executare vor respecta regulamentul pentru traversarea prin spargere a străzilor, trotuarelor şi zonelor verzi din Municipiul Craiova, conform HCL 37/2014. Practicarea canalului de preluare a reţelelor aeriene existente în subteran nu va afecta circulaţia rutieră şi pietonală din zonă. Se vor identifica deţinătorii de instalaţii de curenţi slabi, care vor fi notificaţi în vederea eliberării stâlpilor existenţi. După executarea lucrărilor, aceştia se vor adresa Direcţiei de Patrimoniu în vederea stabilirii taxei de ocupare definitivă a domeniului public. La faza de AC se va prezenta acordul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul PMC emisă în urma solicitării deţinătorilor de curenţi slabi (distribuţie TV, internet, telefonie fixă, comunicaţii diverse). Se va prezenta secţiune canalizaţie, lungimea totala a canalizaţiei propuse şi suprafaţa totală ocupată de amplasarea cameretelor proiectate şi a canalizaţiei propuse”, se arată în cuprinsul Certificatului de urbanism.

Am întrebat reprezentanţii Primăriei Craiova despre demararea acestui proiect, dar până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS