-2.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljRAADPFL şi Poliţia Locală, în luptă cu ambrozia

RAADPFL şi Poliţia Locală, în luptă cu ambrozia

RAADPFL-ul spune că aproape a stârpit ambrozia din Craiova. Buruiana se mai găseşte doar în zonele de periferie ale orşului. Poliţia Locală este în plină acţiune de identificare, notificare şi amendare a craiovenilor ale căror terenuri sunt năpădite de ambrozie.

Ambrozia este buruiana care începând cu jumătatea lunii iulie şi până târziu în toamnă provoacă neplăceri craiovenilor. Persoanele care sunt alergice la ambrozie, nu ar mai ieşi din casă în această perioadă. Şi-ar pune mască numai să scape de senzaţia continuă de mâncărime.
Ar urma orice tratament, numai să nu-şi mai simtă nasul înfundat. Strănutul permanent, ochii injectaţi, mâncărime în interiorul urechii, iritație în fiecare zi sunt ca o piatră de moară pe care un alergic la ambrozie o cară după el. Ambrozia, pur şi simplu îţi distuge starea de bine de-ndată ce se instalează vara și până toamna târziu. Buruiana poate face mult mai mult rău: provoacă astmul, poate afecta sistemul digestiv. Din cauza formelor grave de alergie produse de ambrozie, în 2018 a fost adoptată Legea privind combaterea acestei buruieni, potrivit căreia cei care nu iau măsurile necesare pentru a evita instalarea și răspândirea acestei plante vor fi amendați cu sume de până la 20.000 de lei.

Au fost luate primele măsuri împotriva ambroziei
Au fost luate primele măsuri împotriva ambroziei

RAADPFL-ul a scos ambrozia din oraş

Sunt zone în oraş, năpădite în fiecare vară de bălării şi mai ales de ambrozie, spre disperarea localnicilor. Neplăcut este faptul că planta de paragină, aşa cum mai este numită ambrozia, apare chiar în zone locuite ale Craiovei. Este nelipsită în zonele de periferie ale oraşului, dar mai apare şi în spaţiile neîngrijite dintre blocuri. An de an, ambrozia este stârpită de angajaţii regiei care se ocupă de administrarea domeniului public (RAADPFL).

„Am identificat terenurile pe care creşte ambrozia. Oamenii noştri intervin din luna mai pentru a nu se ajunge la situaţii grave. Terenuri cu probleme am identificat în zona Veterani, de-a lungul căii ferate şi în zonele periferice. Ambrozia se înmulţeşte foarte uşor şi din cauza terenurilor private lăsate neângrijite, unde această buruiană creşte în voie. Terenurile private nu cad în atribuţia noastră. Aici proprietarii trebuie să şi le îngrijească”, a declarat pentr GdS, Ana Dănescu, purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova.

Proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia, amendaţi de Poliţia Locală
Proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia, amendaţi de Poliţia Locală

Legea dată în acest sens obligă autorirăţile să identifice terenurile năpădite de ambrozie până în luna mai şi ultrerior să treacă la stârpirea acestei buruieni.
Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara, după răsărirea acestei buruieni, și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni“,
se arată în art. 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, din 05.12.2018.

Craiovenii obligaţi să-şi cureţe terenurile de ambrozie

Problema cea mare vine din partea proprietăţilor private lăsate în paragină. Aici, proprietarii înţeleg mai greu că trebuie să cureţe de bălării şi cu precădere de ambrozie terenurile pe care le deţin. Aceştia au obligaţia să desfăşoare periodic lucrări de întreţinere a terenurilor, prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice pe toată perioada de vegetaţie a plantei. Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri a dispoziţiilor privind combaterea buruienii ambrozia se face de către poliţia locală.
În urmă cu câteva luni, primarul Craiovei îi atenţiona pe locuitorii urbei că angajaţii Poliţiei Locale au început procedurile de identificare și notificare a deținătorilor de terenuri pe care se află această plantă.

Ambrozia o buruiană periculoasă


„În cazul nerespectării legii, există și sancțiuni în acest sens: amendă de la 1.000 la 5.000 lei pentru persoanele fizice și amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane juridice. Proprietarii sau deținătorii de terenuri pe care se află ambrozie au obligația legală de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a acesteia pe toata perioada de vegetație a plantei. Pentru terenurile aparținând domeniului public, angajații RAADPFL vor curăța ambrozia“, a anunțat, pe Facebook, Olguța Vasilescu.


La acest moment, Poliţia Locală este în plin proces de identificare, notificare şi amendare a craiovenilor ale căror terenuri sunt năpădite de ambrozie. „Sunt mai multe ipostaze. Poliţia Locală se află în procedura de identificare, notificare şi amendare a craiovenilor care nu-şi îngrijesc terenurile. Unii au fost avertizaţi, alţii notificaţi, amendaţi, alţii sunt în perioada de notificare şi urmează să se conformeze sau nu„, spun reprezentanţi ai Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS