6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljOrganizarea cursurilor de înot de la Bazinul Carol, încă în aer

Organizarea cursurilor de înot de la Bazinul Carol, încă în aer

Primarul Craiovei a anunţat deschiderea Bazinului Carol, însă activitatea ce ţine de organizarea cursurilor de înot de nu este definitivată, chiar dacă se doreşte ca acesta să fie funcţional de la 1 septembrie. Unele detalii au fost puse la punct, însă mai sunt altele, foarte importante, care încă nu au fost rezolvate. Cele mai mari probleme le pun lipsa profesorilor de înot şi calcularea taxei pe care o vor plăti elevii pentru cursurile de înot.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a scris miercuri, pe pagina personală de Facebook, că Bazinul Carol I va putea fi utilizat din această lună „Ca prim eveniment organizat în cadrul bazinului, în perioada 16-27 august, se va desfășura un program de natație sub egida Summer Sport 2022. Evenimentul este organizat de Primăria Craiova în parteneriat cu Direcția Județeană de Sport. Proaspăt înființata Asociație Sportivă Carol I va gestiona, cu începere din 1 septembrie, activitatea bazinului de înot, împreună cu reprezentanții colegiului“, a scris Olguţa Vasilescu.

„Pentru noi este ca un Ferrari acest bazin“

Aşadar, lucrurile legate de redeschiderea Bazinului de Înot Carol I au început să se mişte, după mai bine de doi ani şi jumătate de când bazinul a fost inaugurat, apoi lăsat pe uscat. Au fost puse la punct mai multe detalii de ordin tehnic şi s-a înfiinţat o asociaţie care va gestiona întreaga activitate a cursurilor de înot. Însă, mai este de lucru până ca lucrurile să fie definitivate. Directorul Colegiului Naţional Carol I spune că în acest moment se pun la punct ultimele detalii tehnice. „Au fost de schimbat nişte senzori. De asemenea, am avut probleme cu calitatea apei. Bazinul nu a fost utilizat de multă vreme şi s-a format depunere pe conductă. Este nevoie de multe substanţe ca să limpezim apa. E destul de greu, pentru noi este ca un Ferrari acest bazin.

Primăria este proprietarul acestui bazin, iar Colegiul Carol I este administratorul. Nouă ni s-a predat la cheie bazinul. Aşa spune legea, că dacă se află în incinta colegiului, bazinul trebuie să fie administrat de noi. Aşadar, noi răspundem de partea de aprovizionare, întreţinere, reparaţii. În ceea ce priveşte partea de exploatare, pentru că înotul are nişte norme speciale şi dure legate de sănătatea şi siguranţa copiilor, se va ocupa asociaţia sportivă pe care am înfiinţat-o“, a spus Dănuţ Mic, directorul colegiului.

Lipsa profesorilor de înot şi calcularea taxei ridică probleme

Chiar dacă s-au rezolvat mai multe detalii tehnice şi administrative bazinului, încă există probleme cu privire la funcţionarea propriu-zisă a cursurilor de înot. Directorul Colegiului Carol I spune că în Craiova există doar patru profesori de înot, iar în acest moment au promisiunea clară doar a unuia dintre ei.

„Pe un profesor ne bazăm cu certitudine. Acesta este şi cadru didactic la Carol I. De asemenea, ar mai fi încă un viitor profesor de înot, care se află încă în perioada de cursuri şi pe care ne-am putea baza de la anul. Însă, preşedintele asociaţiei sportive nou înfiinţate se află în discuţii şi cu ceilalţi profesori din Craiova. Potrivit normelor legislative, un profesor de înot nu poate să stea în apă, la cursuri, mai multe de trei ore. Iar acest lucru înseamnă că este nevoie de mai mulţi profesori pentru a acoperi o zi întreagă de lucru la bazin.

În plus, capacitatea totală a bazinului oferă posibilitatea de curs pentru 20 de copii pe oră. De luni, 8 august, preşedintele asociaţiei se va întoarce din concediu şi, cu siguranţă, până la 16 august, vom avea puse la punct toate detaliile legate de profesori şi de organizarea cursurilor“, a mai spus Dănuţ Mic.

Doar elevii au acces. Cât vor costa cursurile? Nu se ştie…

În Bazinul Carol I vor avea acces doar elevii craioveni, atât cei ai colegiului în incinta căruia se află bazinul, cât şi alţi elevi doritori din oraş. O condiţie specială este limita de vârstă a acestora. Doar preşcolarii şi elevii până în ultima clasă de gimnaziu vor putea să înveţe să înoate. „Va fi vorba doar despre cursuri de iniţiere pentru elevii Colegiului Carol, dar şi pentru elevii din oraş. Deci bazinul nu este pentru publicul larg. Vor fi cadre didactice sau specialişti care au carnet de antrenor sau de profesor de înot. Va fi un asistent medical, va fi un administrator de piscină care va verifica chestiunile tehnice constant. Partea de specialitate, care revine profesorilor de înot, este reglementată printr-un regulament de funcţionare care este subordonat unor hotărâri de guvern, unor legi în vigoare vizavi de asociaţiile sportive. Nu vor avea loc activităţi comerciale“, a mai spus Dănuţ Mic.

O altă mare problemă o reprezintă stabilirea taxei pe care o vor plăti elevii pentru cursuril. „Deocamdată nu s-a stabilit cât va costa o oră de înot. E foarte greu în acest moment să stabilim şi să facem calcule pentru că nu ştim cu certitudine care vor fi costurile cu toate utilităţile şi cu profesorii. Însă, părerea mea este că va fi un abonament. O oră de curs va costa, probabil, în jur de 50 de lei. Dar nu există nicio certitudine până acum. Însă, până la 1 septembrie, cu siguranţă vor fi stabilite toate detaliile“, a mai adăugat directorul Colegiului Carol I.

Cum se fac înscrierile la cursuri

Pentru a se înscrie la cursurile de înot de la Carol I, va fi nevoie ca părinţii elevilor să facă un dosar care va conţine mai multe documente, cel mai important dintre acestea fiind adeverinţa medicală care atestă că elevul nu are probleme de sănătate care să îl împiedice să participe la cursuri de înot. Toate documentele necesare, dar şi regulamentul de funcţionare vor fi afişate săptămâna viitoare pe site-ul Colegiului Naţional Carol I. În incinta unităţii de învăţământ a fost înfiinţat un birou special pentru activitatea bazinului de înot. Aici se vor depune şi dosarele elevilor care vor participa la cursurile de înot.

Citeşte şi: Şefii din poliţia doljeană o duc greu. Declaraţiile de avere, mai mult goale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS