Complexul Energetic Oltenia (CEO) a revenit în fruntea producătorilor de energie electrică din România. Astfel, producția de energie pe bază de cărbune a ajuns pe primul loc în clasamentul național al producătorilor.
Din total, termocentralele pe cărbune asigurau peste 27% din energia produsă în România. Principalul motiv pentru care grupurile pe cărbune au ajuns în poziția de lider este legat de seceta accentuată și de faptul că Hidroelectrica nu are la dispoziție apa necesară în lacuri pentru uzinare.
Termo Craiova 2, pornită cu intermitențe
Este de amintit că la nivelul Complexului Energetic Oltenia se produce 90% din energia pe bază de cărbune din țară. A fost repornită cu intermitențe și Termocentrala Craiova 2. În momentul de față, CEO funcționează cu 4 grupuri energetice. Este vorba de blocurile energetice numerele 4 și 6 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, grupul energetic numărul 5 de la Termocentrala Turceni și grupul energetic numărul 7 de la Termocentrala Ișalnița.
Producția medie este de 1.000 de MW. Sucursala Electrocentrale Craiova 2 a fost oprită în ultimele două săptămâni pentru reviziile la sistemul de termoficare din municipiu. Oricum, la nivelul Complexului Energetic Oltenia se fac pregătiri pentru a se funcționa în curând fără Termocentrala Craiova 2.
Ar putea fi externalizată în octombrie
Unul dintre șefii din Complexul Energetic Oltenia a anunțat că externalizarea Sucursalei Electrocentrale Craiova 2 ar putea fi realizată în cursul lunii octombrie. Așadar, ar mai fi o lună în care curentul electric produs la grupurile energetice de la Craiova 2 să fie vândut în folosul Complexului Energetic Oltenia. Compania energetică și-a asumat divizarea simetrică a colosului energetic pentru externalizarea Termocentralei Craiova 2, pentru a respecta astfel angajamentul din Planul de restructurare și decarbonare.
Noua firmă care din luna octombrie va prelua patrimoniul sucursalei se numește Sucursala Electrocentrale Craiova 2. CEO a anunțat de mai mulți ani că dorește să renunțe la activele care nu au legătură directă cu producerea de energie electrică. Sucursala din Craiova este folosită în principal pentru producerea de agent termic pentru populație, instituțiile și agenții economici din Craiova. La un moment dat, s-ar putea ca noua societate să fuzioneze cu firma deţinută de Consiliul Local Craiova, Termo Urban SRL. Deocamdată, Societatea Electrocentrale Craiova va avea același acționariat ca la Complexul Energetic Oltenia. Ministerul Energiei va deține peste 77% din acțiunile noii societăţi.