Repartitoarele de căldură devin obligatorii. Cât costă montarea lor și ce amendă riscă cei care nu o fac.
Se vorbeşte de multă vreme de obligativitatea montării de repartitoare, la fiecare calorifer, în cazul celor care stau la bloc şi sunt recordaţi la sistemul centralizat de încălzire. În anul 2020 deputaţii au adoptat un Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.184/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică, cu amendamente. Conform acestuia montarea repartitoarelor trebuia să se facă până la finele anului 2021. Actul normativ introducea și noțiunea de contravenție pentru cei care nu vor respecta regula, iar amenda poate ajunge la 1.000 de lei.
” În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”,Art. I pct. 9^1.
Legea mai spune că aceste contravenţii vor fi constatate de către personalul împuternicit de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Ulterior termenul a fost amânat la data de 31 decembrie 2022. Prin urmare, conform proiectului în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.
Obligativitate
Conform proiectului adoptat în 2020, peste aproximativ patru luni toţi locatarii de la bloc care primesc căldură din sistemul centralizat al oraşului trebuie să aibă montate repartitoare de costuri pe toate caloriferele. Acelaşi lucru îl susţin şi firmele de repartitoare.
Aceasta spune că firma primeşte solicitări din partea asociaţiilor de proprietari din Craiova pentru montarea repartitoarelor de costuri.
Acelaşi lucru îl susţine şi reprezentantul altei firme de repartitoare.
Costuri: Patru repartitoare, peste 500 de lei
Preţurile montării repartitoarelor de costuri diferă în funcţie de numărul caloriferelor, dar şi de numărul apartamentelor dintr-o asociaţie. Cu siguranţă va plăti mai puţin un proprietar care montează repartitoare de costuri pe două calorifere faţă de unul care montează pe patru calorifere.De exemplu, un proprietar care montează repartitoare de costuri pe patru calorifere plăteşte peste 500 de lei.
Totodată, firmele care montează repartitoare de costuri spun că percep un tarif diferit pentru 20 de apartamente şi un alt tarif pentru 100 de apartamente. Montarea unui repartitor cu robinet termostatat costă sub 150 de lei/calorifer. În acest preţ intră repartitorul, robinetul termostatat şi mâna de lucru.
Reprezentantul unei alte firme în domeniu spune că montarea unui repartitor costă sub 150 de lei. Dacă numărul apartamentelor dintr-o asociaţie care solicită montarea repartitoarelor este mai mare, acestea beneficiază de discound.
La această dată, nimeni nu a făcut o centralizare oficială a apartamentelor din Craiova care au montate repartitoare de costuri.