Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu mai închide capacități de producție anul acesta. Planul de restructurare prevede închiderea a trei cariere miniere și a două grupuri energetice în anul 2022.
Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că termenele au fost decalate de criza energetică și de războiul din Ucraina.
Anul acesta sunt propuse pentru închidere carierele miniere Peșteana și Lupoaia, din județul Gorj, precum și cariera Husnicioara, din județul Mehedinți. Mai erau propuse pentru închidere, conform Planului de restructurare, grupul energetic 7 de la SE Turceni și grupul energetic 3 de la SE Rovinari.
„Deja au fost purtate discuții de către Ministerul Energiei la nivelul comisarului pe Energie din UE și s-a explicat că este nevoie să fie ajutat Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia cu aceste date. Ar fi înțeles care este situația și ar fi de acord atâta timp cât compania nu primește suplimentar ajutoare de stat.
Prin urmare, avem trei cariere miniere și două grupuri energetice propuse la închidere în 2022. Termenul a fost decalat pentru luna iunie 2023. Nu le mai putem închide anul acesta”, a declarat Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia.
Încheie anul cu profit
În același timp, Complexul Energetic Oltenia se pregătește să revină anul acesta pe profit, după patru ani de pierdere. Este anunțul făcut de Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.
Acesta a declarat că societatea va încheia anul 2022 pe profit. Ultimul an cu profit a fost 2017.
Este de amintit că primul an cu profit după înființarea Complexului Energetic Oltenia a fost 2013. Practic, la nivelul Complexului Energetic a fost înregistrat un rezultat pozitiv o dată la cinci ani, după cum a afirmat Daniel Burlan.
Managerul CEO a precizat că existența profitului va genera premisele unor creșteri de salarii pentru mineri și energeticieni.
„Este un lucru foarte bun pentru Complexul Energetic Oltenia acest an 2022 cu profit. Oricum în ultima perioadă s-a îmbunătățit și relația cu sectorul bancar și avem dobânzi mai bune. Am reușit anul acesta și o producție mare de cărbune, adică 17 milioane de tone.
Din 2018 nu am mai avut o asemenea producție de lignit. Avem și o producție de energie electrică de 10 terawați. Faptul că vom avea profit în 2022 înseamnă că vom putea negocia cu sindicatele creșteri de salarii pentru 2023. Este un context bun pentru Complexul Energetic Oltenia”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.
Prelungește contractele pentru 600 de angajați
Compania și-a propus pentru 2023 aceleași obiective ca în 2022. Este vorba de o producție de energie electrică de 10 terrawați și 17 milioane de tone de cărbune.
În acest context, numărul de angajați va rămâne tot în jurul cifrei de 11.000.
Astfel, Complexul Energetic Oltenia va prelungi contractele celor 600 de muncitori angajați anul acesta pe perioadă determinată.
Un număr de 600 de persoane au fost angajate în luna iunie în carierele miniere din Complexul Energetic Oltenia, fiind necesară suplimentarea producției de cărbune, precum și de energiei electrică, în urma războiului din Ucraina.
În mod normal, contractele de muncă ale celor 600 de sudori, lăcătuși mecanici și electricieni trebuie să înceteze la finalul lunii decembrie 2022.
Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că s-a decis prelungirea contractelor individuale de muncă pentru încă 6 luni, respectiv până în luna iunie a anului 2023.