Primăra Craiova a lansat o licitaţie publică, la începutul acestei luni, prin care vrea să achiziţioneze peste 450 de nebulizatoare şi zeci de mii de litri de dezinfectant. Toate vor fi distribuite în unităţile publice de învăţământ din Craiova. Preţul total pentru întreaga achiziţie este unul ameţitor şi se ridică la peste 25 de milioane de lei, fără TVA. Pe lângă acest contract, mai există încă o licitaţie, care face parte din acelaşi proiect, şi care presupune achiziţia a peste şase milioane de măşti de protecţie. Banii provin din fonduri europene.
Obiectul contractului scos la licitaţie de Primăria Municipiului Craiova este „Achiziţie aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor şi dezinfectantul aferent acestora“, în cadrul proiectului „Măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului în unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Craiova – M.A.S.T.I Pentru Craiova”.
Valoarea estimată a contractului este de 25.113.920,00 lei, fără TVA. Toţi aceşti bani se vor folosi pentru achiziţia a 461 de nebulizatoare. Costul unui astfel de aparat a fost estimat la 18.000 de lei, fără TVA. Astfel, toate cele 461 de bucăţi vor costa 8.298.000,00 lei, fără TVA. De asemenea, prin acest contract se vor achiziţiona nici mai mult, nici mai puţin decât 76.436 de litri, la un preţ de 225,91 de lei pe litru, adică un total de 16.815.920 lei, fără TVA. Dacă adăugăm TVA-ul, se ajunge la un total de 29.885.5464,8 lei pentru întregul contract. Vestea bună este că aceşti bani au fost obţinuţi prin fonduri europene.
Cum vor fi distribuite nebulizatoarele
Nebulizatoarele şi dezinfectantul aferent acestora vor ajunge în toate cele 64 de unităţi de învăţământ de stat din Craiova, inclusiv la Centrul Judeţean de Excelenţă Dolj. Numărul nebulizatoarelor şi litrilor de dezinfectant vor fi diferite pe fiecare unitate de învăţământ. Astfel, lista arată că unele instituţii de învăţământ sunt mult mai avantajate decât altele, însă probabil s-a ţinut cont, printre altele, şi de capacitatea acestora. La Colegiul Naţional Carol I vor ajunge cele mai multe astfel de aparate pentru dezinfectat aerul, adică un număr de 23. Pe locul doi va fi Liceul Teoretic Henri Coandă, care va primi 20 de nebulizatoare, iar câte 19 astfel de aparate vor ajunge la Liceul Traian Vuia şi la Colegiul Şefan Odobleja Craiova.
La nivelul şcolilor, cele mai mare număr de nebulizatoare le vor primi Şcoala Gimnazială Decebal şi Şcoala Gimnazială Sfântul Gheorghe, câte nouă bucăţi. De asemenea, opt aparate vor ajunge la Şcoala Gimnazială Ion Creangă. Restul şcolilor vor primi mai puţine. La capitolul grăiniţe, cele mai multe nebulizatoare se vor distribui către Grădiniţia Tudor Vladimirescu, adică opt. La Grădiniţa Traiana Demetrescu vor ajunge şase, iar la Căsuţa Fermecată – cinci. În rest, se vor distribui de la patru aparte în jos.
Primăria Craiova cumpără şi peste şase milioane de măşti
Din acelaşi proiect pe fonduri europene mai face parte şi contractul „Achizitie echipamente de protectie: Lot I – MĂŞTI“, care a fost scos la licitaţie separtat, pe 19 august. Acest contract prevede cumpărarea a 6.244.140 de măşti de protecţie, care vor fi distribuite tot în şcoli, licee şi grădiniţe publice din Craiova. De asemenea, şi Centrul Judeţean de Excelenţă va beneficia de măşti prin intermediul acestui proiect. Pe toate aceste măşti de protecţie se va cheltui suma de 1.318.783,2 de lei.
Cele mai multe măşti de protecţie vor ajunge la Colegiul Naţional Carol I (283.928), Colegiul Naţional Carol I (229.215), Colegiul Naţional Ştefan Velovan (217.245) şi Colegiul Naţional Elena Cuza (207.270). Am întrebat Primăria Craiova de ce era necesară această achiziţie, ţinând cont că, în acest moment, nu mai există restricţii cu privire la Covid 19, iar acest lucru înseamnă, în principal, că în unităţile şcolare nu este obligatorie masca de protecţie.
Reprezentanţii municipalităţii ne-au explicat că este vorba despre un proiect care a fost realizat şi pentru care s-a obţinut finanţare în perioada de pandemie. „Acest proiect există din 2021 şi a fost semnat în februarie 2022. Este foarte bine să fim pregătiţi în cazul în care vor mai exista probleme legate de pandemie pentru că achiziţiile se fac destul de greu şi durează destul de mult“, au declarat reprezentanţii Primăriei Craiova.
Citeşte şi: Un doljean acuză că şi-a fracturat mâna într-un magazin de bricolaj din Craiova