Admininistrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) a anunțat că au fost primite cinci oferte de la companii din țară și din străinătate pentru construirea grupului pe gaze naturale de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița.
La nivelul CEO este în derulare o procedură de selecție care se va finaliza pe 26 septembrie. Proiectul vizat de procedura de selecție este următorul: constituire SPV privind construcția unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița, care va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit.
Proiectul a fost cuprins în Planul de Restructurare a CE Oltenia notificat Comisiei Europene în 4.12.2020, revizuit în august 2021 și completat în decembrie 2021, astfel cum acest plan a fost aprobat prin Decizia Comisiei Europene C(2022)553/26.01.2022 pentru acordarea unui ajutor de stat de restructurare în valoare de 2,66 miliarde de euro.
Proiectul face parte din Planul de decarbonare realizat de CE Oltenia în contextul asumării, de către România, în cadrul Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) a unor ținte și obiective în domeniul decarbonării, creșterii ponderii surselor regenerabile de energie și a măsurilor de eficiență energetică.
Societate cu capital mixt
Pentru implementarea Proiectului, se va înființa o societate cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV), persoană juridică română, la care CE Oltenia va contribui cu aport în natură (prin operațiunile de aportare agreate), iar investitorul selectat va contribui cu aport în numerar.
„Pentru Proiectul care se urmărește a fi implementat de SPV, CE Oltenia a depus la Ministerul Energiei aplicația pentru a fi inclus în Fondul de Modernizare a României, aplicație care a fost aprobată de Comitetului de Investiții al Fondului de Modernizare.
Finanțarea din Fondul de Modernizare care va putea fi obținută de SPV pentru Proiect este o finanțare nerambursabilă și va fi de 50% pentru proiectul CCGT. De asemenea, CE Oltenia a inițiat procesul pentru obținerea de către SPV a unor finanțări bancare de tip project finance.
În acest context, investitorul selectat va avea obligația de a asigura resursele financiare suplimentare contribuției sale la capitalul social, necesare realizării Proiectului dezvoltat de SPV, proporțional cu cota sa de participare.
De asemenea, este posibil ca CE Oltenia să contribuie și cu aport în numerar sau altă formă de finanțare și/sau numerar.
Vor fi analizate doar ofertele financiare pentru care au fost depuse toate documentele de participare aferente cerințelor de calificare pentru participarea la Procedura de Selecție, astfel cum au fost detaliate în Caietul de Sarcini.
Selecția ofertei financiare se va realiza prin aplicarea grilei de punctaj detaliate în Caietul de Sarcini, fiind desemnată câștigătoare oferta care obține punctajul cel mai mare”, conform Complexului Energetic Oltenia.