Gazonul de pe „Oblemenco“, schimbat în timp record. Stadionul „Ion Oblemenco“ are un nou gazon. Conform solicitării Primăriei Craiova, au fost înlocuiţi cei 8.036 mp de gazon hibrid, cât are suprafața de joc, tot cu gazon hibrid.
Potrivit caietului de sarcini, operaţiunea trebuia să aibă loc în maxim 15 zile, dar constructorul s-a mişcat mult mai repede. Ba chiar se poate spune că schimbarea gazonului s-a făcut în timp record, iar următorul meci al Universităţii va avea loc la Craiova. De altfel, clubul Universitatea Craiova a şi anunţat că derby-ul cu FCSB, din etapa a 11-a din SuperLigă, programat duminică, 18 septembrie, de la ora 21:30, va avea loc pe stadionul „Ion Oblemenco”.
De înlocuirea suprafeţei de joc s-a ocupat firma Sports Fields SRL, din Bucureşti. Acţiunea a început miercuri seară şi s-a încheiat ieri, când s-au făcut ultimele retuşuri. Sports Fields a avut obligația de a executa lucrările de schimbare a gazonului hibrid existent cu gazon rulou hibrid din pepiniera proprie sau pepinieră specializată şi s-a achitat de sarcini în cinci zile calendaristice.
Potrivit contractului, firma trebuia să decoperteze gazonul existent și să-l evacueze din incinta stadionului, să pregătească substratul pentru noul gazon, să descarce și să manipuleze noile rulouri de gazon hibrid, să le instaleze și să le stabilizeze. Operaţiunea încheiată ieri a costat bugetul local 2.518.080,36 lei fără TVA. Adică 2.996.515,62 lei cu TVA (606.000 euro), potrivit contractului atribuit prin licitaţie publică încă de la sfârşitul lunii iulie.
Gazonul de pe „Oblemenco“, la mâna Sports Fields
Acţiunea era însă programată după festivalul IntenCity, care a avut loc pe 26, 27 şi 28 august pe stadionul „Ion Oblemenco“. Sports Fields SRL este firma care a schimbat gazonul arenei din Bănie şi în octombrie 2021. Numai că atunci a înlocuit nu doar cei 8.036 mp de gazon hibrid, ci şi cei 2.000 mp de gazon natural de pe margine, cu gazon artificial. Operaţiunea de anul trecut a costat 650.000 de euro, cu TVA. Şi atunci, ca şi acum, la licitaţie s-a prezentat doar firma din Capitală.
Cum gazonul nu ar avea termen de garanție, primăria a cerut şi acum un termen de consultanță gratuită de trei luni de la data recepției, timp în care vrea să afle, printre altele, ce tratamente trebuie aplicate, când se poate desfășura primul eveniment sportiv, frecvența și durata evenimentelor, temperatura minimă de la care se recomandă pornirea instalației de încălzire pe perioada rece. Informaţii pe care le-a mai primit, de altfel, şi la precedenta acţiune de înlocuire a gazonului, derulată tot de Sports Fields SRL. Asta până se va încheia megaacordul cadru pe patru ani de „servicii complete şi eficiente de intervenţii şi lucrări specifice“ pentru gazon hibrid.
Câte milioane de euro va „înghiţi“ gazonul hibrid de pe „Oblemenco“?
În paralel cu licitaţia pentru schimbarea gazonului hibrid de la stadionul „Ion Oblemenco“, Primăria Craiova a mai demarat, în vară, o procedură de achiziţie legată de suprafaţa de joc. De data asta pentru un acord cadru pe 48 de luni privind întreţinerea, în care era prevăzută şi schimbarea gazonului hibrid ori de câte ori ar fi necesar. Suma înaintată de municipalitate este imensă. Conform licitaţiei lansate în data de 20 iulie, valorea estimată a serviciilor solicitate de primărie este cuprinsă între 12,5 milioane de euro şi 25 de milioane de euro.
Acordul se încheie doar pentru întreţinerea celor 8.036 mp ai suprafeţei de joc, nu şi pentru cei 2.000 mp de gazon artificial de pe margine. La licitaţie s-a prezentat o singură firmă, aceeaşi Sports Fields SRL. Oferta ei a intrat în evaluare din data de 26 august, cu termen final 14 noiembrie, dar cel mai probabil municipalitatea se va decide mai repede. Asta dacă nu apar probleme. Potrivit anunţului de participare, valoarea estimată a contractului pleacă de la 51.895.203 lei (fără TVA) şi ajunge până la 103.021.569 lei (fără TVA). Adică, o valoare maximă de 122,5 milioane de lei cu TVA, bani în care intră nu doar înlocuirea gazonului, ci şi schimbarea sistemului de drenaj, încălzire şi irigare, atunci când va fi cazul.
Acordul cadru presupune încheierea a opt contracte subsecvente: unul în 2022, unul în 2026 şi câte două în 2023, 2024 şi 2025. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 12.889.506,92 lei (fără TVA), adică 3,1 milioane de euro. Sumele efective care ar urma să fie cheltuite ar putea fi însă mai mici, după cum susţine viceprimarul Aurelia Filip.
USR Dolj a cerut explicaţii
După apariţia în mass-media a sumele înaintate de Primăria Craiova pentru întreţinerea gazonului de pe „Oblemenco“, USR Dolj a cerut explicaţii primarului Olguţa Vasilescu şi a anunţat că se va opune încheierii acestui contract.
„Primarul Olguța Vasilescu vrea să încheie un contract de 25 milioane euro, cu o firmă apropiată PSD, pentru întreținerea gazonului de pe stadionul «Ion Oblemenco», pe o perioadă de 4 ani. Aceeași firmă a câștigat licitația pentru întreținerea gazonului de pe Arena Națională în 2019 pentru suma de patru milioane de euro pe patru ani, adică un milion de euro pe an. Pe scurt, Primăria Craiova este dispusă să plătească o sumă de șase ori mai mare, adică peste șase milioane de euro pe an, pentru întreținerea unei suprafețe de gazon similare cu cea de pe Arena Națională.
Din acești bani s-ar putea asfalta 30 km de străzi sau s-ar putea construi Spitalul de Pediatrie! Doamna primar Olguța Vasilescu trebuie să ofere explicații cetățenilor Craiovei pentru «oportunitatea» cheltuirii sumei de 25 de milioane de euro din taxele și impozitele plătite de noi toți. USR se va opune categoric încheierii unui astfel de contract”, a afirmat Cezar Drăgoescu, președintele USR Dolj și consilier local USR Craiova.
Ce a răspuns executivul
Răspunsul nu a venit de la Olguţa Vasilescu, ci de la al doilea om din primărie, viceprimarul Aurelia Filip.
„E ca la o clădire! Ca să explic mai simplu, cât să înțeleagă și cei de la USR! Când faci acord cadru pe mai mulți ani, prevezi orice s-ar putea întâmpla: că va cădea tavanul, că se strică instalația electrică sau canalizarea, că se face o inundație, etc. Asta nu înseamnă că se va și întâmpla, ca să și cheltuiești banii, pe care, apropo, nici măcar nu îi ai prevăzuți în buget. Doar că, în unul dintre cazuri, oricare ar fi, nu mai pierzi un an în licitații, ci repari direct.
Respectiv, în cazul gazonului, dacă se prăbușește instalația de degivrare, de canalizare, etc. Nu s-a întâmplat până acum și nici nu se va întâmpla, de aceea e clar că banii nu vor fi cheltuiți. Estimăm, în 4 ani, să cheltuim maximum două milioane de euro“, a scris, pe Facebook, Aurelia Filip. Rămâne de văzut câte milioane de euro va „înghiţi“ gazonul hibrid de pe „Oblemenco“, în următorii ani.