Cartierul chinezesc, la expertiză. Așa cum anunța GdS la începutul lunii, proiectul eșuat al cartierului chinezesc din Craiova va trece într-o altă etapă.
De data asta s-a pus punct „telonovelei“ începute în 2014, locuințele care trebuia construite pe strada Caracal urmând să aibă o altă destinație față de ce se stabilise ultima dată. Inițial, până la 31 ianuarie 2017, pe terenul de 67.511 mp de pe strada Caracal nr. 152 (fost 132), cedat municipiului Craiova de către Ministerul Apărării Naţionale, urma să fie construite 1.800 de locuințe (23 de blocuri cu 10 etaje), din care 250 erau destinate angajaţilor MApN. Proiectul imobiliar a fost abandonat în primăvara anului 2017, după ce firma contractată de primărie, Shandong Ningjian, a intrat în impas financiar, nereușind să finalizeze nici măcar un bloc din cele 23. Terenul și construcțiile au ajuns la ANL (2018), pentru realizarea de locuințe prin credit ipotecar, dar termenul ulterior stabilit de Armată (ianuarie 2020) a expirat înainte de a fi demarate lucrările.
Ce a urmat? Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat, recent, încetarea contractului dintre municipalitate şi Agenția Națională pentru Locuințe, având ca obiect construcțiile și terenul de pe strada Caracal nr. 152, și apoi transmiterea imobilului teren din domeniul public al municipiului Craiova în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Practic, s-a ajuns în stadiul din 2014. Ce va urma? În hotărârile adoptate de CL se menţiona că „intenția autorității publice locale este aceea de a continua lucrările și a finaliza investiția pe amplasamentul situat în strada Caracal nr. 152 (fost nr. 132)“. De fapt, primăria chiar a solicitat ANL să continue investiţia „în raport de programele de construcții locuințe implementate de către agenție“.
Cartierul chinezesc, la expertiză. A fost emis un nou certificat de urbanism
În rapoartele atașate hotărârilor Consiliului Local se mai menționa că au fost achiziţionate servicii de expertiză tehnică de rezistenţă şi stabilitate pentru mai multe blocuri din cartierul chinezesc. Ba chiar au fost întocmite rapoarte de expertiză tehnică pentru blocurile I1, I2, I3, L1, L2, L3 și L4. Zilele trecute, Primăria Craiova a emis un certificat de urbanism pentru terenul de 67.511 mp de pe strada Caracal, nr. 152, în care se solicită „locuințe pentru tineri destinate închirierii – imobile I1, I3, L1 (corp 1 + corp 2), L2 (corp 1 + corp 2), L3 (corp 1 + corp 2), L4 (corp 1 + corp 2) – ET + DALI“.
Vorbim, așadar, de locuințe care nu vor mai fi scoase la vânzare, ci vor fi închiriate, cum sunt cele de tip ANL. Certificatul de urbanism este pentru expertiza tehnică a construcțiilor mai sus menționate și pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții. Cu alte cuvinte, se pregătesc pașii pentru reluarea lucrărilor. Rămâne de văzut și care va fi natura fondurilor necesare investiției.
Potrivit certificatului de urbanism emis, regimul maxim de înălțime al zonei este P+3-10, iar procentul de ocupare al terenului de maxim 30%, cu retrageri pentru construcții de minim 30 m şi pentru împrejmuire de minim 15,50 m din axul străzii Caracal. Conform documentului, amplasamentul este parțial afectat de zona de protecție a căii ferate din vecinătatea terenului.