6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe spune DRDP Craiova după ce un bolovan căzut de pe munte a ucis un șofer pe Valea Jiului

Ce spune DRDP Craiova după ce un bolovan căzut de pe munte a ucis un șofer pe Valea Jiului

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova a transmis marți, prin intermediul unei postări pe pagina sa de pe rețelele de socializare, că nu are în aria de responsabilitate căderile de pietre de pe versanții drumurilor pe care îi are în administrare decât până la 30 de metri înălțime.

Precizarea a fost făcută în contextul în care un bărbat, de 56 de ani, din Giurgiu, și-a pierdut viața duminică, 2 octombrie, după ce un bolovan a căzut peste mașina sa în Defileul Jiului. În ciuda eforturilor de a-l resuscita, acesta a decedat din cauza rănilor grave cauzate de bucata de stâncă. Bolovanul care l-a ucis pe șofer ar fi venit de la o înălțime mai mare de 30 de metri, astfel că DRDP se consideră absolvită de orice vină.

„În zona producerii evenimentului de duminica, 2.10.2022, sunt montate plase de protecție a  versantului care sunt în perfectă stare, între km 116+913 și 116+932 dar și bariere elastice între km 116+970 și 117+030, acestea fiind siteme de protecție stabilite prin proiect și executate pe teren.

În această zonă datorită specificului dispozitivelor de protecție este exclusă execuția rănguirii de versanți. Această metodă este utilizată numai acolo unde nu sunt montate dispozitive de protecție. Lucrarea executată recent nu permite desprinderea de pe versant a unor stânci de mari dimensiuni acolo unde sunt montate plase.

Operațiunile de rănguire au fost executate înainte de montarea a sistemelor de protecție”, scrie DRDP Craiova în postarea sa de pe Facebook.

DRDP mai spune că „potrivit legii, responsabilitatea montării de sisteme de protecție revine administratorului drumului public, până la o înălțime de maximum 30 de metri”.

Direcțiile regionale efectuează inspecții periodice

De asemenea, în comunicat se precizează că toate direcțiile regionale efectuează periodic verificări pe teren în zonele montane, iar zonele cu risc sunt semnalizate.

„Precizăm că toate direcțiile regionale au primit dispoziție din partea conducerii CNAIR să inspecteze periodic zonele montane aflate în administrare și ia măsuri în regim de urgență acolo unde se impune. Trebuie menționat că Defileul Jiului este parc național, arie protejată și toate plasele au fost montate după ce un proiectant specializat a efectuat o analiză și a identificat zonele cu risc de cădere a pietrisului/stâncilor.

Mai mult, în special vara, pe versanții de pe marginea tuturor drumurilor naționale au loc acțiuni de rănguire pentru a disloca bucățile de piatră care prezintă risc de a cădea pe carosabil. De asemenea, zonele identificate cu risc sunt semnalizate corespunzător”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS