4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum ar scăpa Primăria Craiova de factura la iluminatul public

Cum ar scăpa Primăria Craiova de factura la iluminatul public

Cum ar scăpa Primăria Craiova de factura la iluminatul public. În contextul actual al crizei energiei, când se vorbeşte tot mai mult de o reducere a consumului, Primăria Craiova vrea să ia faţa Europei cu iluminatul festiv. Un lucru la care edilul Olguţa Vasilescu spune că nu ar renunţa în ruptul capului, mai ales că beculeţele care vor lumina oraşul de sărbători timp de două luni nu vor consuma mai mult decât „12 calorifere electrice“.

La un post local de televiziune, primarul Craiovei a dezvăluit însă şi cum s-ar putea reuşi, în viitor, ca factura la iluminatul public să vină pe zero. Cu alte cuvinte, cum ar putea primăria să scape de plata facturilor la iluminat, o sumă care nu este de neglijat. Numai în primele şase luni ale anului, pentru „lucrări de menţinere, întreţinere precum şi pentru energia electrică consumată la iluminatul public, semafoare, fântâni arteziene, iluminat ornamental-festiv şi lucrări de asistenţă tehnică“ au fost efectuate plăţi în sumă de 6.113.214 lei, potrivit execuţiei bugetului local al municipiului Craiova, pe primul semestru al anului 2022.

Conform edilului Craiovei, pasajul subteran de la Universitate este cel mai mare consumator de energie. „La noi, pasajul subteran consumă cel mai mult. 20 la sută din factura de curent a oraşului vine de la pasajul subteran. Acesta are nişte instalaţii foarte vechi care consumă multă energie. De aceea am şi accesat fonduri ca să schimbăm instalaţia, să fie totul cu leduri“, a spus Olguţa Vasilescu. Proiectul la care se referă primarul presupune folosirea unor tehnologii eficiente, care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică. Mai exact, la înlocuirea corpurilor de iluminat existente la Pasajul Universităţii, cu un consum ridicat de energie, cu corpuri de iluminat cu surse LED.

Cum ar scăpa Primăria Craiova de factura la iluminatul public. Parcuri fotovoltaice care să producă energie pentru primărie

Olguţa Vasilescu a mai pomenit de amenajarea pe domeniul privat al Craiovei a unor parcuri fotovoltaice care să producă energie pentru primărie. Concret, să producă cel puţin energia consumată de iluminatul public.

„Ne-am reorientat tot pe fonduri europene şi suntem în discuţii cu miniştii de la Fonduri Europene şi de la Energie, pe care i-am rugat să schimbe ghidurile, pentru că nu ne lăsau să accesăm fonduri, mă refer la noi, la oraşele care nu sunt producători de energie. Le-am spus că nu este corect aşa ceva şi se vor da fonduri pentru panouri solare. Aici nu vorbim de panourile care se pot pune pe şcoli, pentru că sunt foarte mici şi nu ajută cu nimic, ci mă refer la hectare întregi de panouri fotovoltaice.

Pe terenul de opt hectare din intravilanul Craiovei aflat în zona Lacul Tanchiştilor – Valea Şarpelui, primăria vrea să amenajeze nu doar un parc de agrement, ci şi un parc fotovoltaic

Am găsit deja opt hectare în Valea Şarpelui, unde va fi amenajat şi un parc pentru locuitorii din zonă, iar pe celelalte hectare să fie panouri. De asemenea, vom monta panouri solare pe fostul canal colector din zona Corniţoiu, care a fost casetat. Avem şi acolo un teren de trei hectare care nu va putea fi folosit la nimic, pentru că nu este construibil“, a spus edilul Craiovei.

Panouri fotovoltaice lângă groapa de gunoi

Un alt parc fotovoltaic ar putea fi amenajat lângă groapa de gunoi de la Mofleni, conform spuselor Olguţei Vasilescu. Aici, municipalitatea ar mai avea câteva hectare de teren pretabile pentru amplasarea de panouri solare. Asta după ce vor fi plantaţi arbori paulovnia, „nişte copaci care cresc foarte repede şi care opresc insectele, praful“. „După acea perdea de protecţie vom pune şi aici panouri fotovoltaice. Unde vrem să ajungem? Până acolo încât tot iluminatul public al oraşului să fie produs de aceste panouri solare“, a precizat primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS