5.1 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenilor li se promite căldură toată iarna

Craiovenilor li se promite căldură toată iarna

La iarnă, toţi craiovenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire al oraşului vor avea căldură şi apă caldă. Cel puţin acestea sunt asigurările date de către producătorul de agent termic primar, Electrocentrale Craiova, dar şi de către Termo Urban. Totuşi, producătorul de agent termic primar este îngrijorat în privinţa rezervei de cărbune pe care o deţine la acest moment.

Trebuie spus că este prima iarnă în care societatea care furnizează energie termică oraşului este pe cont propriu. Aceasta s-a desprins la data de 30 septembrie din Complexul Energetic Oltenia, iar cu două zile în urmă şi-a primit de la Registrul Comerţului certificatul constatator. În fapt, producătorul, Electrocentrale, urmează să furnizeze societăţii Termo Urban, agent termic primar în baza vechiului contract semnat în urmă cu doi ani. Va mai fi semnat doar un act adiţional. Conform clauzelor din contractul care a fost semnat la momentul înfiinţării Termo Urban, societatea primeşte pe perioada rece în medie 150-160 de gigacalorii pe oră, în zilele foarte reci. Dacă temperaturile sunt normale producătorul îi furnizează 140 de gigacalorii pe oră.


„S-a realizat divizarea CEO şi începând cu data de 30.09.2022 s-a înfiinţat noua societate, Electrocentrale Craiova care preia activitatea societăţii SE II Craiova care făcea parte din CEO. Se preiau activele şi pasivele. Marţi am luat cerificatul constatator de la Registrul Comerţului.Contractul cu Termo Urban este încheiat pe cinci ani. Acesta mai este valabil trei ani şi jumătate. Noua societate, Electrocentrale Craiova va prelua contractul şi practic se mai face un act adiţional prin care se schimbă doar furnizorul.Noi le furnizăm în medie 150/160 de gigacalorii pe oră, în zilele foarte friguroase şi 140 de gigacalorii în zilele normale ca şi temperaturi exterioare”, a declarat pentru GdS, directorul electrocentrale Craiova, Dan Vasile.

Stocul de cărbune este mai mic ca în ceilalţi ani

Dacă pe hârtie lucrurile par a fi aranjate, privind în depozitul de cărbune al noii societăţi, reprezentantul acesteia spune că este puţin îngrijorat. Nu atât de îngrijorat încăt să se teamă de apropierea iernii şi că ar fi în imposibilitatea de-a produce şi furniza agent termic primar Termoficării. Acesta spune că la acest moment mai are cărbune cât pentru trei săptămâni, dar materia primă necesară este furnizatată în flux continuu de către CEO. Nu atât de mult cât să umple depozitul la refuz, dar nici prea puţin, cât să afecteze activitatea celor două grupuri energetice.
Stocul de cărbune este mai mic ca în ceilalţi ani. Nu este un stoc de cărbune foarte prost, dar noi eram obişnuiţi cu cantităţi mai mari. Acum am stoc de cărbune pentru trei săptămâni, dar asta în condiţiile în care s-ar opri livrarea de cărbune definitiv. Acest lucru nu se întâmplă. Eu nu primesc cărbune care să ducă la creaşterea stocului, adică să primesc mai mult decât consumul”, a mai spus Dan Vasile.

Termo primeşte căldură când cere

Legat de începerea furnizării căldurii în apartamentele craiovenilor, dat fiind faptul că temperaturile au scăzut , producătorul spune că poate furniza în orice moment agent termic. Furnizarea către populaţie rămâne la latitudinea Termo Urban. Societate care spune că este ţinută în loc de cadrul legal. Conform legii, dacă timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 şi 6.00, se înregistrează valorii medii ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici, începe furnizarea căldurii în regim permanent în locuinţele branşate la sistemul centralizat.
„Noi suntem pregătiţi pentru sezonul rece, ne-am făcut reviziile, exceptând lucrările neprevăzute. Furnizarea se face în momentul în care ne cere Termo Urban. Probabil, atunci când temperaturile exterioare scad în parametrii prevăzuţi de cadru legal, vor solicita. Eu pot însă să le furnizez agent termic şi la acest moment, totul depinde de cerere. Dar ne mai gândim şi la facturi.”, spune Vasile


Acesta a mai precizat: „Grupurile energetice sunt funcţionale. Acum mergem cu grupul I, iar grupul II este de rezervă, mai facem lucrări de mentenanţă, dar care nu le afectează starea de disponibilitate. Ambele grupuri îndeplinesc condiţiile de emisii la coş. S-a făcut lucrarea de reducere a oxizilor de azot şi pe grupul doi. Grupul pe gaze va fi folosit doar în caz de avarie. Exceptând stocul de cărbune, totul este bine. Acum, urmează să semnăm contractul cu CEO în baza căruia ne vor furniza cărbunele. În prezent primim cărbune în baza protocolului de divizare”, a explicat Dan Vasile.

S-ar putea să crească preţul agentului termic primar

Este cunoscu faptul că proprietarii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire plătesc pe gigacalorie un tarif de 420,08 lei/Gcal, exclusiv TVA. Creştera tarifului a fost aprobată în Consiliul Local al Municipiului Craiova la sfârşitul lunii augus cu aplicare de la 1 septembrie.
La rândul său producătorul preconizează o creştere a preţului de producţie. Dacă aceasta se va reflecat în tariful perceput de Termo Urban rămâne de văzut.
La preţuri aşteptăm hotărârea ANRE. Preţul actual este aprobat până la data de 31 octombrie 2022. Acum vindem agentul termic primar cu 295 de lei plus TVA. Care este procedura. Noi facem raportări către ANRE cu privire la cheltuieli, consumuri. În funcţie de aceste raportările, ANRE modifică preţul reglementat pentru fiecare societate producătoare. Este posibil să aibă loc o mărire a preţului, dar va fi una minoră. Este doar o estimare a mea”, spune reprezentantul Electrocentrale Craiova.

În viitor, căldură pe gaze

Complexul Energetic Oltenia SA a finalizat, în data de 23 septembrie, încărcarea în platforma PNRR a proiectului: „CPH 295MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă din cadrul PNRR.
Obiectivul general al proiectului propus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR îl reprezintă realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficiență, de 295 MW, pentru Electrocentrala Craiova. Ce înseamnă acest proiect? În timp, grupurile energetice pe cărbune vor fi trase pe linia moartă şi înclocuite cu altele pe gaze.


„Centrala pe gaze este un proiect al celor de la SE II Craiova. Noi aveam SF făcut, am pregătit şi toată documentaţia, doar că termenul de depunere a proiectelor a fost 30 septembrie. Depunerea proiectului trebuia făcută de către societatea care deţinea la momentul respectiv obiectivul. Proiectul a fost depus de CEO şi s-a făcut menţiunea că se depune pentru SE Craiova II care va deveni Electrocentrale Craiova. Avem terenul, avem utilităţile pentru construirea acestei centrale, dar vom merge cu grupurile pe cărbune până vom realiza şi da în funcţiune grupurile pe gaze. Nu discutăm la această dată de închiderea grupurilor pe cărbune, atâta timp cât grupurile pe gaze sunt la faza de proiect”, a concluzionat Dan Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS