21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInstanţa o apără pe judecătoarea care a dat peste nas Lidl şi MApN

Instanţa o apără pe judecătoarea care a dat peste nas Lidl şi MApN

Războiul în instanţă dintre Lidl şi MApN continuă. Retailerul german a cerut strămutarea cauzei în dosarul al cărui obiect este anularea autorizaţiei construirii depozitului de la Cârcea, din vecinătatea radarului NATO. Acelaşi lucru a cerut şi în dosarul de suspendare a lucrărilor depozitului. Totodată, a cerut şi recuzarea judecătorului. Cererea a fost respinsă. Cererea de stămutare este acum la mâna magistraţilor de la Curtea de Apel Craiova.

La ultimul termen al procesului dintre Lidl şi MApN, în care se solicită anularea autorizaţiei aflat pe rolul Tribunalului Dolj, retailerul german a venit cu o nouă solicitare. A cerut recuzarea judecătoarei. Este vorba despre magistratul Florica Dudu, cea care a respins, la termenul anterior întelegerea dintre cele două părţi şi a decis judecarea pe fond a cauzei privind anularea autorizaţiei. Şi în această cauză SC Lidl România a depus la Curtea de Apel Craiova cerere de strămutare a procesului, aşa cum a făcut şi în dosarul de suspendare a executării lucrărilor.

În acest ultim dosar, care a avut termen în data de 17.10.2022, instanţa a amânat cauza. „Cauza s-a amânat la data de 31.10.2022, ora 11,00 la solicitarea părţilor, pentru observarea înscrisurilor comunicate în şedinţă, de către reprezentantul pârâtului Consiliul Judeţean Dolj. Erată: cauza s-a amânat la data de 31.10.2022, ora 12,00.”, se arată în încheierea pe scurt, în Dosarul 1941/63/2022 de pe rolul Tribunalului Dolj. Amânarea a venit după ce Curtea de Apel Craiova a respins cererea de stămutare:

„Respinge cererea de strămutare a dosarului nr. 1941/63/2022 aflat pe rolul Tribunalului Dolj, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, având ca obiect suspendare executare act administrativ. Respinge cererea de suspendare a judecării procesului ca rămasă fără obiect. Dispune restituirea cauţiunii aferentă cererii de suspendare consemnată conform recipisei de consemnare nr. 208421462/1 din 23.09.2022 la CEC Bank. Dispune efectuarea unei adrese către Tribunalul Dolj, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal pentru comunicarea soluţiei de respingere a cererii de strămutare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, azi 10.10.2022, la sediul Curţii de Apel Craiova”, se arată în soluţia pe scurt.

Radarul militar de la Cârcea, care deservește și scutul de la Deveselu

Cerere de strămutare cu repetiţie

Revenind la primul dosar cu nr. 3706/63/2022, aflat tot pe rolul Tribunalului Dolj, şi acesta a fost amânat. Iniţial, la termenul din data de 18 octombrie, instanţa a trebuit să decidă asupra cererii de recuzare a unui dintre magistraţii din complet. Cererea a fost făcută de retailerul german. Soluţia a fost una de respingere. „Respinge cererea de recuzare a doamnei judecător Dudu Florica, formulată de pârâta SC. Lidl România SCS, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs odată cu fondul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei, azi, 18.10.2022„, se arată în soluţia pe scurt. Acum, instanţa de fond aşteaptă decizia Curţii de Apel Craiova, instanţă căreia i s-a solicitat strămutarea cauzei. Cererea face obiectul Dosarului cu numărul 1457/54/2022 şi va fi soluţionată la data de 24.10.2022.

MApN şi Lidl vor să cadă la pace

Reamintim că războiul în instanţă dintre Lidl şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN) se dă pentru construirea centrului logistic regional de la Cârcea (Dolj). Acesta ar urma să fie construit pe un teren intravilan de 23 de hectare din Cârcea, cumpărat de la primarului Valerică Pupăză. Scheletul unui megadepozit pentru retailerul german Lidl a fost deja ridicat. Numai că, MApN consideră că nu este bine- venit în preajma radarului militar de supraveghere și control al utilizării spațiului aerian care deserveşte scutul de la Deveselu. Ministerul a cerut în instanţă suspendarea lucrărilor şi mai apoi anularea autorizaţiei de construire.

Radarul militar de la Cârcea, care deservește și scutul de la Deveselu

Ministerul Apărării a intervenit pentru UM 01803 Cârcea şi dat în judecată Consiliul Judeţean Dolj, Lidl România şi firma de construcţii (Bog Art SRL). A solicitat suspendarea autorizaţiei de construire. Asta pentru că, având în vedere existenţa în vecinătate a radarului militar care serveşte scutului de la Deveselu, pentru construirea depozitului era obligatoriu şi avizul Statului Major General. Ulterior părţile au căzut la pace. MApN a bătut în retragere, ba chiar a fost de acord să mute radarul. Înţelegerea cu concernul german nu a fost parafată şi de instanţă. Magistraţii de la Tribunalul Dolj au decis pe 20 septembrie ca procesul să continue. Cauza a fost astfel repusă pe rol, cu termen de judecată 18 octombrie. La acest termen, Lidl a venit cu două cereri, de strămutare a dosarului şi de recuzare a judecătorului. Recuzarea a fost respinsă de magistraţii tribunalului Dolj. Decizia de strămutare este la mâna judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS