3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSpune-i primăriei că ai wc-ul în fundul curţii

Spune-i primăriei că ai wc-ul în fundul curţii

Toți craiovenii care au fose septice în curte trebui să anunțe autoritățile locale. În caz contrar, aceștia riscă să primească amenzi între 5 și 10 mii de lei. De asemenea, riscă amenzi și autoritățile locale care nu vor pune la dispoziția românilor completarea formularului de înregistrare.

Toți craiovenii care au fose septice, haznale și WC-uri în curte au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, conform Hotărârii de Guvern nr. 714. Conform legii, fosele septice trebuie declarate la primărie. Norma legală sună frumos, dar responsabilii din primărie ştiu foarte bine care este situaţia. Nu au decât să treacă în revistă străzile din Craiova care nu au canalizare. Cum de s-a ajuns aici? Hotărârea este în vigoare din luna mai a acestui an, dar unii primari abia acum încep să se agite ca să strângă datele, termenul final fiind 31 octombrie. Actul normativ prevede că cei care şi-au construit fose septice începând cu luna mai au 120 de zile la dispoziţie ca să le declare. Restul – au 180 de zile la dispoziţie. „Prin grija reprezentantului unității administrativ-teritoriale, proprietarul spațiilor conectate la sistemul individual adecvat de epurare are obligația să înscrie sistemul de epurare în registrul autorității publice locale a unor astfel de sisteme, în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”, se arată în art.11/HG 714/2022. Prin urmare, Primăria Craiova trebuie să aibă la această dat acest registru. Înscrierea se face printr-un formular pus la dispoziție de primărie, fie online, pe site-ul instituției, fie fizic, la sediul acesteia.
Totodată, craiovenii care deţin haznale trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la Gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează. Tot ei trebuie să: ” să încheie un contract cu o firmă de vidanjare în vederea transportului apelor uzate la o stație de epurare. Pentru toate sistemele individuale adecvate este obligatorie eliminarea nămolului de epurare din instalație, printr-o firmă acreditată de vidanjare.”, art.14, art 15/HG 714/2022.

Ce amenzi riscă să plătească cetăţenii sau autorităţile publice?

Obligația declarării haznalelor vine la pachet și cu penalizări, în cazul în care nu este respectată. Neputinţa autorităţilor de-a racorda întreg oraşul la reţeaua de canalizare se va rîsfrânge tot asupra cetăţenilor. În baza hotărârii de Guvern menționate, fosele septice vor fi verificate de Garda Națională de Mediu, pe baza unei planificări anuale. La controale vor fi prezenți și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale. În cazul în care se vor depista persoane fizice sau juridice care dețin și utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidență, Garda de Mediu Craiova va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5 și 10 mii de lei. Primăriile care nu întocmesc acest registru riscă, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

Unde este registrul haznalelor?

Ce obligaţie au românii care dețin fosă septică. Riscă amenzi de peste 5.000 de lei
Ce obligaţie au românii care dețin fosă septică. Riscă amenzi de peste 5.000 de lei (Foto: Romania Tv)

Pe site-ul Primăriei Craiova nu găseşti, oricât ai căuta, formularul necesar declarării haznalelor şi nici alte date care să ateste existenţa vreunui registru. Totuşi, reprezentanţii Primăriei Craiova spun că toţi craiovenii, care au haznale, pot să vină să declare existenţa lor. „Craiovenii pot să vină să facă o cerere la serviciul de registratură, să declare că au haznale, fose. Cererea va fi însoţită şi de o copie după actul de identitate al proprietarului”, a spus Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

9 milioane de gospodării au wc-ul în fundul curţii

Conform datelor Eurostat, la începutul anului 2021, în România erau aproape 9 milioane de locuințe, din care doar aproximativ 4 milioane erau situate în mediul rural. Dintre acestea, sub 3 milioane au acces la rețele de canalizare, însă doar 2,2 milioane sunt și racordate la rețelele disponibile. Din datele Eurostat reiese că aproape 2 milioane de gospodării au, în continuare, WC-ul în curte, lucru ce contravine normelor de mediu de la nivel european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS