6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApa caldă nu are un preţ fix. Costul este dat de energia termică

Apa caldă nu are un preţ fix. Costul este dat de energia termică

Apa caldă pe care craiovenii o consumă la baie sau bucătărie nu are un preț fix. Acesta diferă de la bloc la bloc și de la lună la lună. Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că diferența de cost este dată de cantitatea de energie termică consumată pentru încălzirea apei reci, dar și de volumul de apă consumat într-un bloc.

Listă întreținere/foto arhivă GDS
Listă întreținere/foto arhivă GDS

Mulţi proprietari nu cunosc faptul că prețul apei calde menajere (ACM) cuprinde două componente. Ei pleacă de la ideea că, dacă un metru cub de apă rece costă 6,09 lei plus 9% TVA, și apa caldă trebuie să aibă un preț fix. Apa caldă însă nu are preț exact, costul unui metru cub de apă caldă diferă de la un bloc la altul și de la o lună la alta. Acesta poate fi diferit în funcție de cantitatea de apă consumată, dar și de energia termică necesară preparării apei calde menajere. La această dată, tariful energiei termice în Craiova este de 499,89 lei/gigacalorie (TVA inclus). Prin urmare apa caldă poate avea un preţ de 20 lei/mc, 35 de lei/mc, dar şi 50 de lei/mc.

CAO facturează apa, Termo facturează energia

Apa caldă este formată din două componente: apa rece plus agentul de încălzire. Contorul de apă caldă din scara blocului înregistrează volumul de apă (consumul de apă rece în metri cubi) și energia consumată pentru încălzirea apei reci. Contorul este format dintr-un
debitmetru de apă caldă care măsoară volumul de apă care trece prin conductă. Mai are o pereche de termorezistenţe, una amplasată pe conducta de tur iar cealaltă pe conducta de retur, care măsoară temperaturile de tur, respectiv retur ale agentului termic pentru încăzire sau o pereche de termorezistente, una amplasată pe conducta de apă caldă iar cealaltă pe conducta de apă rece, care măsoară temperaturile la intrarea în imobil. A treia componentă este un integrator de energie termică, care preia informaţiile de volum şi de temperatură în scopul calculării şi afişării căldurii consumate.

Volumul de apă rece este transmis de reprezentanții asociației către furnizorul local, Compania de Apă Oltenia (CAO), iar energia consumată este transmisă celuilalt operator, SC Termo Urban SRL. Pe factura transmisă către asociație, CAO facturează separat apa rece consumată și separat apa rece consumată pentru prepararea apei calde menajere. De cealaltă parte, Termo facturează separat energia termică pentru căldură și energia pentru prepararea apei calde.

Volumul de apă şi energia termică dau prețul

Cum se calculează prețul apei calde. De exemplu, avem un consum de apă rece folosită pentru prepararea ACM de 50 mc. Înmulțim cei 50 de metri cubi cu costul unui metru cub de apă rece, și aflăm valoarea întregului consum dintr-un bloc. Separat primim de la furnizorul de căldură factura pentru energia termică consumată pentru prepararea apei calde. Următorul pas, adunăm costul energiei termice cu costul apei reci, aflat anterior, și găsim valoarea apei calde. Această sumă o împărțim la cei 50 mc de apă rece consumați și am aflat cât costă un metru cub de apă caldă în blocul respectiv. Problema apare atunci când cantitatea de apă rece consumată pentru ACM înregistrată de contor este diferită de totalitatea consumurilor individuale. Diferența trebuie redistribuită și încarcă factura proprietarilor. Atunci când apar diferenţe, acestea se ȋmpart la toate apartamentele proporţional cu numarul de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS