4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova valsează pe acorduri... cadru

Primăria Craiova valsează pe acorduri… cadru

La Primăria Craiova, când vine vorba de achiziţii publice, acordul cadru pare să devină literă de lege. De la câteva acorduri cadru pe patru ani, de care municipalitatea s-a tot folosit în ultimul deceniu pentru asfaltarea străzilor, reparaţii la clădirile unităţilor de învăţământ sau unele achiziţii, s-a ajuns la încheierea de astfel de acorduri pentru aproape orice. Din 2020, de când Olguţa Vasilescu a revenit în fotoliul de primar al Craiovei, aproape orice achiziţie importantă, care implică şi o valoare mare, se face sub forma unui acord cadru. Ca într-un spectacol de muzică şi dans organizat de Opera Română Craiova, primăria pare să valseze pe acorduri... cadru.

E înghesuială de acorduri cadru la Primăria Craiova. De fapt, orice licitaţie care presupune o serie constantă de lucrări sau de achiziţii se transformă în ultimul timp la Craiova într-un acord cadru pe patru ani.

Dacă în trecut municipalitatea încheia un acord cadru, spre exemplu, pentru repararea şi întreţinerea străzilor sau pentru reparaţiile curente la unităţile de învăţământ, din 2020 încoace, de când Olguţa Vasilescu a revenit în fotoliul de primar, moda în materie de achiziţii s-a schimbat. Aproape orice necesitate de lucrări sau servicii îmbracă aceeaşi formă: acord cadru pe 48 de luni, cu valori estimate minime şi maxime. 

Sumele înaintate de primărie sunt însă uriaşe în unele cazuri, vezi acordul cadru pentru întreţinerea gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco“ (valoare maximă estimată de 25 de milioane de euro) sau cel pentru serviciile de proiectate, cu o valoare maximă estimată de 32 de milioane de euro.

De fiecare dată însă, edilul Olguţa Vasilescu a ţinut să menţioneze că nu se va ajunge la asemenea valori, pentru că „nici nu am avea atâţia bani“, dar că este bine să ai totul pregătit dinainte: un proiectant care să-ţi stea la dispoziţie pentru orice fel de investiţie sau o firmă care să întreţină sau să repare imediat un bun al municipalităţii. Astfel s-ar câştiga timp, iar investiţia ar avea loc mai rapid. Cel puţin asta a fost opinia primarului Craiovei de fiecare dată când au fost aduse în discuţie achiziţiile sub forma acordurilor cadru.

Primăria caută, pe acord cadru, electricieni şi instalatori

Ultima găselniţă a Primăriei Craiova este acordul cadru pentru „lucrări de reparaţii instalaţii (care se pot executa fără autorizaţie de construire) la imobilele deţinute şi administrate de autoritatea publică locală“. Licitaţia a demarat săptămâna trecută, primăria anunţând că „intenţionează să încheie un acord-cadru pe o perioadă de 48 de luni, pentru achiziţia lucrărilor de reparaţii şi întreţinere a instalaţiilor: electrice, de încălzire şi sanitare (alimentare apă, canal) în imobilele-sediile deţinute şi administrate de autoritatea publică locală, în vederea aducerii acestora la o stare normală de exploatare“.

Primăria Craiova valsează pe acorduri... cadru
Primăria Craiova vrea să contracteze o firmă care să se ocupe doar de repararea şi întreţinerea instalaţiilor electrice, de încălzire şi sanitare la clădirile pe care le deţine şi le administrează. Licitaţia îmbracă forma unui acord cadru, la fel ca în cazul reparaţiilor curente efectuate la aceleaşi clădiri pentru care se caută electricieni şi instalatori.

Potrivit anunţului de participare, contractele subsecvente vor fi încheiate în funcție de necesitățile efective ale autorităţii contractante. Primăria a întocmit şi anexe cu cantităţi minime şi maxime care ar putea fi solicitate prin contract pentru repararea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare, dar ele pot fi oricând „mai mari, egale sau mai mici decât acestea, în funcție de necesitățile autorităţii contractante“. Valorea minimă estimată a acordului cadru este de 8.005.853,28 lei, iar cea maximă de 24.004.592,76 lei (fără TVA). Adică un interval cuprins între 1,9 milioane de euro şi 5,8 milioane de euro (TVA inclus).

1,5 milioane de lei, valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent

Vorbim aici de lucrări de reparaţii la instalaţiile clădirilor mai vechi afectate de uzură fizică și morală, aflate în diverse locații din municipiul Craiova, de rezultatele îndeplinirii obiectivului beneficiind locuitorii orașului, starea îngrijită a clădirilor conferind și un aspect vizual plăcut, după cum se explică în anunţ. Cu alte cuvinte, are primăria la dispoziţie electricieni şi instalatori, este bine pentru oraş, că lucrări se găsesc.

Conform anunţului, valoarea celui mai mare contract subsecvent estimat a se încheia este de 1.512.256,13 lei fără TVA, iar cel mai mic subsecvent ar fi de 500.365,83 lei fără TVA. Rămâne acum de văzut şi care va fi valoarea facturilor care vor ajunge la primărie, după executarea lucrărilor. 

Ce condiţii pune primăria

Firma care va veni cu „cel mai bun raport calitate – preţ“ va obţine şi acordul cadru. Primăria va ţine cont de preţ în procent de 90%, diferenţa urmând să fie făcută de perioada de garanție extinsă. Autoritatea locală cere o garanţie obligatorie a lucrărilor de doi ani. Perioada suplimentară de garanţie oferită de constructor poate fi de minim un an şi maxim 3 ani, peste cei doi ani solicitaţi prin caietul de sarcini.

Ofertele sunt aşteptate până la data de 15 decembrie. Printre condiţiile puse participanţilor este şi aceea că „ofertantul trebuie să demonstreze că media cifrei de afaceri globală pe ultimele trei exerciţii financiare disponibile (2019, 2020 şi 2021) a fost cel puţin egală cu 1.500.000 lei“. Cât valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent. 

Primăria Craiova valsează pe acorduri… cadru. Se vor intersecta instalatorii cu zugravii?

Interesant este că Primăria Craiova a mai lansat, în august, o procedură de achiziţie, tot în baza unui acord cadru pe 48 de luni, pentru „lucrări de reparaţii curente, generale şi de renovare, care se pot executa fără autorizaţie de construire“ la clădirile unităţilor de învăţământ şi la cele deţinute de primărie. La licitaţie s-au prezentat trei firme, ofertele fiind în evaluare. Valoarea acestui acord cadru este cuprinsă între 27.097.345,45 lei şi 47.522.389,93 lei (fără TVA). Adică o sumă maximă cu TVA de 56.551.644 lei (11,5 milioane de euro).

Primăria Craiova vrea să contracteze o firmă care să se ocupe doar de repararea şi întreţinerea instalaţiilor electrice, de încălzire şi sanitare la clădirile pe care le deţine şi le administrează. Licitaţia îmbracă forma unui acord cadru, la fel ca în cazul reparaţiilor curente efectuate la aceleaşi clădiri pentru care se caută electricieni şi instalatori.

Se vor intersecta instalatorii şi electricienii firmei care va deţine acordul cadru pentru repararea instalaţiilor cu angajaţii firmei care va deţine acordul cadru de reparare a clădirilor? Vor lucra separat, fiecare pe domeniul său și în zile diferite? Pentru că nu prea poţi să execuţi lucrări de reparaţii la interiorul clădirii fără să repari şi instalaţiile electrice şi sanitare. Și invers. Aici chiar vom asista la o bătălie între acorduri cadru. Cine o fi șef de lucrări?

Cu ce acorduri cadru a mai jonglat sau va jongla Primăria Craiova

Primăria Craiova mai are în derulare o licitaţie pentru un nou acord cadru de modernizare a străzilor de la periferie, unde suma maximă pusă în joc ajunge la 55 de milioane de euro, constructorul urmând să vină la pechet şi cu serviciile de proiectare. Caietul de sarcini întocmit de primărie a părut însă ca unul făcut pe genunchi, având în vedere măsurile de remediere impuse de ANAP. Practic, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice a dat de pământ cu multe dintre condiţiile puse constructorilor, unele putând „să restrângă sau să distorsioneze concurenţa“. Din măsurile impuse primăriei de către ANAP reiese că Agenţia nu prea agreează acordurile cadru, mai ales cum era cel de modernizare a străzilor, cu proiectare şi execuţie la pachet. 

De asemenea, Primăria Craiova şi-a propus să cheltuie, în următorii patru ani, până la 32 de milioane de euro pentru servicii de proiectare şi orice alte servicii conexe necesare aprobării, autorizării şi executării lucrărilor la diferite obiective. Paleta este vastă şi cuprinde reabilitări sau extinderi la imobile deţinute de municipalitate (şcoli, grădiniţe, licee, locuinţe sociale etc), construcţii noi (parcări, punct intermodal de transport, policlinici) sau amenajări de spaţii verzi.

Primăria Craiova valsează pe acorduri… cadru. Câți bani se vor cheltui cu întreținerea gazonului de pe „Oblemenco“?

Primăria Craiova este dispusă să cheltuie până la 25 de milioane de euro în următorii patru ani pentru ca gazonul de la stadionul „Ion Oblemenco“ să fie menţinut la standardele internaţionale recomandate de FIFA şi UEFA
Primăria Craiova este dispusă să cheltuie până la 25 de milioane de euro în următorii patru ani pentru ca gazonul de la stadionul „Ion Oblemenco“ să fie menţinut la standardele internaţionale recomandate de FIFA şi UEFA (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Acordul cadru pe patru ani pentru întreţinerea gazonului de pe „Oblemenco“, cu o valoare cuprinsă între 12,5 milioane de euro şi 25 de milioane de euro, este de notorietate. Banii sunt pentru „servicii complete şi eficiente de intervenţii şi lucrări specifice“ şi vizează doar cei 8.036 mp de gazon hibrid (suprafaţa de joc). Şi înlocuirea echipamentelor de joacă din Craiova şi amenajarea de noi locuri de joacă se face în baza unui acord cadru pe patru ani în valoare de 5,9 milioane de euro (TVA inclus). Iar exemplele pot continua, chiar și cu licitații cu valori mai mici, cum a fost cazul achiziției de stâlpi și garduri de delimitare pentru pietoni.

RAADPFL, regia din cadrul Primăriei Craiova care administrează domeniul public, merge şi ea pe achiziţii sub forma unor acorduri cadru. Cel mai mare interes a strânit acordul pentru „achiziţia de material dendrofloricol pentru toamna anului 2021 – 31.12.2022“, scos la licitaţie în toamna anului trecut, cu o valoare minimă estimată de 535.753,45 lei şi maximă de 14.517.164,50 lei (fără TVA).

Citește și:

Cum şi-au scos ochii cu „iarbă colorată“ doi furnizori fideli ai RAADPFL Craiova

Spor la treabă! Primăria are firmă pentru locurile de joacă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS