0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a deschis „robinetul“ cu 1,2 miliarde de euro pentru Oltenia. Care sunt priorităţile

S-a deschis „robinetul“ cu 1,2 miliarde de euro pentru Oltenia. Care sunt priorităţile

S-a deschis „robinetul“ cu 1,2 miliarde de euro pentru Oltenia. La Craiova a fost lansat, joi, Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, care beneficiază de o finanţare de 1,2 miliarde de euro, fonduri europene.

Adoptat de Comisia Europeană în data de 17 octombrie 2022, programul este conceput şi realizat pe baza nevoilor regiunii Oltenia şi include 8 priorităţi ce acoperă domenii diverse, precum competitivitate prin inovare şi întreprinderi dinamice, digitalizare în beneficiul cetăţenilor şi al firmelor, eficienţă energetică şi infrastructură verde, mobilitate urbană durabilă, accesibilitate şi conectivitate la nivel regional, educaţie modernă şi incluzivă, dezvoltare teritorială sustenabilă.

S-a deschis „robinetul“ cu 1,2 miliarde de euro pentru Oltenia. A fost lansat Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027
S-a deschis „robinetul“ cu 1,2 miliarde de euro pentru Oltenia. A fost lansat Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027

Evenimentul a fost organizat cu fast şi cu invitaţi de seamă: de la ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, şi reprezentantul Comisiei Europene, Krzysztof Kasprzyk, director adjunct al Unităţii pentru România şi Croaţia, până la preşedinţii Consililor Judeţene din Oltenia şi primari de municipii.

Alexandru Stănescu: „Acest program se va gestiona în totalitate aici, la Craiova“

Gazdă a fost noul director general al ADR Sud-Vest Oltenia, Alexandru Stănescu, care a vorbit în mare despre obiectivele Agenţiei în noul exerciţiu financiar şi despre atragerea cât mai multor fonduri europene, chiar peste plafonul de contractare.

Trebuie menţionat că pentru ADR Oltenia începe o etapă importantă, după 23 de ani de existenţă în care a trecut de la programele de pre-aderare, la cele două programe cu fonduri structurale, POR 2007-2013 şi POR 2014-2020, pe care Ie-a gestionat în calitate de Organism Intermediar.

Acum, ADR Sud-Vest Oltenia a devenit Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, ceea ce înseamnă că proiectele nu vor mai avea nevoie de aprobare de la minister. Ele vor fi verificate şi coordonate de către ADR, de la centru urmând să se obţină doar îndrumare, la nevoie, după cum au menţionat reprezentanţii Agenţiei. „Acest program se va gestiona în totalitate aici, la Craiova. Nu mai avem nicio legătură cu autoritățile centrale. Programul a fost semnat direct de către Regiunea Sud-Vest Oltenia“, a spus directorul general al ADR S-V Oltenia.

S-a deschis „robinetul“ cu 1,2 miliarde de euro pentru Oltenia. Primul apel: 132 de milioane de euro pentru drumuri judeţene

De altfel, Alexandru Stănescu a insistat pe ideea sprijinului ADR pentru toţi cei care vor să obţină finanţare prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, urmând să existe chiar şi birouri în teritoriu pentru orice informaţie. Mai mult, Stănescu a făcut şi un calcul al fondurilor europene disponibile pentru Oltenia în noul exerciţiu financiar, a mers şi pe varianta supracontractării şi a ajuns la o sumă de peste două miliarde de euro.

Cel care a detaliat noul program a fost Cătălin Catană, directorul Autorităţii de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. Acesta a menţionat că primul apel va începe de la 1 ianuarie 2023 şi va viza drumurile judeţene. Suma alocată este de 132 de milioane de euro şi este destinată strict proiectelor care vor fi depuse doar de Consiliile Judeţene din regiunea Oltenia. „Pe oriunde vedeți sigle Regio înseamnă că a fost un proiect implementat cu sprijinul nostru. Programul Regional Sud Vest Oltenia este un document strategic de promovare și principalul obiectiv de finanțare pentru programele de dezvoltare regionale, adresându-se atât autorităților locale, cât și mediului privat pentru creșterea calității vieții în regiune“, a afirmat Cătălin Catană.

Adrian Câciu: „Banii îi avem, ne trebuie proiectele, angajamentele și drumul către beneficiari”

Legat de fondurile europene şi de noile programe de finanţare, ministrul Finanaţelor, Adrian Câciu, i-a asigurat pe reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene de tot sprijinul său şi le-a transmis că şi-ar dori ca toţi aceşti bani să fie atraşi până la finalul anului 2026. Lucru greu de crezut.

Alexandru Stănescu și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu

„Ce mi-aș dori eu este ca în 2024 toți acești bani să fie deja angajați, cu proiecte și contracte semnate. Iar dacă ține ceva de mine, aveți toată deschiderea. Împreună trebuie să renunțăm la a mai aștepta ultima clipă pentru a atrage bani. Să nu ajungem în 2030 să facem absorbție a ceea ce a rămas în cont. Banii îi avem, ne trebuie proiectele, angajamentele și drumul către beneficiari”, a precizat ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS