3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDolj"Valul Renovării" pentru 17 blocuri din Craiova

„Valul Renovării” pentru 17 blocuri din Craiova

Primăria Craiova face demersuri pentru proiectarea lucrărilor de modernizare a 17 blocuri care vor fi renovate energetic cu fonduri europene prin PNRR. La acest moment autorităţile au solicitat eliberarea certificatelor de urbanism pentru cele 17 imobile cu destinaţia locuinţe colective necesare proiectanţilor.

Acestea sunt: blocul A1, strada Paşcani, blocul P7, sc1, strada Bibescu, blocul 23C, aleea Nicolae Bălcescu, blocul B1, strada Peneş Curcanul, blocul C13b, strada Şerban Vodă, bloc 75IVA1, bulevardul Dacia, blocul C3, scara1, strada Parcului, blocul M32 şi M28 strada Buziaş, blocul M22, strada 1 Mai, blocul K32, strada Fraţii Goleşti, blocul 175C, strada Paltinului, blocul 169E, strada Gorunului, blocurile K31 şi K27 de pe strada Fraţii Goleşti, blocul B4, strada George Enescu şi blocul A2, aleea Constantin Brâncuşi.


„Pentru reabilitarea termică a 53 de blocuri au fost depuse patru cereri de finanțare prin PNRR. Toate cele patru cereri de finanțare fiind aprobate conform listei publicate de MDRLPA, iar pentru una dintre cereri, ce are ca obiect reabilitarea a 12 blocuri a fost semnat și contractul de finanțare. Având în vedere că termenul de depunere a documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții este de doar 3 luni de la încheierea contractului de finanțare au fost depuse cereri de eliberare a certificatelor de urbanism pentru a fi în măsură să le punem la dispoziția proiectanţilor într-un interval de timp cât mai scurt”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Ce lucrări implică renovarea

Lucrările de care vor beneficia aceste condominii sunt de anvelopare, reabilitare a sistemului de încălzire şi a sistemului de furnizare a apei calde şi apei menajere. Totodată se vor face lucrări de renovare a sistemului de iluminat din clădiri. În plus, proiectul de renovare energetică cu finanţare nerambursabilă prevede pentru blocuri şi „instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie; lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior; sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald; lucrări pentru echiparea cu staţii de încărcare pentru maşini electrice şi instalare de staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/staţie”.

Blocuri
Blocuri

Costurile renovării, câteva sute de mii de euro

Costurile pentru renovarea unui bloc ajung la câteva sute de mii de euro. De exemplu, lucrările la blocul B7 de pe strada Paşcani sunt în valoare de 362.228 de euro, respectiv 1.783.139,78 de lei fără TVA. La acest bloc se va face izolaţie cu polistiren expandat de 10 cm, se va înlocui tâmplăria cu tâmplărie termoizolantă cu ramă din PVC, se va reabilita podul clădirii, instalaţia de încălzire şi apă caldă din subsol, se înlocuiesc corpurile de iluminat, se pun senzori de prezenţă şi se instalează panouri forovoltaice pentru iluminatul părţilor comune.
Un alt exemplu este blocul M32 de pe strada Buziaş. Aici costurile sunt în valoare de 363.876 euro, respectiv 1.791.252,39 de lei fără TVA. Lucrările sunt aceleaşi ca şi la blocul B7.Conform Ghidurilor de Finanţare pentru lucrările de renovare moderată costul unitar este de 200 Euro/m2 (arie desfăşurată), fără TVA. Pentru lucrările de renovare aprofundată, costul unitar este de 250 Euro/mp (arie desfăşurată), fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS