-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCrăciun în noroi pentru mulţi craioveni

Crăciun în noroi pentru mulţi craioveni

Lucrările de canalizare din multe zone ale Craiovei lasă în urmă dezastru, iar mulţi oameni sunt nevoiţi să suporte condiţii groaznice pe străzile pe care locuiesc. Practic, firmele care fac lucrările nu se mai ocupă să aducă străzile la starea iniţială, iar acest lucru face ca circulaţia să devină insuportabilă. Pe lângă neplăcerile create, mulţi dintre oameni nu beneficiază nici acum de canalizare, chiar dacă în unele cazuri a trecut aproape jumătate de an de când s-au finalizat lucrările pe strada lor.

Plaiul Vulcăneşti, strada noroiului

Introducerea canalizării în multe zone ale oraşului nostru pare că durează o eternitate. Oamenii spun că lucrările se execută prost, iar ei se aleg doar cu disconfortul. Un exemplu în acest sens este strada Plaiul Vulcăneşti, unde cetăţenii care locuiesc acolo se plâng că trăiesc un coşmar încă din vara acestui an, de când s-a introdus sistemul de canalizare.

„La finalul lunii iulie au terminat de introdus canalizarea. Am fost foarte bucuroşi la început. Ne-am gândit că, în sfârşit, vom avea şi noi această utilitate şi, odată cu ea, condiţii mai decente. Însă, de fapt, totul s-a transformat într-un coşmar. După ce au făcut lucrările, strada nu a mai arătat niciodată aşa cum era înainte. De atunci trăim în nămoale, iar când plouă este nenorocire. Ieşim din curţi direct în noroi.

Nu au avut utilaje specifice să vină să taseze terenul, apoi să vină cu piatră. Ei ce au făcut…..au acoperit găurile cu pământ galben şi au lăsat aşa. Imaginaţi-vă în ce hal s-a făcut acel pământ la prima ploaie. În luna septembrie, exasperat de situaţia de pe strada noastră, am făcut o adresă către CAO. Le-am specificat aceste probleme şi le-am spus că strada nu a mai fost adusă la starea iniţială. Bineînţeles, aşa cum era de aşteptat, nu am primit niciun răspuns.

Când lucrau aici, nu aveam cu cine să vorbesc. Erau doar nişte muncitori care ne spuneau că ei fac ce li se spune. Eu zic că aceste firme câştigă licitaţiile, apoi nu au bani. De asemenea, nu au muncitori şi nu au cum să facă treaba bine. Am vorbit cu câţiva muncitori. Unii erau plătiţi cu ziua, alţii nu primiseră banii. Spuneau că din cauza aceasta nu se fac lucrările aşa cum ar trebuie. Săptămâna trecută au venit cu o maşină cu piatră, pe care au pus-o în trei locuri. Dar în găurile cele mai mari ce să pună, că acolo trebuie rabe de piatră. Este o mare bătaie de joc! Mai bine nu se apucau să facă nimic“, a spus Leonid Dincă, un cetăţean care locuieşte pe strada Plaiul Vulcăneşti.

Strada Cornului, în aceeaşi situaţie

Şi pe Strada Cornului s-au făcut lucrări de canalizare, iar strada a fost refăcută tot în bătaie de joc. Unii dintre locuitorii din zonă au făcut haz de necaz că oraşul nostru se bucură de un Târg de Crăciun premiat, însă ei abia pot ieşi din curţi ca să îl poată vizita. „Nu putem ieși din curți să vedem centrul orașului Craiova. Sperăm ca Primăria Municipiului Craiova va obliga firma care a introdus canalizarea să refacă strada Cornului“, a spus un bărbat.

Aşadar, după ce lucrările s-au terminat, oamenii s-au văzut nevoiţi să meargă cu nămolul până la gleznă, în zilele ploioase. După ce au văzut că nimeni nu se mai întoarce să refacă strada, au publicat pe reţelele sociale fotografii cu dezastrul de pe strada lor. Acestea au avut un ecou, dar nu neapărat cel aşteptat.

„Au adus moloz pe care l-au întins pe jumătate din stradă. Pentru cealaltă jumătate, după ce s-au făcut ceva reclamații, au adus nisip cu piatră. Cred ca după prima ploaie mai serioasă se va face la loc. În molozul pe care l-au pus pe stradă sunt foarte multe bucăți de fier beton. Acestea ne vor distruge anvelopele mașinilor. Oricum acum este mult mai bine decât celelalte străzi din Barieră. Noi, locatarii de pe strada Cornului, credem ca nu este normal să se arunce moloz din demolări pe strada noastră. Strada Stejarului, cea care face legătura între bulevard și strada noastră este aproape impracticabilă.

Suntem nevoiți să intram de pe bulevard, pe interzis, pe strada Plopului pe care au făcut-o cu sens unic. După aceea, o luăm pe strada Cornului, tot pe interzis“, ne-a spus un cetăţean care locuieşte pe această stradă.

Strada Vâlcelei, tot în noroi

Nici Strada Vâlcelei nu a scăpat de bătaia de joc a celor care au făcut lucrările de canalizare. Oamenii care locuiesc acolo spun că de aproximativ două luni s-au terminat lucrările cu introducerea sistemului de canalizare şi de atunci se chinuie prin nămoale. Un craiovean a publicat mai multe poze cu această stradă, în care se vede noroi cât cuprinde. Acesta a fotografiat chiar şi ghetele unei fetiţe, după ce mersese pe strada Vâlcelei. Erau foarte murdare de noroi. La comentarii, un alt craiovean a făcut trimitere tot la Târgul de Crăciun. „Puneți și voi niște luminițe pe garduri că stricați arhitectura orașului și locul trei ocupat de Craiova la nu știu ce concurs“, a scris acesta.
Mai mult decât atât, o altă craioveancă a spus că un om în scaun cu rotile nu mai poate să iasă din curte. „Trebuie specificat ca acolo unde este mormanul de nisip lăsat stă un om în cărucior cu rotile care nu mai poate ieși afara din curte din cauza acelui morman….“, a scris femeia.

CAO, nicio reacţie

Ca o concluzie, extinderea sistemului de canalizare este o acţiune mai mult decât bună pentru oraş, însă marea problemă vine din modul în care se execută lucrările. GdS a mai scris, de-a lungul timpului, despre astfel de probleme, însă pare că nimeni din Compania de Apă, fiindcă aceasta contractează diverse firme pentru acest tip de lucrări, nu are niciun control asupra celor care lucrează. Drept urmare, problema începe să fie una generală pe străzile pe unde se introduce sistemul de canalizare. Străzile sunt făcute praf, iar refacerea lor se face de mântuială. Lucrările, însă, continuă să fie făcute fără cap. Din toată această chestiune, toată lumea are de pierdut.

Gazeta de Sud a solicitat un punct de vedere Companiei de Apă Oltenia cu privire la situaţia celor trei străzi. Am întrebat cine s-a ocupat de lucrări şi dacă s-au făcut verificări, însă până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS