9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljTemperaturile ridicate au influenţat facturile la căldură

Temperaturile ridicate au influenţat facturile la căldură

Temperaturile ridicate din luna noiembrie au influenţat şi facturile la căldură. Drept urmare, craiovenii plătesc pentru căldura din noiembrie facturi mai mici compartaiv cu luna noiembrie a anului 2021.

Craiovenii au plătit anul trecut în noiembrie câte 700 de lei, 800 de lei şi peste 900 de lei doar la căldură. În schimb, acum pentru căldura consumată în noiembrie facturile sunt între 200 şi 500 de lei. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că facturile sunt mai mici anul acesta comparativ cu anul trecut în luna noiembrie. Tot ei au şi explicaţia, temperaturile exterioare au fost ridicate, dar au fost şi locatari care au închis robinetul. Nu acelaşi lucru îl spun despre facturile care urmează să vină în luna decembrie deoarece tariful gigacaloriei a crescut, dar şi craiovenii au ţinut caloriferele deschise.
Iată ce spun reprezentanţii proprietarilor:

” Facturile la căldură pe luna noiembrie sunt mai mici comparativ cu anul trecut. Nu a fost frig afară şi asta s-a răsfrânt în facturile locatarilor. La noi în asociaţie sunt cu căldura la pauşal, dar am înţeles că cei care au repartitoare au plătit mai mult. Nu ştim ce va fi din decembrie mai ales că s-a scumpit şi căldura. Până acum stăm bine”, spune preşedintele asociaţiei de proprietari 4AS Craioviţa Nouă, Gheorghe Mateescu.

Listă de întreţinere
Listă de întreţinere/foto arhiva GDS


Acesta a dat câteva exemple:

„Vă spun câteva valori. Un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 47mp a plătit pentru căldura consumată în luna noiembrie 408 lei. De precizat că facturarea căldurii se face în funcţie de SET(suprafaţa echivalent termică). Un alt exemplu, un apartament cu două camere plăteşte la căldură 303 lei. Cam aşa sunt valorile la noi în asociaţie. Anul trecut am avut facturi la căldură în valoare de 700 de lei, de 800 de lei şi chiar 900 de lei la două camere. Depinde şi ce calorifere şi-au montat locatarii în apartament. Toată asociaţia noastră este la pauşal”, a precizat preşedintele asociaţiei de proprietari 4AS Craioviţa Nouă.

O altă asociaţie, alt cartier

Într-un bloc turn din cartierul Lăpuş, unde căldura este contorizată, facturile au ajuns şi la 500 de lei, ce-i drept pentru un apartament cu patru camere. Şi în acest caz reprezentanţii proprietarilor spun că valorile nu sunt mari comparativ cu noiembrie 2021.

„Facturile la căldură sunt acceptabile, chiar mai mici pot să spun dacă fac o comparaţie cu cele de anul trecut. Am avut căldură afară şi costurile sunt mai mici. Într-un bloc turn din cartierul Lăpuş avem pentru căldura consumată în luna noiembrie, un apartament cu două camere şi cu repartitor plăteşte 215 lei. Un apartament cu patru camere plăteşte 583 de lei pentru căldură. Un apartament necontorizat de două camere plăteşte 432 de lei. Luna viitoare sunt curios cum vor fi valorile. În noiembrie au fost locatari care au ţinut închid, dar în decembrie toţi au pornit căldura.”, spune Constantin Corzanu, administrator.

Într-un bloc din Valea Roşie, proprietarii au de plătit facturi la căldură în valoare de 259 de lei pentru trei camere şi 221 de lei pentru două camere.
Într-un bloc turn din Brazda lui Novac, cu garsoniere factura la căldură în luna noiembrie este de 230 de lei, pentru o garsonieră. Sunt situaţii, când proprietarii au mai puţin de plătit pentru căldura consumată, 142 de lei, 105 lei, 149 de lei. Garsonierele nu sunt contorizate cu repartitoare de costuri.
În concluzie, facturile din luna noiembrie 2022 sunt mai mici, fiindcă locatarii au consumat mai puţin pentru că temperaturile exterioare au fost mai ridicate. Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun că sunt salturi mari între apartamente,în ceea ce privește costul căldurii, numai că aici SET-ul face diferența. Valorile facturilor la căldură vor exploda abia în ianuarie 2023, dat fiind faptul că temperaturile vor scădea cu siguranţă pentru că a crescut tarifului la gigacalorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS