9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCe facturi au plătit craiovenii pentru prima lună de căldură din 2022

Ce facturi au plătit craiovenii pentru prima lună de căldură din 2022

Pentru căldura furnizată şi facturată în luna noiembrie craiovenilor, Termo Urban „a ars” 24.416 de gigacalorii. Valoarea acestora s-a regăsit în facturile craiovenilor, în total costul fiind de 10.674.390 de lei. În realitate, consumul de gigacalorii şi costurile au fost mai mari, dar parte dintre acestea „s-au pierdut” pe drum. Acest lucru reiese din factura pe care furnizorul de căldură al oraşului a primit-o de la producător, Societatea Electrocentrale Craiova. SE Craiova i-a facturat lui Termo Urban 143.602 GJ, adică 34.306 Gcal în valoare totală de 15.160.425 de lei. De la 34.306 Gcal până la 24.416 Gcal este o diferenţă de aproape 10.000 de Gcal. În fapt, pierderile termoficării sunt de 24,01%, aproape un sfert din cantitatea de agent termic primar cumpărat. Valoarea totală a pierderilor prin PT-uri este în valoare de 32.802.887 de lei într-un an.

Facturi la căldură scumpe
Facturi la căldură scumpe

Cum au arătat facturile craiovenilor în luna noiembrie 2022? Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că acestea au fost acceptabile comparativ cu aceeaşi lună a anului 2021. Facturile pentru căldura din luna noiembrie 2022 care au fost emise şi vor fi plătite în luna decembrie au fost pe măsura temperaturilor pe care craiovenii le-au avut în apartamente, dar au fost influenţate şi de temperaturile externe.
Luăm ca exemplu un bloc cu patru etaje din cartierul George Enescu. Aici un apartament cu trei camere care primeşte căldură la pauşal a plătit în luna noiembrie, la căldură, o factură în valoare de 470 de lei. Altul similar ca suprafaţă, 52 mp, a plătit pentru aceeaşi perioadă 425 de lei. Diferenţa este dată de SET, adică de numărul de calorifere, mărimea acestora şi puterea calorică. În total, aceste apartamente au de plătit la întreţinere 640 de lei, respectiv 590 de lei pentru prima lună în care au primit căldură.
În acelaşi bloc, un apartament cu două camere a plătit pentru căldura din noiembrie 270 de lei, în timp ce proprietarul unui apartament cu aceeaşi suprafaţă a plătit 360 de lei.

Facturi diferite din cauza SET-ului

Într-o altă asociație din cartierul Brazda lui Novac, proprietarii se plâng de discrepanţele care apar între apartamente cu aceeași suprafață utilă, dar cu un SET diferit. De exemplu, proprietarul unui apartament cu o suprafaţă utilă de 46,76 mp plăteşte pentru căldura din noiembrie 511,17 lei, în timp ce un vecin care deţine un apartament cu aceeaşi suprafaţă, plăteşte 149,38 de lei. În acelaşi bloc, cu 20 de apartamente, un locatar care deţine un apartament cu o suprafaţă utilă de 43,54mp este taxat pentru căldura din noiembrie cu 396,11 lei, iar proprietarul unui apartament de 49,45mp plăteşte 68 de lei. Salturile mari între apartamente, se datorează diferenţei SET-ului.

În blocurile cu centrale, cei rămaşi pe termoficare plătesc facturi mari la căldură

Factura/fotoarhiva GdS
Factura/fotoarhiva GdS

Discrepanţele sunt mult mai mari în blocurile cu apartamente debranşate de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, dar şi de la coloana comună de apă rece. Apartamentele rămase pe termoficare au facturi foarte mari la căldură comparativ cu cele debranşate. De exemplu, un apartament cu trei camere rămas pe termoficare din cartierul Calea Bucureşti a plătit pentru căldura din noiembrie 670 de lei. În total, proprietarul plăteşte la întreţinere 910 lei. Un apartament, debranşat şi cu o suprafaţă similară plăteşte doar energia termică consumată pe părţile comune în valoare de 15 lei. Concluzia este că în blocurile cu multe apartamente debranşate, proprietarii rămaşi pe termoficare plătesc facturi foarte mari la căldură.

Paușal și contorizare

Craiovenii care şi-au montat repartitoare de costuri pot influenţa valoarea facturii la căldură, au căldură au costuri mari, stau în frig, plătesc puţin. Un astfel de exemplu îl dă preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Sărari. Un apartament cu trei camere care a ţinut robinetul deschis la maxim a plătit pentru căldura din noiembrie 435,49 de lei, în timp ce vecinul care a închis robinetul plăteşte doar 21,11 lei pentru căldura consumată pentru încălzirea locuinţei. Un apartament cu două camere, dar al cărui proprietar a ţinut termostatul pe ultima treapta, factura la căldură este în valoare de 491,39 de lei. Vecinul care a închis repartitorul plăteşte 53, 57 de lei. În această asociaţie de propreitari mai avantajaţi sunt proprietarii care au rămas la pauşal. Într-un bloc necontorizat, cu două camere şi garsoniere costurile la căldură sunt între 349 de lei şi 152 de lei.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că valorile facturilor la căldură vor exploda abia în decembrie 2022, dat fiind faptul că fiecare proprietar a deschis robinetul caloriferului, dar şi creşterea tarifului la gigacalorie. În decembrie 2022 preţul gigacaloriei a crescut de la 463,51 lei/Gcal, la 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS