Gazonul de pe „Oblemenco“ absoarbe primii bani. Au apărut primele „roade“ ale megalicitaţiei din vara trecută pentru întreţinerea gazonului hibrid de la stadionul „Ion Oblemenco“ în următorii patru ani.
Primăria Craiova a atribuit, în ultimele zile ale anului 2022, primul contract subsecvent din acordul cadru atribuit în luna octombrie SC Sports Fields SRL. Un acord care a făcut vâlvă încă de la demararea licitaţiei, din cauza sumei imense înaintate de municipalitate: 25 de milioane de euro cu TVA, valoarea maximă pentru patru ani. De fapt, vorbim de un contract cu o valoare estimată între minim 51.895.203 lei (fără TVA) şi maxim 103.021.569 lei (fără TVA), atribuit firmei Sports Fields SRL pentru suma de 103.000.024 lei (fără TVA).
Societatea din Capitală a fost şi singura care s-a prezentat la licitaţie, gazonul de pe „Oblemenco“ fiindu-i, oricum, extrem de familiar. Sports Fields a fost cea care a montat gazonul hibrid de la stadionul din Craiova în octombrie 2021 şi tot ea l-a schimbat în septembrie 2022, după festivalul IntenCity. În 2021 a fost înlocuită suprafaţa de joc (cei 8.036 mp de gazon hibrid, tot cu gazon hibrid) şi cei 2.000 mp de gazon natural de pe margine, cu gazon artificial. În 2022, firma a schimbat doar gazonul hibrid, operaţiune care a costat bugetul local 606.000 euro (TVA inclus). De acum încolo, Sports Fields se va ocupa doar de cei 8.036 mp de gazon hibrid, conform acordului încheiat în data de 5 octombrie 2022 şi aflat în vigoare până la finele anului 2026.
Gazonul de pe „Oblemenco“ absoarbe primii bani. Primul contract, primul milion acordat
Din cele 103 milioane de lei, Primăria Craiova a dat deja primul milion de lei. La finele lunii decembrie a fost atribuit primul contract subsecvent pentru întreţinerea gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco“, conform acordului cadru. Valoarea contractului atribuit: 1.062.007 lei, fără TVA. Acordul cadru presupune încheierea a opt contracte subsecvente: unul în 2022, unul în 2026 şi câte două în 2023, 2024 şi 2025. Valoarea celui mai mare contract subsecvent estimat a se încheia a fost de 12.889.506,92 lei (fără TVA), adică 3,1 milioane de euro cu TVA. Primăria nu s-a grăbit să arunce cu banii din prima, dar tot va „sădi“ 257.000 de euro în suprafaţa de joc, pentru început.
Banii sunt strict pentru întreţinere, dar municipalitatea are şi posibilitatea schimbării gazonului ori de câte ori consideră că este nevoie sau chiar schimbarea instalaţiei de degivrare şi drenaj. De aici şi suma colosală estimată pentru întreţinerea gazonului de pe „Oblemenco“. „Nu se va ajunge niciodată la situaţia să se cheltuiască 25 de milioane de euro cu gazonul, asta e o minciună. Legea te obligă ca atunci când faci un astfel de acord să prevezi orice, inclusiv dacă va cădea un meteorit“, explica Olguţa Vasilescu, ca răspuns la scandalul iscat după lansarea licitaţiei.
Ce ar presupune întreţinerea gazonului de pe „Oblemenco“
Ce ar trebui să facă, totuşi, fima care va întreţine gazonul pentru banii pe care îi va primi de la Primăria Craiova? Potrivit caietului de sarcini, lucrările de întreţinere solicitate în acord se referă la refacerea şi menţinerea densităţii şi omogenităţii suprafeţei de joc, la eliminarea materialului vegetal vătămat sau mort de pe gazon, la combaterea eficientă a bolilor şi dăunătorilor de pe suprafaţa de joc şi la asigurarea necesarului de substanţe nutritive specifice gazonului. De asemenea, Sports Fields va trebui „să asigure menţinerea unui proces vegetativ corect al gazonului şi menţinerea unei temperaturi pozitive în stratul suport şi la nivelul ierbii, peste limita de îngheţ în sezonul rece“. În serviciile solicitate de primărie intră chiar şi deszăpezirea gazonului şi transportul zăpezii în afara stadionului.
În rest, firma ar mai trebui să tundă gazonul înainte de meci/antrenament (minim 12 – maxim 24 de intervenţii/contract subsecvent), să asigure fertilizarea granulară (minim 12 – maxim 24 de intervenţii per contract, maxim 144 prin acord) şi să folosească îngrăşăminte profesionale de gazon cu eliberare lentă şi controlată (250 kg/aplicare) – minim 12, maxim 18 intervenţii. Tot în sarcina Sports Fields intră şi amplasarea/mutarea instalaţiei de fotosinteză (108 – 120 de intervenţii per contract subsecvent), amplasarea/mutarea foliei de protecţie a gazonului în sezonul rece (75 – 81 de intervenţii per contract), udarea gazonului (minim 24 – maxim 36 de intervenţii per contract), control umiditate/temperatură (între 30 şi 60 de intervenţii) şi semănat seminţe pregerminate (între 12 şi 24 de intervenţii).