Piaţa Dezrobirii, dacă mai poate fi numită aşa, pare că s-a stins de multă vreme. Pe tot parcursul anului apar doar câţiva vânzători la tarabele din această piaţă, însă în această perioadă, activitatea de pe platoul agroalimentar este pe linie moartă. Însă, SC Pieţe şi Târguri Craiova susţine că aceata supravieţuieşte din chiriile chişcurilor pe care le deţine în zonă. Între timp, tarabele din mica piaţă din zona Ciupercă au fost ridicate complet fiindcă încep lucrările de modernizare.
La cum arată situaţia Pieţei Dezrobirii (Rovine), care abia se mai târăşte, probabil este nevoie de un plan foarte bine pus la punct pentru ca acea zonă comercială să fie revitalizată. Însă, va fi foarte greu, mai ales că exact lângă piaţa din Rovine sunt magazine care pun la dispoziţia clienţilor inclusiv fructe şi legume. De asemenea, oamenii din zonă se mai aprovizionează cu fructe şi legume de la magazinele aflate pe strada Petre Ispirescu. În plus, e aproape imposibil pentru un vânzător de fructe şi legume să aleagă să vândă în această piaţă, stând în frig. În perioada de vară mai apar la tarabele din Rovine comercianţi de pepene verde şi galben şi foarte rar alţi comercianţi. Miercuri şi joi, platoul amenajat cu tarabe era gol. Niciun vânzător nu era în piaţa din Rovine.
Revitalizarea pieţei, în aer
La începutul anului trecut, GdS a mai scris despre situaţia acestei mici pieţe de cartier. La momentul acela, reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri au spus că aceasta a fost modernizată în anul 2016. Valorea lucrărilor s-a ridicat la aproape 100.000 de lei, fără TVA. Însă, acest lucru nu a atras deloc comercianţii care ar trebui să vândă pe platoul agroalimentar. În schimb, piaţa rezistă datorită chiriilor plătite de toate chioşcurile din jurul platoului agroalimentar. Acestea aparţin tot de Pieţe şi Târguri Craiova. Reprezentanţii pieţelor ne-au mai transmis, anul trecut, că se gândesc la amenajarea unui magazin cu produse bio, de producţie indigenă sau atestate ca produse tradiţionale. Însă, până acum nimic nu a fost pus în practică. Astfel, piaţa din Rovine rămâne, cel puţin deocamdată, un acoperiş sprijinit pe suport metalic, sub care se adăpostesc câteva tarabe goale.
Cum vrea SC Pieţe şi Târguri să resusciteze piaţa
Am întrebat SC Pieţe şi Târguri Craiova dacă există vreun plan de revitalizare a acestei pieţe, iar societatea spune că s-ar dori ca o asociaţie de producători să ocupe întreaga piaţă.
„Veniturile din acest punct de lucru sunt asigurate din contractele de închiriere pentru spaţii/terenuri, încheiate în baza unor licitaţii publice, din acordurile încheiate cu comercianţii (persoane fizice şi juridice) care ar urma să-şi desfăşoare tot acolo activitatea, precum şi din taxa zilnică percepută producătorilor agricoli care doresc să comercializeze perioade mai scurte de timp în această piaţă. În prezent, ne aflăm în plin proces de primire a cererilor şi încheiere a acordurilor pe anul 2023 în toate pieţele din municipiu pe care societatea noastră le administrează. Fiind destinată în principal producătorilor agricoli, această piaţă are activitate sezonieră, cu perioade de vârf primăvara şi toamna, în ceea ce priveşte încasările din acorduri şi taxă zilnică.
Numărul maxim de acorduri derulate în acelaşi timp, în cursul anului 2022, pentru această piaţă, pe baza cererilor venite de la comercianţi, a fost de 7, din care 2 pentru bunuri de larg consum, 2 pentru flori şi 3 pentru legume-fructe. În prezent, se poartă discuţii cu mai multe asociaţii de producători din judeţul Dolj, în vederea ocupării întregii pieţe de către o astfel de asociaţie, ai cărei membri să-şi poată vinde produsele, prin rotaţie, pe o perioadă cât mai lungă din an“, au spus reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova.
Începe modernizarea Pieţei Ciupercă
Piaţa Ciupercă va fi modernizată, iar procesul a fost deja demarat. Chiar dacă nu se vede prea multă mişcare, au fost ridicate toate tarabele, iar zona comercială a fost eliberată complet. În acest moment nu mai au loc activităţi comerciale în spaţiul pieţei. SC Pieţe şi Târguri va construi acolo o hală în care îşi vor desfăşura activitatea, în viitor, comercianţii de fructe şi legume. „Lucrările la noua piaţă de la Ciupercă ar urma să înceapă în câteva zile. A fost finalizată proiectarea şi obţinerea tuturor autorizaţiilor, iar în prezent se derulează activităţile specifice de predare a amplasamentului către constructor, care ar urma să fie încheiate, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 6 luni de la predarea-primirea amplasamentului. Până atunci, comercianţilor li s-a dat posibilitatea să-şi desfăşoare activitatea în celelalte pieţe pe care societatea noastră le administrează pe raza municipiului“, au precizat reprezentanţii pieţelor.
Cât costă lucrările de la Ciupercă
Aşadar, în vara acestui an ar trebui ca în locul fostelor tarabe de la Ciupercă să apară o construcţie metalică, acoperită, care va adăposti comercianţii.
„În urma procedurii de achiziţie publică ce a avut loc în anul 2022, cu privire la derularea investiţiei intitulate „Modernizare Piaţa Ciupercă (proiectare şi execuţie)”, a fost declarată câştigătoare oferta înaintată de o asociere a două firme craiovene (Novara T Impex şi SC MND Proiect SRL), pentru suma de 633.000 de lei, fără TVA. Locul tarabelor de tablă va fi luat de o construcţie metalică modernă, prevăzută cu uşi-rulou pe trei laturi.
Pe a patra latură se vor afla un spaţiu administrativ, toaleta şi platforma pentru deşeuri. Investiţia este benefică nu doar pentru comercianţi, ci şi pentru cetăţenii din zona Ciupercă, oferindu-le condiţii mult mai bune pentru a-şi cumpăra cele necesare direct de la producătorii care îşi vor vinde aici produsele. Suma necesară pentru această investiţie a fost prevăzută încă de anul trecut în bugetul SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL, finanţarea lucrărilor fiind asigurată exclusiv din fonduri proprii“, a mai transmis SC Pieţe şi Târguri Craiova.
Citeşte şi: CJ Dolj cumpără terenul de lângă S200 şi din spatele Clinicii de Pediatrie