Primăria Craiova construiește fântâni arteziene sub forma unor balerine pe bulevardul 1 Mai. Costul lucrărilor este peste 45 de milioane de lei. Totodată, administrația craioveană modernizează și vechile fântâni arteziene. În total, costurile se ridică la 72.014.525 de lei.
Primăria Craiova și-a propus ca în acest an să schimbe fața vechilor fântâni arteziene din centrul orașului. În plus, administrația locală intenționează să mai construiască alte fântâni arteziene pe bulevardul 1 Mai. Costurile acestor lucrări scot din bugetul orașului peste 72 de milioane de lei, respectiv peste 14 milioane de euro. Cu acești bani fântânile din centrul Craiovei și în primul rând Fântâna muzicală își vor schimba înfățișarea. Vechile construcții vor fi demolate și în locul lor vor fi reamenajete arteziene noi. Piesa de rezistență va fi reprezentată de ansamblul de fântâni arteziene amplasate pe bulevardul 1 Mai de la Ciupercă până la Parcul “Romanescu”. Pe zona verde care desparte cele două benzi de circulație vor fi amenajate opt fântâni. Acestea vor fi dotate cu statui din bronz, cu siluetă umană ce execută diverse mișcări artistice. Numai acest ansamblu de fântâni arteziene va “înghiți”45.025.721,77 lei inclusiv TVA.
Altă Fântână muzicală
Dar să o luăm cu începutul. Primele pe lista modernizărilor sunt vechile fântâni: Fântâna muzicală din Piața Mihai Viteazul, fântâna arteziană din Piaţa Regele Ferdinand şi Regina Maria, adică cea de la Doljeana și fântâna arteziană de la Ciupercă. Acestea au fost construite undeva, în perioada anilor 2006-2007 cu sume destul de mari. În timp s-au dovedit a fi niște lucrări costisitoare, greu de întreținut și a căror funcționare generează costuri mari. Prin anul 2014, primăria a tras linie şi a constatat că, anual, costurile pentru întreținerea fântânilor din centru se ridicau la acea dată la suma de 60.000 de lei. În plus unele dintre piesele necesare reparațiilor sunt greu de găsit, spuneau atunci reprezentanții administrației locale craiovene. Prin urmare, primăria a comandat studii de fezabilitate pentru modernizarea acestor fântâni. Acum a ajuns la faza de avizare a lucrărilor de intervenție.
În ceea ce privește Fântâna muzicală, aceasta va fi demolată întrucât, în urma a numeroase intervenții de refuncționalizare a fântânii și a stării degradate a instalațiilor de apă și de comandă, repunerea în funcțiune a acesteia nu mai este oportună.Valoarea totală a lucrărilor de modernizare se ridică la 11.604.751,47 lei (inclusiv TVA)din care construcţii montaj (C+M), inclusiv TVA 9.178.083,96 lei. Durata lucrărilor va fi de 9 luni, din care 3 luni proiectare şi 6 luni execuţie.
“Zona unde se dorește amenajarea noii fântâni arteziene este pe locul celei actuale și pe o parte din spațiul adiacent acesteia. În prezent, fântâna arteziană existentă prezintă un grad avansat de degradare. Scopul acestui obiectiv de investiții este de modernizare a fântânii arteziene situată în Piața Mihai Viteazul, respectiv dezafectarea acesteia și realizarea unei lucrări noi. Din păcate, de-a lungul anilor, numeroasele intervenții de refuncționalizare a fântânii și afectarea semnificativă a instalațiilor, atât a celor de apă, cât și a celor de comandă, face ca repunerea în funcțiune a actualei fântâni să nu mai fie o variantă dezirabilă, ci mai degrabă să fie oportună realizarea unei noi fântâni arteziene, cu o regândire arhitecturală, în baza unor tehnologii și instalații moderne cu fiabilitate mai bună în timp”, se arată în Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.
Arteziana de la Ciupercă se modernizează
Aceeași soartă o are și fântâna arteziană de la Ciupercă. Aceasta va fi modernizată,valoarea totală a lucrărilor se ridică la 9.761.401,55 lei (inclusiv TVA) din care construcţii montaj (C+M), 5.097.338,89 lei Durata de realizare a investiţiei este de 9 luni, din care 3 luni proiectare şi 6 luni execuție.Fântâna arteziene din girtoriul de la intersecția bulevardului 1 Mai cu bulevardul Știrbei Vodă se va extinde până aproape de “coroana circulară de zonă verde ce înconjoară bazinul actualei fântâni, eventual până la limita bordurii de delimitare a insulei de girație de partea carosabilă”, se arată în Documentația de avizare a lucrărilor. În prezent fântâna arteziană existentă prezintă un grad avansat de degradare. Drept urmare, este necesară modernizarea acesteia. Este cunoscut faptul că fântâna este amplasată pe locul vechii fântâni, o copie fidelă a fântânii Zodiac din Bucureşti. Aceasta a fost rasă cu buldozerul de fostul primar al Craiovei. Și fântâna de la Ciupercă a devenit o piatră de moară pentru administraţia locală din cauza costurilor de întreţinere.
Cea mai veche fântână arteziană din zona centrală a Craiovei va fi şi ea modernizată. Este vorba de arteziana de la Doljeana, de-a lungul timpului aceasta a trecut prin mai multe transformări.Costul lucrărilor ajunge la 5.622.650,83 de lei inclusiv TVA.
Fântâni arteziene sub formă de balerine pe Bulevardul 1 Mai
Administrația locală craioveană nu se oprește aici. Aceasta intenționează să umple zona verde de pe bulevardul 1 Mai cu fântâni arteziene. Întregul ansamblu se ridică la valoarea de 45.025.721,77 de lei inclusiv TVA din care construcţii montaj (C+M), inclusiv TVA 24.894.608,13 lei. Pe scuarul dintre benzile de circulație vor apărea fântâni arteziene cu statui realizate din bronz. În total sunt opt fântâni sub forma unor siluete umane care efectuează mișcări de balet. Apa va țâșni din aceste corpuri din bronz sub lumina care se va revărsa din spoturile amplasate pe marginea bazinelor. Studiul de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Amenajare ansamblu fântâni arteziene pe Bulevardul 1 Mai” urmează să fie aprobat în consiliul local la ședința din această sătpămână.