3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal(VIDEO) Prezentarea bugetului Craiovei, urmărită de câteva zeci de persoane

(VIDEO) Prezentarea bugetului Craiovei, urmărită de câteva zeci de persoane

Prezentarea bugetului Craiovei pe anul 2023, urmărită de câteva zeci de persoane. Craiovenii nu au părut deloc interesaţi de modul cum vor fi gestionaţi în acest an banii din taxele şi impozitele locale, cei alocaţi de la bugetul de stat sau cei proveniţi de la Uniunea Europeană (fonduri nerambursabil).

Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2023 a fost prezentat, vineri, de primarul Lia Olguţa Vasilescu live pe pagina de facebook a primăriei Craiova. Edilul a susţinut un monolog de 30 de minute, timp în care a trecut în revistă veniturile, cheltuielile şi investiţiile preconizate pentru acest an. Live-ul primarului nu a fost urmărit de mai mult de 40 de persoane, ceea ce înseamnă că cetăţenii municipiului fie nu au ştiut de prezentarea bugetului, fie nu au fost interesaţi. Mai pot trimite însă sugestii şi observații până la data de 30 ianuarie utilizând formularul ON-LINE sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, strada Târgului, nr. 26.

https://www.facebook.com/PMCraiova/videos/932554167750294

Spitalul de Pediatrie va fi construit de CNI

Ce a prezentat Olguţa Vasilescu? În mare cam ce a relatat şi GdS în articolul „Cu ce investiţii iese în faţă Primăria Craiova în 2023“, publicat în data de 19 ianuarie. Edilul a anunţat, printre altele, ce investiţii se vor face la capitolul „Învăţământ“ şi „Sănătate“, obiectivele vizând lucrări de reabilitare a clădirilor şi de dotare cu mobilier, respectiv reparaţii, igienizări şi dotări cu aparatură medicală. Olguţa Vasilescu a pomenit şi de Spitalul de Pediatrie, care ar urma să se construiască în curtea Maternităţii Spitalului „Filantropia“. Aici, primăria s-a ocupat doar de studiul de fezabilitate, care ar fi gata, investiţia urmând să aparţină CNI.

Potrivit edilului, Compania Naţională de Investiţii ar urma să aloce 100 de milioane de euro pentru această investiţie şi să se ocupe de licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Tot de la CNI ar veni alţi 20 de milioane de euro pentru un Fan Zone în zona Piaţa Veche. „Investiţiile aparţin sută la sută Companiei Naţionale de Investiţii, de aceea nu am prins bani în buget pentru Spitalul de Pediatrie şi Fan Zone“, a explicat Olguţa Vasilescu.

Edilul a mai menţionat că în primăvară va fi finalizat părculeţul de la Pedagogic, unde lucrează angajaţii RAADPFL, iar în vară Fantasy Park, proiectul care se referă la regenerarea zonei Corniţoiu (alocare de 5,9 milioane de lei). Despre Skate Park, proiect cu o alocare de 3 milioane de lei, Olguţa a precizat că ar putea fi gata până la sfârşitul anului. Pentru Dracula Parc au fost trecuţi în buget 10.000 de lei pentru SF, execuţia urmând să fie una multianuală, după cum a precizat primarul. Olguţa Vasilescu a amintit şi de mult mediatizatele fântâni arteziene, pentru care au fost prinşi în buget 40.000 de lei, „nu 15 milioane de euro“.

Prezentarea bugetului Craiovei pe anul 2023. Alocare de 30 de milioane de lei pentru subvenţia la gigacalorie

În prezentarea bugetului pe anul 2023, edilul Craiovei a pomenit şi de subvenţia preţului gigacaloriei, pentru care s-a alocat o sumă mai mult decât dublă. Olguţa a afirmat că, dacă anul trecut au fost alocaţi 13 milioane de lei, acum alocarea va fi de 20 de milioane de lei. La aceştia ar urma să se adauge şi cei 10 milioane de lei blocaţi ca garanţie pentru CEO.

Prezentarea bugetului Craiovei a fost urmărită de câteva zeci de persoane
Prezentarea bugetului Craiovei a fost urmărită de câteva zeci de persoane

„O să solicit deblocarea celor 10 milioane de lei şi aşa vom pune 30 de milioane de lei la subvenţia gigacaloriei, adică aproape triplu faţă de anul trecut. Şi, chiar dacă bugetul va fi aprobat în luna februarie, subvenţia va intra din ianuarie“, a anunţat Olguţa Vasilescu. Aceasta a mai pomenit şi de subvenţia acordată RAT SRL pentru facilităţile la transportul în comun acordate anumitor categorii de persoane, ţinând să precizeze că şi preţul biletului este subvenţionat: „Preţul real al biletului este de 7 lei, iar primăria suportă diferenţa până la 2,5 lei“.

Printre investiţiile programate în 2023 se mai numără şi înlocuirea parchetului din Sala Polivalentă (suprafaţa de joc). Aici avem o alocare de 1.228.000 de lei, pentru că podeaua avea nevoie de reparaţii capitale. Avea deja 10 ani şi devenise o problemă pentru echipe“, a spus Olguţa Vasilescu. Ea a mai menţionat şi cei 9,2 milioane de lei pentru PUG-ul Craiovei, document care va fi predat primăriei în circa 10 zile, pentru a intra în dezbatere publică.

Prezentarea bugetului Craiovei pe anul 2023. Va demara execuţia la străpungerea străzii Traian Lalescu

În fine, 4,5 milioane de lei vor fi destinaţi decolmatării canalului de pe Râului (licitaţia are o valoare estimată de 4 milioane de euro). Aici ar urma să fie casetat şi restul canalului, pornind de la podul Popoveni până la ieşirea din oraş, care se va face prin construirea unui bulevard cu patru benzi. În rest, se va continua asfaltarea străzilor de la periferie şi va începe mult aşteptata străpungere a străzii Traian Lalescu, de care se vorbeşte de peste 10 ani. Primăria a bugetat în 2023, pentru execuţie, suma de 3 milioane de lei.

Conform proiectului de buget, în 2023 sunt preconizate venituri de 1,28 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,35 miliarde de lei. Din cei 1,35 miliarde de lei, 648.747.000 lei sunt alocaţi secţiunii de funcţionare, în timp ce 704.343.000 lei ar fi cheltuielile secţiunii de dezvoltare. Mai trebuie spus că în acest an vor sosi toate cele 17 tramvaie noi şi cele 30 de autobuze electrice furnizate de BMC. Valoarea totală a celor două contracte de achiziţie este de 238,8 milioane de lei (fonduri europene).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS