4.8 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCe locuri de joacă intră în reabilitare anul acesta la Craiova

Ce locuri de joacă intră în reabilitare anul acesta la Craiova

Modernizarea locurilor de joacă va continua şi în acest an la Craiova. După ce, în 2022, au fost complet schimbate şi dotate cu echipamente noi cinci locuri de joacă, anul acesta vor fi finalizate încă şase spaţii în care copiii îşi pot petrece timpul liber.

După mai mulţi ani în care muncitorii din cadrul RAADPFL Craiova cârpeau ici-colo câte un echipament stricat din spaţiile de joacă din oraş, primăria vrea să schimbe la faţă toate locurile special amenajate pentru copii. Avantajul este acela că, în sfârşit, copiii se vor putea juca în spaţii moderne şi sigure. De multă vreme, majoritatea locurilor de joacă din Craiova erau într-o stare jalnică şi deveniseră un adevărat pericol. GdS a scris în repetate rânduri despre această situaţie, în urma mai multor sesizări primite de la părinţi disperaţi, care se plângeau în legătură cu pericolele din aceste spaţii. Acum că a început modernizarea locurilor de joacă, există totuşi un dezavantaj. Faptul că ele se vor schimba în totalitate într-o perioadă de patru ani, adică destul de mult timp.

Ce spaţii s-au modernizat cu prioritate

În toamna anului trecut s-au pus în mişcare echipele de muncitori care au refăcut complet unele spaţii de joacă. Potrivit Primăriei Craiova, ordinea modernizării a fost făcută în funcţie de cât de aglomerate sunt, de obicei, locurile unde copiii îşi pot petrece timpul liber. Potrivit municipalităţii, în 2022 s-au finalizat cinci dintre aceste spaţii din oraşul nostru. „Locurile de joacă finalizate sunt: Parcul Nicolae Romanescu – 1, Parcul Puskin – 1, Esplanadă Craiovița Noua – 2, – Strada 1 decembrie 1918 – 1. De asemenea, în curs de finalizare se află locurile de joacă din Craiovița Nouă – Big Nou și cel de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“, au transmis reprezentanţii primăriei.

Ce locuri de joacă urmează pe listă

Aşadar, în scurt timp vor mai fi gata încă două locuri de joacă, deci un total de şapte astfel de spaţii complet dotate. Pentru anul acesta, primăria şi-a propus modernizarea altor şase. Acestea au urmat pe listă, tot în funcţie de cât de aglomerate sunt, în mod normal. „Pentru anul 2023, avem în plan locurile de joacă din Parcul Tineretului, Parcul de la catedrala Sfântul Dumitru, Parcul din Rovine. De asemenea, vor fi refăcute spaţiile din părculețul din zona bb1 Brazda lui Novac – strada Constantin Argetoianu, Parcul Pedagogic, și cel de la Orizont – din cartierul Craiovița Nouă“, au mai transmis reprezentanţii muncipalităţii.

Cât costă schimbarea locurilor de joacă din Craiova

Licitaţia pentru modernizarea locurilor de joacă din Craiova a fost lansată în martie 2022 şi a fost câştigată de firma Lavitex Prod SRL din oraşul Breaza, judeţul Prahova. Aceasta a fost singura participantă. Obiectul licitaţiei a fost „înlocuirea echipamentelor de joacă vechi, deteriorate cu echipamente corespunzătoare din punct de vedere tehnic şi calitativ, dar şi completarea locurilor de joacă cu echipamente noi în zonele unde acestea sunt insuficiente“. Contractul pentru „Achiziţie echipamente locuri de joacă”, care se va desfăşura pe o perioadă de 4 ani, a fost împărţit în două loturi: echipamente locuri de joacă (lotul 1) şi echipamente fitness (lotul 2).

Valoarea totală estimată a acordului este cuprinsă între 10.821.566 lei şi 24.627.605 lei (fără TVA). Este vorba despre un maxim de 5,9 milioane de euro (TVA inclus). Cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru lotul 1. Acesta are o valoare cuprinsă între 10.046.950 de lei şi 23.078.373 de lei (fără TVA). Aici, valoarea celui mai mare contract subsecvent estimat a se încheia, fără TVA, este de 3.435.429 de lei. Pentru echipamentele de fitness, contractul pe patru ani are o valoare estimată între 774.616 lei şi 1.549.232 lei. Cel mai mare contract subsecvent estimat se ridică la o valoare de 193.654 lei (fără TVA).

Citeşte şi: Pe ce a cheltuit banii Poliţia Locală Craiova, anul trecut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS