Este cunoscut faptul că la finele anului trecut, Primăria Craiova a anunțat că nu mai subvenționează creşterea preţului pentru căldura craiovenilor, aceștia fiind nevoiți să suporte din propriul buzunar creșterea tarifului de distribuție și furnizare a energiei termice. Administrația locală craioveană spunea atunci că nu mai are bani ca să suporte costurile cu subvenția căldurii pentru populație. Acest lucru s-a resimțit în facturile craiovenilor din luna decembrie, unii dintre ei ajungând să plătească facturi de 2.000 de lei la căldură.
Acum, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, spune că municipalitatea va plăti, anul acesta, subvenţii în valoare totală de 20 de milioane de lei de lei pentru termoficare. Primăria scoate din buget suma respectivă pentru a subvenționa tariful la căldura distribuită prin sistemul centralizat populației. Primarul afirmă că sunt 7 milioane de lei în plus față de anul trecut când subvenția a înghițit 13 milioane de lei. Edilul mai speră să adauge la cele 20 de milioane și suma de 3 milioane de euro.Banii se găsesc într-un cont și reprezintă suma cu care Primăria Craiova a garantat în fața Complexului Energetic Oltenia că Termo Urban își va plăti la timp facturile pentru agentul termic primar furnizat.
Subvenția trebuie să acopere creșterea din luna decembrie
Până în luna noiembrie 2022, craiovenii plăteau gigacaloria cu 420,08 lei/Gcal fără TVA. Din decembrie tariful gigacaloriei a ajuns la 559,92 lei/Gcal (exclusiv TVA). Acum, Primăria Craiova trebuie să subvenționeze prețul gigacaloriei ca să ajungă la nivelul lunii noiembrie sau chiar mai jos. Prin urmare, administrația locală trebuie să acopere diferența dintre tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice și tariful local de facturare pentru populație. Suma ar fi de 150-200 de lei, cât să acopere creșterea de 30% a tarifului la gigacalorie.
Scumpirea din decembrie
Știm că în luna decembrie,Termo Urban Craiova SRL a solicitat ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici sa fie, conform Avizului ANRE nr. 62/07.12.2022 , de 239,73 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care se adaugă tariful apei fierbinți de la CEO, de 312,66 lei/Mwh x 1,163 (constantă de transformare din MW în Gcal) = 363,62 lei/Gcal. Astfel a rezultat un tarif de 603,35 lei/Gcal, exclusiv TVA, în timp ce prețul de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice o să fie de 869,20 lei/Gcal, exclusiv TVA.Prin urmare, s-a cerut modificarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, de la 463,51 lei/Gcal, la 603,35 lei/Gcal (exclusiv TVA). Preţul local de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice distribuită din centrele termice rămâne la 869,20 lei/Gca, (exclusiv TVA).