9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCosmin Vasile: 55,7% din bugetul pe 2023 va fi pentru dezvoltare

Cosmin Vasile: 55,7% din bugetul pe 2023 va fi pentru dezvoltare

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj , Cosmin Vasile, a prezentat, ieri, bugetul anului 2023, menţionând că acesta este un an în care toate domeniile sunt abordate cu proiecte deja contractate sau cu proiecte noi. Bugetul de venituri este 766 de milioane de lei din care 55, 7%, adică 427 de milioane de lei, vor merge pe dezvoltare, şi 44% pe cheltuieli de funcţionare.

Bugetul pentru anul 2023 al Consiliului Judeţean Dolj a fost prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de preşedintele Cosmin Vasile şi de vicepreşedinţii Antonie Solomon şi Mihai Neaţu. Cea mai mare parte a bugetului va merge anul acesta către dezvoltare.


„Avem un buget de venituri de aproximativ de 766 de milioane de lei, denumit de colegii mei „Noi Orizonturi”. Sunt 766 de milioane de lei, dintre care pe ce înseamnă dezvoltare avem 55,7% -adică 427 de milioane de lei şi 44% pe cheltuieli de funcţionare. La partea de investiţii şi dezvoltare, aproximativ 63% din sumă sunt din fonduri nerambursabile. Dacă ar fi să nu avem această oportunitate, foarte greu am putea să aducem investiţii noi şi să creăm proiecte noi. Transporturile şi infrastructura au capitolul cel mai important, urmând siguranţă publică şi siguranţă naţională şi sănătatea”, a precizat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Ce lucrări de infrastructură se vor termina

În acest an, Consiliul Judeţean Dolj va finaliza aproximativ 20 de proiecte pe fonduri europene . O parte din proiecte sunt pe parte de infrastructură.


„Consiliul Judeţean a absorbit 320 de milioane de euro din fonduri europene în ultimii doi ani. Ca şi obiective finalizăm dumul Craiova- Cetate, ambele loturi. Unul este în procedură de recepţie, aproape finalizată, celălalt ar trebui să demareze procedura de recepţie spre vară. Finalizăm drumul 561 A- Giurgiţa – Pleniţa. Este iarăşi un drum de 70 de kilometri şi aproape 50 de milioane de euro, împărţit, de asemenea, pe loturi Avansează bine proiectele transfrontaliere. Vorbim de Segarcea- Padea şi Padea- Valea Stanciului, acesta din urmă a fost deja asfaltat cu primul strat. Urmează să înceapă în luna martie şi Segarcea- Padea.


Şi proiectele pe PNDL 2 merg destul de ok şi cel mai mare tronson finanţat prin PNDL 2, drumul Amărăştii de Jos- Amărăştii de Sus-la limita judeţului Olt va începe procedura de recepţie din 4-5-6 februarie. Este finalizat. Aşteptăm să finalizăm şi partea cu cei 8 kilometri de la Bulzeşti”, a precizat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj.

Investiţii în domeniul culturii


De asemenea, la proiecte care se finalizează anul acesta sunt şi Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc dar şi culele care aparţin de Muzeul Olteniei.
„Suntem în licitaţie de dotări pentru cele două cule. Inaugurarea dorim să o avem în cele două cule. Inaugurarea am dori să o avem în luna iunie. Ce înseamnă partea de reabilitare, construcţie a fost recepţionată la finalul anului trecut. Acum avem partea de dotări. La fel vorbim de Casa Dianu- Muzeul Cărţii şi Exlilului Românesc unde achiziţionăm mobilier, elemente multimedia şi ce înseamnă dotări pentru expoziţiile de acolo. La capitolul cultură vrem să demarăm reabilitarea Şcolii Cornetti, a Casei Farago de la Bibliotecă, dar şi Muzeul Satului şi Conacul Săulescu de la Cernăteşti. De asemenea, vrem să refacem şi să includem în circuitul turistic şi unele case memoriale din judeţ, cum este Casa Macedonski din Goieşti, Casa Sorescu de la Bulzeşti. Muzeul Olteniei este, de asemenea, în discuţii pentru a prelua în comodat Casa Amza Pellea”, a mai spus preşedintele CJ Dolj.

Ce proiecte sunt pentru Sănătate

Şi în domeniul sănătăţii sunt proiecte care se apropie de final şi altele care strau să înceapă.
„Avem proiectele pe sănătate şi zicem că luna în aprilie Clinica de Oncologie, proiect finanţat prin Programul Opreaţional Regional, va fi finalizată. De asemenea, tot anul acesta, spre toamnă, avem Policlinica pentru Sportivi. Ne dorim să continuăm investiţiile în această zonă. S-au pregătit proiecte tot pe zona pe oncologie, tot spre zona de spital judeţean, dar şi pentru celelalte două spitale, Leamna şi Dăbuleni avem investiţii importante”, a precizat preşedintele CJ Dolj.

Ce proiecte vor începe în 2023


În ceea ce priveşte, proiectele care stau să înceapă anul acesta, unul dintre ele este construcţia Stadionului Tineretului. „Vom demara construcţia Stadionului Tineretului. Acum suntem în partea contractantă de PT şi SF. SF-ul cred că va fi gata luna aceasta. PT-ul spre aprilie”, a precizat preşedintele CJ Dolj.
De asemenea, vor continua lucrările la Aeroportul Craiova.

” Suntem cu Aeroportul Craiova în plin proces de extindere şi construire a unui terminal nou, plus două proiecte de securizare şi dotare. Practic sunt trei proiecte, unul de 12 milioane de euro, altul de 15 milioane de euro şi al treilea proiect de 97 de milioane de euro. Mai este proiectul din proximitatea Aeroportului, de 5 milioane de euro, pentru o nouă bază ISU. Va fi una din cele mai importante din judeţ, ca echipamente şi ca şi dotări”, a mai spus preşedintele CJ Dolj.
În judeţ sunt proiecte pentru construcţia a două centre de legume-fructe. „Vom începe construcţia celor două centre de depozitare de legume -fructe la Moţăţei şi Desa. Dăbuleniul a fost depus pentru finanţare la Ministerul Agriculturii”, a subliniat preşedintele CJ Dolj.


Pe infrastructură va începe etapa a III-a a Masterplanului de apă şi canal, dar şi un al doilea Masterplan de deşeuri cu staţii de tratare mecanică şi biologică, un proiect de aproximativ 70 de milioane de euro. Primul Masterplan pentru deşeuri s-a finalizat de curând, cu recepţionarea containerelor îngropate.

Şi în ceea ce priveşte drumurile judeţene au fost anunţate noi proiecte.
„La drumuri judeţene demarăm anul acesta Scaeşti – Argetoaia în valoare de 25 de milioane de euro, prin Programul „Anghel Saligny”. Depunem şi proiectul pentru drumul Mischii- Pieleşti- Robăneşti- Teslui. Este un proiect de aproximativ 60 de milioane de euro. Este eligibil pentru că proiectul tehnic a fost aprobat pe fonduri europene” , a menţionat preşedintele CJ Dolj.

Se va pune accent şi pe dezvoltare economică


Preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a menţionat că în acest prioritară va fi şi dezvoltarea economică şi crearea de locuri de mucă. „Anul acesta vor avea prioritate obiectivele pentru dezvoltare economică. Va fi anul în care depunem proiectul pentru S 200- Parc IT. Pentru Incubatorul de afaceri la High- Tech Park suntem deja în proiectare pe Tranziţie Justă. Al treilea Parc Industrial are deja paşi înaintaţi. Totodată, Clusterul Aerospaţial va începe cu partea de procedură pentru parc de transfer tehnologic, singurul din regiunea Oltenia şi sperăm să aibă etape mai rapide de ars. De asemenea, vom încerca să facem ca un parteneriat public-privat, dacă legea se va modifica, dacă nu contracte pe ce înseamnă concesiune pentru a putea să dezvoltăm zonă de cargo sau şi transport intern urban în zona Aeroportului. Dacă acestea debutează bine anul acesta putem vorbi de mii de locuri de muncă”, a subliniat preşedintele CJ Dolj.

Şi pentru instituţiile de învăţământ din subordinea CJ Dolj au fost depuse proiecte prin PNRR, este vorba de Liceul tehnologic Special „Beethoven”, Şcoala Specială Sf vasile, CJRAE Dolj şi Şcoala „Sf. Mina” au fost depuse proiecte prin PNRR şi până acum s-a anunţat ca fiind câştigătoare proiectele pentru Liceul „Beethoven” şi Şcoala Sf. Vasile. De asemenea, se va depune un proiect pentru construcţia unui campus pentru învăţământul dual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS