9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljScandal în ANL-urile primăriei

Scandal în ANL-urile primăriei

Locatarii din blocurile ANL Potelu s-au trezit cu câteva zile în urmă cu afişe pe uşile de la blocuri. În anunţ se preciza să sunt obligaţi „ca în cel mai scurt timp posibil să elibereze subsolul cât şi uscătoriile blocului de toate lucrurile personale depozitate fără acordul primăriei întrucât se vor efectua controale şi vor fi sancţionaţi locatarii care au depozitat diverse obiecte în aceste spaţii. Luni se va efectua control în aceste spaţii”, se spunea în afiş.

Locatarii s-au arătat revoltaţi de faptul că nu vor mai fi lăsaţi să folosească spaţiile comune ale blocurilor, cu precădere uscătoriile. În aceste spaţii aflate în folosinţă comună, locatarii şi-au depozitat diverse lucruri, cauciucuri, biciclete, ghivece de flori şi alte obiecte vechi.

„De la primărie ni s-a pus în vedere că, dacă locatarii au depozitat în subsol sau uscătorii diverse obiecte să le scoată. Ei se ceartă între ei, nu sunt proprietari şi în principiu trebuie să respecte prevederile legale. Uscătoriile sunt pentru usact rufe. Ei nu se înţeleg între ei. A fost o discuţie, dar cert este că acolo unde sunt depozitate tot felul de lucruri să fie scoase de acolo. Nu cei de la primărie vor veni în control, vin cei de la ISU. Spaţiile acelea trebuie lăsate libere”, spune un reprezentant al asociaţiei de proprietari ANL R 2008.


Locatarii mai spun că, deşi unii dintre ei folosesc uscătorul blocului pentru depozitarea unor lucruri, este loc suficient şi pentru uscarea rufelor.


De la ceartă… la răzbunare

În realitate, locatarii susţin că această întâmplare are alt sâmbure de adevăr. Chiriaşii spun că totul a plecat de la nişte certuri între vecini, legate de facturile la căldură. În plus, printre locatari sunt şi angajaţi ai primăriei care vor „să facă legea” în asociaţia de proprietari şi au ameninţat cu controale.

„Ne-am trezit cu acele afişe pe uşile de la intrarea în bloc. Acum, fiecare mai depozitează o bicicletă, cauciucurile de la maşină. Unde să le pui? În uscătorii, nu prea duc oamenii rufele. Am văzut că acolo este uşa încuiată, deşi noi plătim căldura din acea încăpere, că este prevăzută cu calorifer. Mai este o cameră care stă închisă, acolo erau angajaţii de la termoficare, dar acum este şi ea încuiată. Aceste spaţii nu pot fi folosite de locatari? Eu am auzit că a fost o şedinţă şi s-au certat vecinii între ei. Printre aceştia sunt şi nişte angajaţi în primărie care au spus că vor face ei ordine în această asociaţie de locatari şi iată rezultatul, ne-am trezit cu afişe şi controale”, spune un locatar din asociaţia de proprietari ANL R2008.


Proprietarii spun că de la ceartă s-a ajuns la răzbunare, din care motiv toţi au de suferit.


„Cei din blocul R16 s-au certat din cauza centralelor. Între locatarii din asociaţie sunt şi angajaţi din primărie. Pe una dintre ele au făcut-o vecinii nebună, tâmpită. Asta ca să se răzbune pe ei le-a făcut sesizare la primărie , la poliţie. Imediat cei de la asociaţie au fost sunaţi din primărie, de o altă angajată care are şi ea locuinţă acolo, în asociaţie. Li s-a pus în vedere să elibereze aceste spaţii. S-a plecat de la centrale, mulţi şi-au pus centrale, astea două locatare care sunt angajate la primărie nu şi-au pus. Acum, ele sunt împotriva noastră. Locatarii au fost somaţi să scoată tot, roţi, butelii, dar nu sunt cine ştie ce lucruri depozitate. Cei de la asociaţie dacă au fost somaţi din primărie, ne-au avertizat pe noi”, spune un alt locatar din asociaţia de proprietari ANL R2008.


Locatarii din blocurile ANL spun că deşi sunt chiriaşi au primit de la primărie dezlegare să-şi monteze centrale de apartament. Din păcate tocmai această schimbare este acum motiv de dezbinare între locatari.
Primăria Craiova spune că instituţia nu are niciun control în derulare la această asociaţie. „Primăria Craiova nu a inițiat niciun control, în această perioadă, pentru verificarea subsolurilor și nici nu are programat vreun control la asociația de care ați întrebat. Anul trecut au fost verificate subsolurile de la blocurile din Municipiul Craiova”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Ce spune legea

Legea Asociaţiilor de proprietari 196/2018 spune la art. 2, lit. p:
„Părți comune – părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună.
Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată”.
Iar la art. 35, alin. 1, lit. e, se precizează: „În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate, constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele: locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivniţele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul – partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS