7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a făcut recepţia, când se taie panglica la containerele îngropate?

S-a făcut recepţia, când se taie panglica la containerele îngropate?

În sfârşit s-a făcut recepţia platformelor cu containere îngropate destinate colectării gunoiului menajer din Craiova. Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, operațiunea a fost finalizată la începutul lunii februarie, containerele urmând să fie predate operatorului de salubrizare și date în folosință.

Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj


„Vă anunț că, în cele din urmă, s-a încheiat procedura de recepție pentru containerele îngropate din Craiova. Procesele verbale pentru cele 438 de platforme de pe raza municipiului au fost semnate, operațiunea find finalizată. Am reușit în cele din urmă să depășim toate sincopele, fie administrative fie de altă natură și să finalizăm acest contract, după o lungă perioadă de așteptare. Pot să vă spun că petru aceste containere îngropate au fost solicitate nu mai puțin de 7000 de avize, vă dați seama câte zeci de mii de hârtii a implicat toată procedura”, a declarat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj.


Platformele cu containere îngropate destinate colectării deșeurilor menajere au fost realizate în urma contractului derulat de CJ Dolj în urmă cu 10 ani. Iniţiat în anul 2007, proiectul “Sistem de management al deşeurilor în judeţul Dolj” a fost semnat, după cinci ani de zile. Valoarea totală a proiectului a fost de 50 de milioane de euro, bani care au fost suportaţi de Uniunea Europeană. Acest proiect constă în reciclarea şi compostarea deşeurilor pe raza judeţului Dolj. Municipiul Craiova a primit 23 de milioane de euro pentru implementarea acestui proiect, restul de 27 de milioane de euro au revenind Consiliului Judeţean.

Platformă de gunoi/foto:Claudiu Tudor
Platformă de gunoi/foto:Claudiu Tudor


Lucrările la platformele de gunoi au început în toamna anului 2019 şi, în sfârşit, recepţia celor 438 de platforme s-a făcut în 2023.
Odată cu recepţia şi darea în funcţiune a platformelor se pune punct proiectului cu finanțare europeană Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj. Acesta a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități. Dar şi achiziţionarea a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea. Totodată, şi construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deşeurilor.

Ce urmează?

Care sunt paşii ce urmează a fi făcuţi până la punere în funcţiune a platformelor cu containere îngropate, explică reprezentanţii ADI ECODOLJ şi respectiv Iridex. Aceştia spun că, în primul rând operatorul de salubritare, respectiv SC Iridex preia platformele.

Platformă
Platformă


„După recepţie urmează să se semneze un protocol. Este o procedură normală de predare a bunurilor de către autoritatea contractantă, respectiv de preluare de către operator pentru a fi date în folosinţă. Noi, ADI ECODOLJ am semnat contractul de delegare în numele şi pe seama tuturor unităţilor administrativ teritoriale cu operatorul. Şi de această dată vom semna procesul-verbal de preluare către operator. Au fost preluate toate platformele şi urmează o perioadă în care analizăm modul de operare. Sunt colegii pe teren, încheie procesele-verbale. Durează să semnezi sute de procese-verbale. este o comisie cu persoane delegate de la CJ Dolj, de la ADI ECODOLJ şi de la Iridex. Ştim că acele containere sunt asigurate cu două chei, una dintre acestea cu siguranţă va rămâne la operator”, a precizat Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.


Iridexul trebuie să facă trecerea de la containere de suprafaţă la containere subterane: să testeze fiecare container, să evalueze accesibilitatea maşinilor către locaţiile platformelor de gunoi, să ridice vechile containere de suprafaţă din cartierele de blocuri.

Platforma de gunoi
Platforma de gunoi


„Colegii sunt acum în teren pentru acest proces de preluare. Vom știi concret ce preluăm și în ce condiții vom opera după ce se va finalizat tot procesul de preluare, inclusiv: evaluarea gradului de accesibilitate a autospecialelor la fiecare dintre platformele pentru containere îngropate; efectuarea testelor de ridicare pentru fiecare container recepţionat; relocarea infrastructurii de colectare existente; informarea cetățenilor privind trecerea de la colectarea în containere supraterane la colectarea în containere îngropate”, a precizat Ana Maria Predilă, purtător de cuvânt Iridex.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS