5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădina blocului, confundată cu ghena de gunoi

Grădina blocului, confundată cu ghena de gunoi

Unii dintre locatarii unui bloc din Craiova confundă grădina blocului cu ghena de gunoi. Aceştia aruncă frecvent pungile cu gunoi în spaţiul verde din faţa blocului, dar şi sticle goale, peturi şi cutii de suc sau bere. În ciuda faptului că locatarii de la parter se îngrijesc de straturile de flori, pe cei de la etajele superioare nu-i împiedică să arunce gunoiul aici.

Este vorba despre blocul A3 de pe Bulevardul Ilie Balaci, din zona Ciupercă. Grădina blocului este plină de gunoaie din cauza unor locatari care nu se mai deplasează la platformă unde sunt amplasate containerele pentru deşeuri menajere sau reciclabile. Ei aruncă gunoiul menajer dar şi cel destinat reciclării direct în faţa blocului printre straturile de flori. Locatarii de la parter spun că stau în casă şi aud cum pică de la etajele superioare pungile cu gunoi sau diverse obiecte.


„Pungile de gunoi sunt aruncate chiar la fereastra apartamentului nostru. Chiar şi în această dimineaţă, în jur de ora şapte, eram în sufragerie şi am auzit cum au aruncat punga cu gunoi de la etajele superioare. Nu ştiu cine aruncă, chiar dacă ies afară nu ştiu dacă-mi dau seama, blocul este cu 10 etaje. Nu pot să indic pe cineva, dar cu certitudine aruncă cei de la etajele de sus. Noi ne mai ocupăm de grădina blocului şi uneori ne este teamă să ne arunce cu ceva în cap. Aruncau şi înainte, dar după desfiinţarea toboganelor de gunoi aruncă mai mult. Nu pot să spun că cineva aruncă pentru că are duşmănie pe noi. Pungile cu gunoi, sticlele, resturile sunt aruncate în toată grădina blocului. Vara aruncă mai rar că ne văd că lucrăm în grădina blocului. Nu ştim ce să mai facem. Am anunţat şi la asociaţia de propreitari, şti şi administratorul blocului acest lucru. Nu ştim cui să ne adresăm ca să stopăm aceste persoane rău intenţionate”, spune Nina Ţârlea, locatar în blocul A3 din zona Ciupercă.

Din când în când gunoiul este debarasat de femeia de serviciu de la asociaţia de proprietari. Totuşi, sunt zile în care gunoiul zace în faţa blocului, lăsând la vedere un tablou neplăcut. Şi ieri, în faţa blocului A3, tronau printre butaşii de trandafiri, cuiburile de lalele, narcise şi ghiocei pungi cu gunoi, sticle de suc, cartoane de ouă, peturi, portocale stricate, coji de ouă şi hârtii. Administratorul asociaţiei de proprietari confirmă faptul că unii dintre locatari sunt certaţi cu cele mai elementare reguli de bun-simţ.


„Noi am avut tobogane la bloc, dar le-am închis. Unora probabil le este lene să meargă la platforma de gunoi. Unii lasă saci întregi de gunoi pe casa scării. Avem o persoană care bănuim că aruncă pungile cu gunoi în grădina blocului. Eu nu mă pot apuca la ceartă cu locatarii. Este un locatar care a vrut să bată şi femeia de serviciu când i-a zis să arunce gunoiul de pe casa scării. Ce să le faci, dacă ei aruncă noaptea. Ăştia sunt oamenii. Şi cei de la parter pun gunoiul în pungi şi îl pun peste gard în grădina blocului. Anunţi poliţia locală şi ce să facă cei de la poliţie să vină să urmărească cine aruncă noaptea pungile? Nu ştiu ce să le facem.”, spune Victoria Ţambu.

Locatarii din blocul A3 şi Regulamentul de gospodărire al oraşului

Dacă unii dintre proprietarii din blocul A3 nu ştiu de ruşine măcar ar trebui să ştie de frică. În Craiova există un Regulament pentru gospodărirea oraşului care cuprinde anumite reguli şi măsuri necesare bunei convieţuiri. La articolul 4 alin 2 din Regulament se spune:


„Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice, persoane juridice și de către operatorii
autorizați, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: Abandonarea sau depozitarea deşeurilor pe spaţii verzi, căi publice sau în alte locaţii care aparţin domeniului public/privat al Municipiului Craiova”.

În acelaşi articol se mai spune:

„Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice, dacă nu sunt comise
în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiun:Neasigurarea condiţiilor de igienă prin operaţii de curăţenie a
locuinţelor individuale, blocurilor de locuinţe, anexe gospodăreşti, în jurul blocurilor de locuinţe ori în jurul spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, de către proprietari, reprezentanții acestora (asociații), chiriaşi ori deţinători legali”.

Să vină Poliţia locală

Pentru aceste contravenţii amenzile sunt până la 1.000-1.500 de lei.
„Persoanele fizice se sancționează după cum urmează: a)amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei pentru săvârșirea contravențiilor
prevăzute de art. 4, alin. (1) şi amendă cuprinsă între 1000 – 1500 lei pentru săvârșirea
contravențiilor prevăzute de art. 4, alin. (2)”, art 32, alin.1, lit.a, b.
Problema este ca aceste fapte să ajungă la urechea Poliţiei locale sau angajaţii respectivei instituţii să treacă mai des prin această zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS