6.2 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe scumpeşte moartea la Craiova

Se scumpeşte moartea la Craiova

RAADPFL vrea mai mulți bani pentru lucrările pe care le face. Regia primăriecare are în grijă domeniul public al Craiovei, creşte tarifele pentru lucrările pe care le prestează. Cheltuieli cu tunderea ierbii, plantarea florilor, tăierea copacilor, udarea spaţiilor verzi, hrănirea animalelor de la zoo, turnat beton şi altele vor fi plătite din bugetul local. Craiovenii vor suporta și ei unele creșteri dacă vine vorba de îngrijirea cimitirelor.

RAADPFL Craiova își scumpește serviciile pe care le prestează pe motiv că a crescut salariului de bază minim brut pe ţară. Astfel cresc tarifele pentru concesionarea unui loc de veci în cimitirele orașului, dar și pentru săparea și amenajarea unui mormânt. Totodată, cresc tarifele pentru îngrijirea lupilor, leilor și a celorlalte animale și păsări de la Zoo. Lucrările de întreținere de pe Stadionul „Oblemenco“ vor fi și ele majorate. Tunderea ierbii și toaletarea copacilor se scumpesc. Trasarea marcajelor rutiere și schimbarea uni bec de la semafor vor avea un alt cost, mai ridicat bineînțeles.

Se scumpește concesionarea unui loc de veci

Cimitirul Nord

Concesionarea unui loc de veci în cele mai bune zone din cimitirele administrate de RAADPFL va ajunge la 34,96 lei/an dacă este o concesiune pe șapte ani, respectiv, 17,48 de lei dacă este o concesiune făcută pe 25 de ani. Pentru zona I, taxele vor fi între 13,09 lei/ an și 26,22 de lei/an. Zona II va fi mai ieftină, adică între 8,73 de lei/an și 21,83 de lei pe an. Dincolo de tariful pentru concesionare vor suferi modificări și prețurile lucrărilor făcute cu angajații regiei. De exemplu, săparea unui mormânt va costa 306,38 de lei. Prepararea și turnarea betonului pentru cavou, 365,72 lei. Închirierea capelei din cimitirul Ungureni va costa 139,30 de lei pentru 24 de ore.

Scumpiri pentru bunul trai al animalelor de la Zoo

Grădina Zoologică

La Grădina Zoologică din Parcul Romanescu, îngrijirea unui lup sau leu va costa 49,97 lei fără TVA, iar a unui cerb –21,62 lei fără TVA. Nici prețurile pentru lucrările din incinta Grădinii Zoologice nu rămân neschimbate. De exemplu, turnarea betonului va costa 365,72 lei/mc fără TVA sau 414,03 lei/mc dacă este turnat în cofraje. Alte lucrări făcute în incinta Grădinii Zoologice vor fi de 23,95 lei fără TVA, cum ar fi înlocuirea unei aplice, iar înlocuirea unui tub de PVC, 105,67 lei fără TVA. Dacă un angajat cară cu coșul cu resturi vegetale pe o distanță de 50 de metri, costul va fi de 102,97 lei fără TVA.Spălatul manual cu furtunul în incinta Grădinii Zoologice a 1.000 mp va costa 33,50 de lei și scumpirile curg în lanț. Măcar dacă s-ar reflecta toate aceste costuri în buna administrare a locației și întreținerea animalelor.

Marcaje rutiere mai scumpe

La capitolul marcaje și indicatoare de circulație, RAADPFL a prevăzut alte creșteri de tarif. Înlocuirea unui buton de comandă de la un semafor va fi 36,37 de lei, iar verificarea prizei de împământare va ajunge la 162,44 de lei fără TVA. Lista continuă cu executarea mecanizată a diverselor marcaje pe carosabil, unde tariful pe timp de zi va fi de 16,74 lei/mp, iar pe timp de noapte de 18,64 de lei/mp. Trebuie precizat că nici săpăturile, mai ales cele în poziții dificile, nu sunt de trecut cu vederea. Și ele se scumpesc și ajung la 342,09 lei/mc.

Este cunoscut faptul că de îngrijirea gazonului de pe Stadionul de fotbal „Ion Oblemenco“ este tot în sarcina Regiei. Pentru supraînsămânțarea a 100 mp de gazon se percepe un tarif de 16,60 de lei. Și aici, căratul pământului și a resturilor vegetale cu coșul este bine taxat. Pentru 20 de metri, tariful este de 53,46 de lei/tonă, iar pentru 50 de metri este de 102,97 de lei. Montarea sau demontarea instalației de fotosinteză plus supravegherea instalației, dar și montarea plasei de umbrire va avea un tarif de 35,63 de lei/oră. Pentru însămânțarea manuală a 100 mp de gazon, RAADPFL va încasa 171,72 de lei.

Cine taie frunze câștigă bani

Toaletare

Cum mulți craioveni solicită des tăierea sau fasonarea copacilor din oraș, aceștia trebuie să știe și ce costuri implică această activitate prestată de regie. Aceste tăieri au costuri până la 1561,54 de lei, după cum tăierea se face manual sau mecanizat, dar și după cât de gros este trunchiul copacului.Plantarea plantelor perene ajunge la 1401,24 de lei pentru o sută de bucăți. Administrarea îngrășămintelor în spațiile verzi va avea un tarif de 2863,37 de lei/tonă. Și lista continuă cu creșterea tarifelor care vor fi percepute de acum înainte de Regie pentru înfrumusețarea zonelor verzi ale orașului. Să sperăm că rezulatul va fi pe măsura costurilor. De exemplu, udarea plantaţiilor cu găleata ajunge la 152,29 de lei/mc. Ajustarea și modificarea acestor tarife, dar și multe altele fac obiectul unui proiect de hotărâre care se află pe masa de lucru a consilierilor locali. 

Trebuie precizat că pentru o plimbare cu kartul de 5 minute, elevii și studenții vor plăti 20 de lei, vechiul tarif era de 10 lei. Pista de karting din Parcul Romanescu este în administrarea RAADPFL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS