8.4 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCâmpul nesimţirii din Craiova 

Câmpul nesimţirii din Craiova 

O zonă din Craiova, aflată în vecinătatea cartierului Plaiul Vulcăneşti, arată că indolenţa şi lipsa de bun simţ a oamenilor pot depăși orice limită. Tot terenul situat de-a lungul căii ferate musteşte de gunoaie. 

Grămezi de gunoaie s-au strâns, de-a lungul timpului, într-o zonă din apropierea caselor ce aparțin de cartierului Plaiul Vulcăneşti, la care poţi ajunge dacă intri pe strada Drumul Muntenilor. Moloz, vase de toaletă, cauciucuri şi te miri ce alte deşeuri au fost aruncate fără nicio urmă de regret pe suprafaţa întregului câmp. Incredibil este că mormanele de gunoi se află destul de aproape de case, fiindcă acel cartier s-a extins destul de mult în ultimii ani. Practic, unii oameni au ajuns să stea cu gunoiul sub nas din cauză că anumiți cetățeni găsesc de cuviință să arunce gunoiul oriunde.

„Situaţia este groaznică“

Zona este una mai retrasă, „perfectă“ pentru cei certaţi cu bunul simţ şi cu civilizaţia, care aleg să îşi arunce gunoiul în natură. Astfel s-a ajuns în situaţia în care, dacă mergi pe drumul din mijlocul acelui câmp, de o parte şi de alta ai parte de un peisaj sinistru, în care gunoaiele domnesc. 

O femeie care locuieşte în acea zonă, exasperată de situaţia din cartierul Plaiul Vulcăneşti, ne-a sesizat problema. „În spatele cartierului Plaiul Vulcăneşti e plin de gunoaie, situaţia este groaznică. Nu se poate ca unii  oameni să arunce deşeuri şi alte gunoaie pe unde apucă. Sper ca prin intermediul dumneavoastră cineva să se sesizeze şi să se rezolve această problemă“, ne-a transmis craioveanca. 

Iridex spune că se gândeşte la o campanie voluntară 

Problema depozitării gunoaielor pe spațiul public este destul de gravă în Craiova. În ciuda mai multor acţiuni de strângere a gunoaielor, organizate de primărie, de Salubritate sau Iridex, lipsa de bun simţ încă este la ea acasă, iar cei care încală legea recidivează mereu. 

Am întrebat compania Iridex, cea care se ocupă de colectarea gunoiului din Craiova, dacă ştie ceva despre situaţia din zona cartierului Plaiul Vulcăneşti. Reprezentanţii companiei ne-au transmis că nu cunoaşteau situaţia. Însă, Iridex nu are obligaţia să adune gunoaiele aruncate ilegal în Craiova. Compania ne-a precizat că va avea în vedere această situaţie pentru o campanie cu voluntari. „Iridex intervine doar la platformele de colectare, acţiunile pe câmp sau în astfel de zone sunt voluntare. Poate reuşim, în perioada următoare, să ne mobilizăm cu voluntari. Vom trece pe listă această zonă. În măsura timpului şi a resurselor vom încerca să mergem să facem curățenie“, au transmis reprezentanţii Iridex.  

24 de camere video în mai multe zone cu probleme

Văzând că fenomenul aruncării gunoiului pe domeniul public ia amploare, autoritățile locale au decis să înceapă să instaleze camere de luat vederi în anumite zone unde astfel de ilegalități se întâmplau destul de des. Până acum, ADI ECODOLJ a instalat 24 de camere video, în 23 de spații, atât pe platforme de gunoi cât și în zone de periferie.

„Am luat această decizie fiindcă părea singura soluție pentru a încerca să stopăm acest fenomen. Însă, există o problemă cu instalarea camerelor în anumite zone, cum ar fi câmpurile. De exemplu, anul trecut puteam să instalăm în jur de 50 de camere, însă acest lucru nu a fost posibil. Ne-am dat seama că în anumite spații, precum câmpurile sau zonele mai greu accesibile, nu prea avem unde să le montăm. Nu putem să punem o cameră într-un copac, de exemplu. Un sistem de supraveghere necesită electricitate, în primul rând. Este destul de dificil să ai anumite condiții într-un câmp“, ne-a spus Adela Plăcintescu, directoarea ADI ECODOLJ.

Poliția Locală a dat peste 300 de sancțiuni

Poliția Locală Craiova este cea care dă amenzi celor care aruncă ilegal gunoiul. Anul trecut, peste 300 de persoane au fost prinse și sancționate. „Prin acțiuni specifice (pânde), polițiștii locali au depistat și identificat persoane ce depozitau necontrolat deșeuri menajere provenite din gunoaie, molozuri și material de construcții pe domeniul public al municipiului Craiova. Au fost aplicate 319 sancțiuni contravenționale, în valoare de 645.700 lei. Dintre acestea, 281 sancțiuni, în valoare de 205.700 lei – potrivit HCL nr. 107/2021. De asemenea, 38 sancțiuni, în valoare de 440.000 lei – potrivit OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor. S-a acționat și pentru depistarea persoanelor ce se ocupă cu arderile de deșeuri rezultate din dezmembrări auto. Au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 32.300 de lei.

S-a avut în vedere și respectarea H.C.L. nr. 107/2021 pentru gospodărirea municipiului Craiova, cu privire la menținerea curățeniei pe domeniul public. Au fost aplicate 278 sancțiuni, în valoare de 200.000 de lei. De asemenea, polițiștii locali au urmărit îndeplinirea obligațiilor legale de către posesorii de animale de companie. Aceștia trebuie să dețină materiale de curățenie și să curețe dejecțiile provenite de la animale. La acest capitol au fost aplicate 145 sancțiuni, în valoare de 72.000 de lei. Totodată, au fost verificați 1.561 agenți economici care nu încheiaseră contract de prestări servicii pentru ridicarea deșeurilor cu operatorul autorizat. Au fost aplicate 33 sancțiuni, în valoare de 20.500 de lei“, se arată în raportul Poliţiei Locale Craiova pe anul 2022.

Cu toate acestea, încă există craioveni care nu dau doi lei pe lege, dar nici pe niște condiții minime de bun simț.

Citește și: Craiovean pus să plătească impozit suplimentar şi majorări pentru un beci, după cinci ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS