4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalConstructor doi în unu la renovarea şcolilor din Craiova

Constructor doi în unu la renovarea şcolilor din Craiova

Surpriză şi nu prea la atribuirea acordului cadru de reparaţii instalaţii la imobilele deţinute şi administrate de autoritatea publică locală (care se pot executa fără autorizaţie de construire). Firma desemantă să repare şi să întreţină instalaţiile electrice, de încălzire şi sanitare la şcoli, grădiniţe şi alte clădiri administrate de Primăria Craiova în următorii patru ani este aceeaşi cu cea aleasă recent pentru a efectua lucrările de reparaţii curente, generale şi de renovare la aceleaşi imobile. Deci, zugravii şi electricienii sunt colegi de serviciu, dar contractele de lucrări sunt separate. La fel şi plăţile.

Constructor doi în unu la renovarea şcolilor din Craiova. În premieră la Craiova, primăria a împărţit un acord cadru pe patru ani pentru repararea unităţilor de învăţământ şi a altor imobile deţinute de municipalitate în două acorduri cu lucrări diferite, dar cu aceeaşi finalitate: renovarea clădirii.

În 2018 era încheiat un acord cadru pentru lucrări de reparaţii curente, generale şi de renovare la imobile deţinute şi administrate de autoritatea executivă, care se pot executa fără autorizaţie de construire, unde intra şi partea de instalaţii electrice şi sanitare. Acum, lucrările au fost separate.

Primăria a considerat că are nevoie nu doar de zugravi sub contract, ci şi de instalatori şi electricieni contractaţi separat. Aşa că dintr-un acord cadru care a ajuns la valorea de 28.685.124,29 lei fără TVA, cu zece contracte subsecvente atribuite firmei craiovene Construct Invest Carpaţi SRL în perioada 2019 – 2022, s-a ajuns la scoaterea la licitaţie a două acorduri cadru separate. Ambele proceduri de achiziţie au demarat în 2022 şi au fost finalizate recent.

Constructorii, aleşi din februarie

Luna trecută, Primăria Craiova a ales constructorii care se vor ocupa în următorii patru ani de repararea şcolilor, grădiniţelor şi altor imobile pe care le are în administrare. Acordul cadru a avut o valoare maximă de 47.522.389,93 lei (fără TVA), adică 56.551.644 lei cu TVA (11,5 milioane de euro) şi a fost atribuit chiar la această valoare. Suma minimă a acordului era de 27.097.345,45 lei (fără TVA), însă s-a mers pe maxim.

Cine sunt constructorii? Aceeaşi firmă care a lucrat şi până acum – Construct Invest Carpaţi SRL, alături de asocierea Droexpert Davcons (lider) – Alexcor Trading SRL. Cei doi constructori se vor ocupa până în 2026 de reparaţii curente care nu modifică structura de rezistenţă sau aspectul clădirii (zugrăveli şi vopsitorii interioare şi exterioare, înlocuit tâmplărie, reparaţii la instalaţii, finisaje interioare şi exterioare, etc), dar şi de reparaţii generale, care nu necesită autorizaţie de construire.

Constructor doi în unu la renovarea şcolilor din Craiova. Zugravii şi electricienii – colegi de serviciu, dar cu contracte separate

Pe 1 martie, Primăria Craiova a stabilit şi firma care se va ocupa de lucrările de reparaţii şi întreţinere a instalaţiilor electrice, de încălzire şi sanitare (alimentare apă, canal) la imobilele deţinute sau aflate în administrare, pentru care nu este nevoie de autorizaţie de construire. De fapt, selecţia ofertelor a început din data de 22 decembrie 2022, iar atribuire s-a făcut chiar de Mărţişor, conform datelor din sistemul electronic. Câştigătoare a fost tot Construct Invest Carpaţi SRL, ca lider al asocierii cu BTF Engineering SRL. Patru ofertanţi s-au înscris la licitaţie, dar Construct Invest Carpaţi SRL a venit cu cel mai bun preţ. Acordul cadru a avut o valoare minimă de 8.005.853,28 lei (fără TVA) şi una maximă de 24.004.592,76 lei (fără TVA). Adică un interval cuprins între 1,9 milioane de euro şi 5,8 milioane de euro (TVA inclus).

Constructor doi în unu la renovarea şcolilor din Craiova

De data asta nu s-a mers până la maxim, valoarea de atribuire fiind de 18.727.208,16 lei fără TVA, adică 4,5 milioane de euro cu TVA. Primăria a întocmit anexe cu cantităţi minime şi maxime care ar putea fi solicitate prin contract pentru repararea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare ale imobilelor, dar ele pot fi oricând „mai mari, egale sau mai mici decât acestea, în funcție de necesități“. Valoarea celui mai mare contract subsecvent estimat a se încheia este de 1.512.256,13 lei fără TVA, iar cel mai mic subsecvent ar fi de 500.365,83 lei fără TVA.

16 milioane de euro, valoarea cumulată a acordurilor cadru

Cele 4,5 milioane de euro se adaugă astfel celor 11,5 milioane de euro din acordul de reparaţii curente, ceea ce înseamnă că Primăria Craiova este dispusă să cheltuie în următorii patru ani până la 16 milioane de euro cu renovarea unităţilor de învăţământ şi ale alor clădiri pe care le deţine. Mai mult decât dublu faţă de perioada 2018-2022.

E drept că acum avem două acorduri cadru care se derulează în paralel, contracte subsecvente separate, dar cu aceeaşi misiune: renovarea. Cu alte cuvinte, zugravii sunt colegi de serviciu cu electricienii şi instalatorii, dar contractele de lucrări sunt separate. La fel şi plăţile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS