3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalEchipamente de intervenţie de ultimă generaţie, la Aeroportul Craiova

Echipamente de intervenţie de ultimă generaţie, la Aeroportul Craiova

Aeroportul Internaţional Craiova a achiziţionat 14 utilaje de ultimă generaţie pentru rularea în condiţii de siguranţă a aeronavelor. Sunt cele mai moderne echipamente de intervenţie pentru aeroporturi şi costă circa 12 milioane de euro. Banii sunt din fonduri europene şi dintr-un împrumut bancar.

Aeroportul Internaţional Craiova a bifat, vineri, un nou contract de achiziţii de echipamente, care asigură rularea în condiţii de siguranţă a aeronavelor, dar şi siguranța și securitatea pasagerilor și bagajelor. Este vorba de un contract cu o valoarea totală de circa 12 milioane de euro, care presupune dotarea aeroportului cu 14 utilaje de intervenţie de ultimă generaţie.

Echipamentele, cele mai moderne de pe piaţă în acest moment, vor asigura atât operațiuni uzuale, cum sunt cele de întreținere a pistei, indiferent de anotimp, cât și intervenții în situații de urgență, incendiu sau descarcerare.

„Am început acest proiect anul trecut, în toamnă am semnat contractul de finanţare, iar acum ne aflăm în situaţia de a semna contractul de achiziţie, urmând ca în lunile următoare să şi primim aceste echipamente. Sunt echipamente care ne ajută foarte mult, atât pentru situaţii de urgenţă, cât şi pentru buna desfăşurare a activităţii aeroportuare indiferent de anotimp. O dată cu acest proiect, ajungem la 150 de milioane de euro, bani pe care îi investim în dezvoltarea aeroportului din Craiova în ultimii ani. Alături de acest proiect, mai avem alte două în implementare, unul pentru securizarea indoor/outdoor a aeroportului, implementat în proporţie de 90%, şi proiectul cel mare de 100 de milioane de euro cu care ne mândrim cu toţii, cel pentru realizarea unui nou terminal şi a altor 20 de obiective de investiţii“, a afirmat directorul general al Aeroportului Internaţional Craiova, Sorin Manda.

Proiect cu o valoare totală de 58.592.243 lei

Contractul de achiziţie semnat vineri face parte din proiectul „Creșterea gradului de siguranță a Aeroportului Internațional Craiova prin achiziționarea de echipamente specifice”, un proiect european cu o valoare totală de 58.592.243,49 lei inclusiv TVA, din care cofinanțarea UE este de 35.688.313,65 lei fară TVA. Diferenţa a fost asigurată de către aeroport dintr-un împrumut bancar.

Aeroportul Internaţional Craiova va dispune până la sfârşitul anului de 14 echipamente de intervenţie de ultimă generaţie. Contractul de achiziţie a fost semnat vineri, 10 martie

Obiectivul general al proiectului este „creșterea gradului de utilizare sustenabilă a Aeroportului Internațional Craiova prin extinderea şi modernizarea acestuia în vederea creșterii accesibilității regionale, în condiții de siguranță și în acord cu obiectivele de protecție a mediului“.

„Aeroportul Internațional Craiova se va alinia marilor aeroporturi din Europa“

Contractul de achiziţie a fost semnat cu Mountain Industrial Resources SRL (lotul 1 de echipamente, în valoare de 12.988.237 de lei fără TVA) și cu asocierea Mountain Industrial Resources SRL (lider) – DKV Prest SRL – A.T.S.A. Industry SRL (lotul 2 de echipamente, în valoare de 35.619.927 lei fără TVA). Cele 14 utilaje ar urma să fie furnizate până la data de 30 noiembrie 2023.

„Suntem la ultimul mare contract pe vechiul exerciţiu financiar, un contract de 12 milioane de euro. Totul a mers foarte repede, licitaţia a decurs destul de rapid şi fără probleme. Au avut şi norocul să găsească o firmă care poate să furnizeze foarte multe echipamente cu anumite specificaţii tehnice, importante pentru aeroport. Este un contract care face ca dotarea Aeroportului Internaţional Craiova să fie de top, cu echipamente şi utilaje care ţin de tot ceea ce înseamnă funcţionarea şi operaţionalizarea aeroportului. Contractul semnat acum este completat şi cu un alt proiect pe care îl derulează Consiliul Judeţean Dolj – o bază pentru situaţii de urgenţă în proximitatea aeroportului, cu toate dotările necesare.

În acest fel, Aeroportul Internațional Craiova se va alinia marilor aeroporturi din Europa, având un parc auto de intervenție extrem de modern, ce va asigura proceduri de zbor în condiții de siguranță atât pentru aeronave, cât și pentru pasageri. Asta face să ne uităm cu încredere spre viitor şi spre obiectivul pe care ni l-am propus: atingerea unui număr de două milioane de pasageri“, a spus şi Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Ce echipamente a achiziţionat Aeroportul Craiova

Concret, Aeroportul Craiova a achiziționat următoarele echipamente: trei autospeciale pentru curățat pista cu plug, perie rotativă și turbosuflantă; o autofreză de zăpadă pentru pistă, căi de rulare și platforme de aviație (capacitate mare); trei utilaje multifuncționale cu perie, freză de zăpadă, lama împins zăpadă și cositoare; un autodegivror pentru pistă, căi de rulare și platformă de aviație; un echipament multifuncțional cu atașamente pentru întreținerea suprafețelor înierbate; un degivror aeronave tip I și II/III; o autospecială stingere incendii pe sașiu special prevăzută cu braț de străpungere; o autospecială pentru stingerea incendiilor de tipul celor utilizate pe aeroporturi; un echipament autopropulsat destinat pentru determinarea coeficientului de frânare pe supfrafetele aeroportuare; un echipament multifuncțional cu atașamente pentru întreținerea suprafețelor de mișcare.

Aeroportul Internaţional Craiova va dispune până la sfârşitul anului de 14 echipamente de intervenţie de ultimă generaţie

„Vorbim de echipamente care concură la siguranţa pasagerilor şi a aeronavelor, echipamente pentru piste, platforme şi intervenţii în situaţii de urgenţă specifice pentru aeroporturi. Ele nu seamănă cu cele de la drumuri, pentru că aici vorbim de o şosea de doar doi kilometri, dar cu o lăţime de 60 de metri, care trebuie curăţată extrem de repede. Concret, vorbim de echipamente care, în caz de situaţii de urgenţă, pot face cu adevărat diferenţa între viaţă şi moarte“, a conchis Mircea Dumitru, membru în Consiliul de Administraţie al RA Aeroportul Craiova şi fost director al aeroportului din Bănie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS