Nevoile reale ale comunității oamenilor cu dizabilități vor fi dezbătute, sâmbătă și duminică, la Craiova în cadrul unui proiect USR la nivel național, avându-l ca inițiator pe europarlamentarul USR, Vlad Botoș.
Este vorba de „Caravana USR Dizabilități“, care va ajunge în zilele de 11 și 12 martie la Hotel Ramada din Bănie, în cadrul unei întruniri găzduite de USR Dolj. Evenimentul de prezentare cuprinde dezbateri, ateliere tematice și de conștientizare, cu participarea organizațiilor neguvernamentale implicate în protecția persoanelor cu dizabilități, a instituțiilor publice și autorităților locale. Vor fi prezenți alături de membrii echipei USR Dizabilități europarlamentarul Vlad Botoș, care este și inițiatorul grupului, dar și parlamentarii Alin Apostol, Cristian Seidler și Radu Miruță. La eveniment sunt așteptați toți cei interesați, în limita locurilor disponibile.
„Avem cu toții datoria să contribuim la transformarea societății astfel ca persoanelor cu dizabilități să le fie garantate șanse egale și participarea deplină la activitățile sociale și economice și să beneficieze de autonomie decizională și suport pentru viață independentă. Principiul de bază al Convenției ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități «Nimic pentru noi fără noi» este motto-ul sub care a fost realizat ghidul practic privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, care subliniază importanţa implicării în procesul decizional şi adoptarea de soluţii ce îi privesc direct“, este mesajul USR.
Trasee pentru implementarea și finanțarea măsurilor propuse, formulate de grupul USR Dizabilități
Ghidul practic privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități este destinat consilierilor locali și aparatului administrativ, oferind rezolvări practice pentru a înlătura multe din obstacolele care îngreunează accesul persoanelor cu dizabilități la viața comunității și poate fi accesat la acest link: http://ghid.dizabilitati.usr.ro/
Plecând de la probleme reale și nevoile specifice, îmbinând experiența proprie cu cea a specialiștilor, cu exemple și practici implementate în alte țări, membrii grupului USR Dizabilități au formulat și trasee pentru implementarea și finanțarea măsurilor propuse. Echipa USR Dizabilități este formată din persoane cu dizabilități, părinți care au copii cu dizabilități, directori de asociații care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și din pedagogi și specialiști care au lucrat pe proiecte de incluziune în țară și în Diaspora.
„Ne face o deosebită plăcere să găzduim și să organizăm un asemenea eveniment dedicat persoanelor cu dizabilități, deoarece aceste persoane merită toată atenția și toată implicarea noastră, dar și a persoanelor tipice cărora să le aducem o conștientizare mult mai profundă a stilului de viață și a greutăților întâmpinate de comunitatea persoanelor cu dizabilități. Pentru noi este foarte important ca aceste persoane să ducă o viață cât mai independentă și să fie integrate în societate, iar pentru a atinge acest obiectiv este important ca fiecare dintre noi să aducă un plus de valoare, să existe interes și dorință de implicare în rezolvarea problemelor întâmpinate. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că fiecare dintre noi poate cunoaște o persoană cu dizabilități, poate chiar este una sau poate deveni una“ a declarat Claudia Gasparini, membră a comunității USR Dizabilități.
Despre „Caravana USR Dizabilități“
„Caravana USR Dizabilități“ este un eveniment unde se discută despre nevoile reale ale comunității oamenilor cu dizabilități, dar și soluții practice utile care pot fi implementate de administrațiile locale. Toate acestea au fost structurate în „Ghidul practic cu soluții de bun simț privind drepturile persoanelor cu dizabilități” elaborat de grupul USR Dizabilități, un ghid ce conține inclusiv posibile surse de finanțare europeană. Implementarea acestor soluții poate aduce o schimbare reală în bine în viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități.