7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalIridex: Craiovenii vor putea folosi containerele îngropate de la 1 mai

Iridex: Craiovenii vor putea folosi containerele îngropate de la 1 mai

Craiovenii mai au de așteptat puțin până să arunce gunoiul la platformele cu containere îngropate. De câțiva ani acestea au apărut în peisajul urbei, dar nu pot fi încă folosite. Reprezentanții operatorului de salubritate care a preluat aceste platforme promit că acestea vor fi date în funcțiune la 1 mai 2023. Cu alte cuvinte, după lungi așteptări craiovenii vor beneficia de aceste platforme, fix într-o lună și jumătate.

În acest moment, Iridex-ul și Adi EcoDolj fac inventarierea acestor platforme, după ce ele au fost predate de către constructor beneficiarului (Consiliul Județean Dolj).

“Echipele mixte (reprezentanți Iridex Group Salubrizare și ADI ECODOLJ) aflate în teren derulează o serie de acțiuni necesare, pentru buna organizare a utilizării containerelor îngropate. Suntem în etapa în care se alocă cheile aferente fiecărui tip de container îngropat. Urmează apoi o serie de consultări cu toate asociațiile de proprietari din Municipiul Craiova, cu privire la modalitatea de utilizare a platformelor îngropate de către populație, într-un mod cât mai accesibil și eficient”, spun reprezentanții Iridex Group Salubrizare.

Platforma de gunoi
Platforma de gunoi

Următorul pas al acestui proces va fi relocarea containerelor supraterane de tip Easy. Este vorba despre acele containere în care craiovenii aruncă deșeurile reciclabile și care sunt la acest moment amplasate în locuri separate față de platformele de gunoi. Aceste containere de suprafață vor fi reamplasate astfel încât toată populația din zona de blocuri să aibă în proximitate acces la unul dintre tipurile de containere pentru colectare separată. Alt pas în acestă procedură va fi ridicarea platformelor vechi de deșeuri reziduale. Scoaterea acestora din uz se va face progresiv, pe fiecare cartier în parte, în paralel cu punerea în funcțiune a platformelor îngropate.

Ultima etapă va consta în informarea populației Craiovei cu privire la schimbarea platformelor și a modului de colectare, precum și în derularea unor aspecte de natură organizatorică pentru buna desfășurare a colectării ulterioare.

După toate aceste etape, Adi EcoDolj va emite un ordin de începere a colectării după noul sistem.

“Ne dorim ca toate etapele premergătoare să se deruleze cât mai rapid, astfel încât, sperăm ca începând cu 1 mai 2023 să se îndeplinească toate condițiile pentru demararea colectării separate după noul sistem”, spun reprezentanții Iridex Group Salubrizare.

Platformă
Platformă

Inaugurarea, la patru ani de la montarea primului container

Lucrările de construire a platformelor de gunoi cu containere îngropate au începul în urmă cu patru ani. În toamna a nului 2019, SC European Waste Technology SRL a primit de la Unitatea de Implementare a Proiectelor ordinul de demarare a lucrărilor pentru 42 de locaţii (gropi) destinate containerelor. Aceasta înseamnă că s-au primit pentru aceste locaţii toate avizele şi ulterior s-a emis autorizaţie de construire.

Odiseea proiectului

Reamintim, Consiliul Județean Dolj demara în 2012 un amplu proiect finanțat cu fonduri europene pe Masterplanul de Deșeuri, intitulat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Dolj. Un an mai târziu obținea finanțarea. Proiectul a avut o serie de poticneli ani în şir.
În cele din urmă, Consiliul Județean Dolj și SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL au semnat contractul în octombrie 2017.
Contractul a avut o valoare totală de 34.380.393 lei, inclusiv TVA. În cadrul contractului, au fost construite 438 de platforme, pe care au fost amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi.

Platformă de gunoi/foto:Claudiu Tudor
Platformă de gunoi/foto:Claudiu Tudor


Investiția care vizează containerele îngropate face parte din proiectul cu finanțare europeană Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj. Are o valoare totală de 53,6 milioane de euro, a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități. Dar şi achiziţionarea a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea. Totodată vizează şii construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deşeurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS