Asociaţiile de proprietari s-au încurcat în cardurile de energie pe care le-au primit unii dintre locatari. Este cazul asociaţiilor de proprietari care au conturile blocate din cauza datoriilor pe care le au la fosta Termoficare. Din această cauză, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că orice sumă ajunge în contul asociaţiei de proprietari este luată de executorul judecătoresc şi transferată în contul lichidatorului care se ocupă de recuperarea debitelor pentru fostul furnizor de căldură. Numai că, proprietarii ştiu că plătesc cu acest card facturile curente, iar unii dintre ei nici măcar nu au restanţe. Într-adevăr, locatarul va fi scăzut de la întreţinere pentru facturile curente, dar ce se întâmplă în cazul asociaţiei de proprietari?
Ce legătură au cardurile de energie cu aceste datorii? Proprietarii primesc prin poştă acele carduri de energie. Cei care îşi încălzesc locuinţa din sistemul centralizat de încălzire al oraşului au nevoie de un certificat de validare a datoriilor de la asociațiile de proprietari. Acestea din urmă vor elibera locatarilor respectivul certificat în baza căruia li se dă cardul. Cu alte cuvinte, un document emis de asociația de proprietari sau locatari, pentru a certifica datoria curentă sau restantă a beneficiarului de sprijin față de asociația de proprietari, la energia termică în sistem centralizat. Administratorii de blocuri sunt cei care trebuie să completeze certificatele de validare a datoriei pentru beneficiarii de sprijin. Odată obținut acest certificat de validarea a datoriilor, beneficiarii se prezintă la oficiul poștal cu cartea de identitate și cu cardul de energie, pe care îl primesc tot prin intermediul Poștei. Ulterior, Poșta face transferul bancar din contul beneficiarului în contul Asociației de proprietari, cea care plătește furnizorul de energie. Numai că acest cont este blocat, iar la el are acces doar executorul judecătoresc. Tot ce intră în cont va stinge datoria asociaţiei către fostul Termo, iar asociaţia va înregistra restanţe către Termo Urban.
Şi alte asociaţii de proprietari sunt în această situaţie.
Asociaţiile să rezolve problema cu executorii judecătoreşti
Vizavi de această situaţie Primăria Craiova spune că, asociaţiile de propreitari se pot înţelege cu executorul judecătoresc, să ţină seama de faptul că acest carduri nu pot fi folosite în alte scopuri. Beneficiar final al plăților, Termo Urban are un rol minuscul în gestionarea cardurilor de energie. Compania are un protocol cu Poșta, prin care a detaliat codul de bare, dar plățile se reglează între beneficiar, Poștă și asociații.
Am solicitat un răspuns şi de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar nu l-am primit până la închiderea ediţiei.