Locatarii unui bloc din Craiova stau de o lună fără energie electrică pe casa scării. Din această cauză în bloc nu funcţionează nici interfonul de la intrare şi nici senzorii de mişcare. Proprietarii spun că nu cunosc motivul pentru care blocul a rămas în beznă pentru că ei îşi plătesc facturile la întreţinere. Ziua au lumină naturală, dar noaptea este mai greu fiindcă bâjbâie prin întuneric să ajungă acasă, spun locatarii.
În această situaţie sunt proprietarii din blocul D, scara 1 din asociaţia de proprietari „Anul 1848”. Tot blocul este lipsit de energie electrică pe părţile comune şi toţi locatarii bâjbâie prin întuneric atunci când urcă sau coboară scările. Unii dintre locatari sunt persoane vârstnice şi le este foarte greu. „Părinţii mei sunt vârstnici, cu probleme de sănătate şi le este foarte greu. Pe 15 februarie mi-au spus că nu au curent pe casa scării. A trecut o săptămână, două, trei şi nici o schimbare. Am sunat preşedinta asociaţiei şi am întrebat-o de ce a rămas această scară fără curent. Mi-a spus că nu ştia de situaţie. Ziua următoare s-a dus la CEZ şi a plătit o sumă de 54 de lei, dar nu a mai făcut cerere de rebranşare. Prin urmare, oamenii stau şi la acest moment în beznă”, spune fiica unor locatari vârstnici din blocul D, scara 1.
Într-adevăr, în blocul D, scara 1 nu funcţionează interfonul, becurile, senzorii de mişcare. Ziua lipsa curentului pe casa scării nu se simte, dar odată cu lăsarea întunericului, bezna pune stăpânire pe holurile blocului. Oamenii au ajuns să meragă cu lanterna pe casa scării până la etajul patru timp de o lună de zile.
Proprietarii spun că nu înţeleg, de ce din toate cele 26 de scări, câte sunt în administrarea asociaţiei de proprietari numai scara lor a rămas fără curent. Ei mai spun că nu au nici o restanţă şi în acest caz nu-şi explică din ce motiv li s-a sistat furnizarea energiei electrice.
Lipsă de potrivire între asociaţia de proprietari şi CEZ
Explicaţiile date de reprezentanţii asociaţiei de proprietari nu sunt nici ele prea lămuritoare. Administratora asociaţiei susţine că ea a făcut toate plăţile, iar toată vina o poartă furnizorul de energie electrică, adică CEZ-ul. Operatorul încasează sumele din plăţile efectuate de asociaţie, dar stinge aleatoriu datoriile. La rîndul său preşedinta asociaţiei de proprietari „Anul 1848” spune că:
Pe rolul Judecătoriei Craiova există un dosar prin care CEZ-ul a acţionat în instanţă asociaţia de proprietari. Obiectul dosarului este o cerere de valoare redusă. Condiția esențială pentru introducerea unei astfel de cereri este ca cererea să aibă valoarea de cel mult 10.000 de lei, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii. Dacă aceasta condiție nu este îndeplinită, se va aplica procedura de drept comun. Să aibă acest dosar legătură cu debranşarea proprietarilor din blocul D, scara 1?