6.4 C
Craiova
joi, 17 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlanul de Amenajarea Teritoriului Județean Gorj, vechi de 12 ani

Planul de Amenajarea Teritoriului Județean Gorj, vechi de 12 ani

Județul Gorj va beneficia de un nou Plan de amenajare a teritoriului. În acest sens se va apela la experți care să asigure serviciile de proiectare necesare pentru actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Gorj.

Întocmirea documentațiilor trebuie să înceapă în acest an. Consiliul Județean Gorj a alocat suma de 1,2 milioane de lei pentru actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Gorj.

În prezent, Consiliul Județean Gorj deține Planul de amenajare a teritoriului județean Gorj – proiect elaborat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”- Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză și Consulting care a fost elaborat în perioada 2009-2011 şi aprobat de Consiliul Județean Gorj cu Hotărârea 102/13.12.2013.

Având în vedere obligația autorității contractante prevăzută în Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare, de a deține și actualiza periodic Planul de amenajare a teritoriului judeţean, s-a identificat ca modalitate efectivă de satisfacere a necesității la nivel de autoritate contractantă, achiziția de servicii de actualizare a Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Gorj, deținut, printr-o procedură de achiziție stabilită în conformitate cu prevederile legale, potrivit documentațiilor întocmite de CJ Gorj.

Utilizarea eficientă a teritoriului

Prin actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județului Gorj autoritatea județeană va asigura indivizilor şi colectivităţilor locale dreptul de folosire echitabilă şi responsabilitatea pentru o utilizare eficientă a teritoriului, armonizarea la nivelul întregului teritoriu a politicilor economice, sociale, ecologice şi culturale, stabilite la nivel naţional şi local pentru asigurarea echilibrului în dezvoltarea diferitelor zone ale județului, urmărindu-se creşterea coeziunii şi eficienţei relaţiilor economice şi sociale dintre acestea.

„Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Gorj se corelează cu Planul de amenajare a teritoriului național (PATN), cu Planul de amenajare a teritoriului zonal (PATZ), cu programele guvernamentale sectoriale, precum şi cu alte programe de dezvoltare. Prevederile PATJ-ului devin obligatorii pentru celelalte planuri de amenajare a teritoriului şi de urbanism care le detaliază (PUG-uri, PUZ-uri, PUD-uri). Prestatorul trebuie să presteze serviciile conform Caietului de sarcini și să elaboreze: – în Etapa I – Studiile de fundamentare cu caracter analitic si prospectiv, Suportul topografic vizat de către OCPI GORJ; – în Etapa a II-a – Partea 1 a PATJ- Analiza situaţiei existente și identificarea elementelor care condiționează dezvoltarea pe cele 4 domenii țintă și Partea a 2-a PATJ- Diagnostic prospectiv și general. Evaluarea decalajului dintre situaţia actuală și cea anticipată și dorită pentru orizontul stabilit; – în Etapa a III-a – Partea a 3-a PATJ- Strategia de dezvoltare teritorială a județului cu direcțiile și prioritățile de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung și Partea a 4- a PATJ: Programul de măsuri ; – în Etapa a IV-a -Documentații pentru obținerea avizelor și acordurilor, inclusiv studiul pentru evaluare adecvată (dacă este cazul); – în Etapa a V-a – Redactarea finală a documentaţiei PATJ cu introducerea tuturor observaţiilor din avizele/acordurile obţinute și integrarea PATJ în GIS”, conform Consiliului Județean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS