4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal(GALERIE FOTO) Complex sportiv de 75 de milioane de euro în locul stadionului „Tineretului“. Cum va arăta arena unică în România

(GALERIE FOTO) Complex sportiv de 75 de milioane de euro în locul stadionului „Tineretului“. Cum va arăta arena unică în România

Este gata Studiul de Fezabilitate al complexului sportiv multifuncțional care se va construi la Craiova în locul stadionului „Tineretului“. Documentația tehnico – economică – faza SF, pentru obiectivul de investiții ,,Construire Centrul Sportiv Stadionul Tineretului“, cu principalii indicatori tehnico-economici, va fi supusă spre aprobare în ședința de marți, 28 martie, a Consiliului Județean (CJ) Dolj.

După cum GdS a relatat în mai multe rânduri, arena de legendă a fotbalului craiovean, care în acest an împlinea 90 de ani de la inaugurare, va fi demolată pentru a face loc unui complex sportiv multifuncțional unic în țară nu doar ca design, ci și ca utilitate. CJ Dolj a stabilit firma care va demola stadionul „Tineretului“ în termen de maxim 5 luni, are aproape gata și proiectul tehnic al noii arene, iar acum își va însuși și valoarea investiției. Una care ajunge la 75 de milioane de euro (59 de milioane de euro partea de construcții și montaj), peste valoarea stadionului „Ion Oblemenco“, construit cu 55 de milioane de euro și inaugurat în noiembrie 2017.

Conform indicatorilor tehnico-economici ai complexului sportiv care se va ridica pe amplasamentul stadionului „Tineretului“, valoarea totală a investiției, cu TVA, va fi de 367.622.835,36 lei, din care C+M: 288.295.538,65 lei. Durata de execuție a fost stabilită la 30 de luni. Clădirea va avea formă de elipsă, cu latura cea mai mare de circa 130 m, paralelă cu bulevardul Știrbei Vodă, și latura mică de circa 100 m, aproximativ paralelă cu bulevardul 1 Mai. Regimul de înălțime al complexului sportiv va fi de S+P+3, cu o arie totală de 11.097,76 mp și o arie desfășurată de 34.600,21 mp.

Complex sportiv de 75 de milioane de euro în locul stadionului „Tineretului“. Va fi primul velodrom acoperit din România

Prin această investiție, cu capacitate de aproape 6.000 locuri, se va asigura mărirea numărului de spații dedicate diverselor categorii de sporturi, în municipiul Craiova, pe lângă stadionul „Ion Oblemenco” cu 30.000 locuri, stadionul de atletism cu 5.000 locuri, Sala Polivalentă cu 4.000 locuri, Centrul de recuperare a sportivilor din Lunca Jiului și Hipodromul din Parcul „Romanescu“ (care urmează să fie reabilitat), se explică în referatul de aprobare întocmit de Direcția Tehnică a Consiliului Județean Dolj.

„Se dorește realizarea unei clădiri multifuncționale care să cuprindă arenă de atletism și velodrom, omologată în vederea desfășurării de competiții internaționale pentru atletism și ciclism, investiție modernă și utilă comunității locale. Construcția acestui complex sportiv la standarde internaționale se va integra în infrastructura sportivă existentă, creând premisele pentru ca municipiul Craiova să devină o destinație sportivă internațională“, se mai arată în referat.

Arena de atletism indoor va fi destinată competițiilor naționale și internaționale de atletism și va respecta reglementările IAAF (actual World Athletics), Federației Romane de Atletism, normelor și standardelor naționale și europene. Se urmărește omologarea IAAF a arenei (actual World Athletics), pentru competiții internaționale. Construcția ce va adăposti arena de atletism va fi categoria I, conform regulamentului IAAF (actual World Athletics). Pista de velodrom indoor va corespunde specificațiilor impuse pentru competițiile aprobate de către Uniunea Internațională de Ciclism (UCI). În perioadele dintre competițiile sportive de atletism și ciclism, clădirea va putea adăposti și alte tipuri de evenimente sau activități, cum ar fi: concerte sau activități culturale; competiții de baschet, handbal, volei, futsal pentru competiții locale.

Încălzire cu gaze și panouri solare

CJ Dolj a ales varianta I a studiului, în care se realizează investiţia cu soluția de încălzire cu centrală termică pe gaze naturale. „S-a recomandat scenariul I deoarece, din punct de vedere economic, această variantă asigură condițiile pentru omologarea pistelor de ciclism și atletism de către federațiile internaționale de specialitate, cu utilizarea unui sistem manual de asigurare a zonei de siguranță pentru pista de ciclism, care este mult mai convenabil din punct de vedere financiar și, pe de altă parte, utilizarea sistemului de încălzire a spațiilor interioare cu o centrală termică cu 3 cazane alimentate cu gaze naturale, conform cerinței beneficiarului“, se explică în raport.

Soluția tehnică de instalare a unui sistem fotovoltaic se referă la 1.080 de panouri fotovoltaice monocristaline halfcut amplasate pe partea laterala a ovoidului orientate spre sud – sud-est și fixate de învelitoarea acoperișului sau de structura existentă în spatele învelitorii, în funcție de soluția tehnică a acestora.

193 de locuri de parcare în incinta complexului

Conform proiectului, centrul sportiv va dispune de un total de 193 de locuri de parcare, dispuse astfel: 139 locuri de parcare în subsol (compartiment 2); 6 locuri de parcare la nivelul terenului, cota -4.60; 3 locuri de parcare autocare la nivelul terenului, cota -4.60; 45 locuri de parcare la nivelul terenului, cota – 0.10 (din care 5 locuri de parcare pentru persoane cu handicap). Pe lângă cele 193 de locuri de parcare din incinta complexului, pe latura de nord, adică pe bulervardul Știrbei Vodă, mai există un număr de 40 locuri de parcare situate pe domeniul public.

Cel mai probabil, după ce va demara demolarea stadionului „Tineretului“ și va fi gata proiectarea noii arene multifuncționale, Consiliul Județean Dolj va lansa și licitația pentru execuție. Nu se știe deocamdată care va fi sursa fondurilor, având în vedere că vorbim de o valoare destul de mare, de 75 de milioane de euro. Complexul sportiv se află pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții, cea care a finanțat și construirea stadionului de fotbal, dar fondurile nu a fost încă aprobate. Nu e exclusă nici varianta ca CJ Dolj să-și asume construirea noii arene multifuncționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS