Şedinţa de joi a Consiliului Local (CL) Craiova a început în forţă încă de la primul punct de pe ordinea de zi, când s-a luat act de raportul primarului privind starea economică, socială şi de mediu a municipiului Craiova, în anul 2022.
Un prim prilej pentru consilierii USR, principala opoziţie din CL, de a o critica pe Olguţa Vasilescu pentru lipsa investiţiilor şi a investitorilor. „Din păcate pentru craioveni, vedem că în trei ani de mandat nu s-a întâmplat absolut nimic în Craiova. Doamna primar s-a ocupat cu floricele, pietricele, târguri, însă din punct de vedere economic pentru noi, pentru craioveni, nu am văzut investitori, proiecte mari începute, deşi în campania electorală se vorbea de spitale, de parcări supraetajate. Aţi introdus 3 kilometri de canalizare în 3 ani! Nu s-a făcut nimic pentru a creşte nivelul de trai al cetăţenilor municipiului Craiova, asistăm la o scădere demografică, iar tinerii pleacă din oraș“, a spus Cezar Drăgoescu, liderul grupului USR din CL Craiova.
Cu ce explicații a venit Olguța Vasilescu
Olguţa Vasilescu l-a contrazis, pentru ca apoi să ofere opoziţiei şi soluţia pentru creşterea natalităţii. „Dacă tot vorbiţi de parcuri, înseamnă că vă plac cum arată, dar mă mir că nu aţi remarcat investiţiile din şcoli şi spitale. Se lucrează la canalizare, e drept că firma s-a mişcat mai greu, dar acest lucru trebuie rezolvat de Compania de Apă. Am asfaltat 100 de străzi de la stadiul de pământ şi aşteptăm să se introducă reţeaua de canalizare pentru a mai asfalta. Pentru Pasajul Gârleşti a ieşit zilele acestea autorizaţia de construire, urmează se se aprobe şi proiectul tehnic, care e finalizat. La parcările supraetajate se lucrează la studiile de fezabilitate (…)
Există o scădere a natalităţii, într-adevăr, în ceea ce priveşte sporul natural sunt mai multe decese faţă de naşteri, dar ce să vă spun: faceţi copii, domnu consilier. Dacă dumneavoastră consideraţi că a scăzut natalitatea atât de mult, sunteţi încă tânăr şi dumneavoastră şi colegii dumneavoastră, puteţi să ajutaţi la creşterea natalităţii. Dacă vă uitaţi unde se mută tinerii, o să vedeţi că mulţi se duc în zona metropolitană“, a replicat edilul Craiovei.
Discuţii aprinse în CL Craiova pe seama tarifelor firmei care asigură serviciul de iluminat public. Cezar Drăgoescu: „Unele tarife sunt nesimţite“
Discuţii aprinse au fost şi la punctul de pe ordinea de zi care prevedea ajustarea tarifelor unitare specifice serviciului de iluminat public din unicipiul Craiova. Adică a tarifelor practicate de Flash Lighting Services SA, societatea din Bucureşti care deţine din 2015 contractul de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public din Craiova. Liderul USR Dolj, Cezar Drăgoescu, a considerat că unele tarife sunt „nesimţite“, dând şi câteva exemple în acest sens şi făcând o comparaţie cu acelaşi tip de serviciu, dar efectuat în municipiul Feteşti.
„Mă uit pe listele de preţuri şi mă minunez, sunt exagerate. Un montaj corp de iluminat led 82W, în Craiova costă 3.500 de lei, la Feteşti este 458 de lei, montaj cablu aerian de orice tip, cu nacelă – 12,5 lei/m la Craiova, 3 lei/m la Feteşti, la montaj bec de ilumint cu 50-70 W Flash ne cere nouă, craiovenilor, 980 de lei, iar la Feteşti acelaşi serviciu costă 109 lei, un bec costă 3.700 de lei, iar pe piaţă este câteva sute de lei. Nu mai spun de montarea unui stâlp de 4 metri în parc, cu o groapă şi nici un metru cub de beton, pentru care ni se cer 15.000 de lei. Cer să se renegocieze contractul, sunt tarife foarte mari“, a spus Cezar Drăgoescu.
Răspunsul l-a oferit viceprimarul Aurelia Filip, care i-a transmis liderului USR că aceste sunt preţurile de pe piaţă la firmele de specialitate, că montarea acelui stâlp a costat 15.000 de lei, dar cu tot cu stâlp, care ar costa 11.000 de lei, şi că toate facturile dintre municipalitate şi Flash Lighting Services au fost verificate şi de Curtea de Conturi, care nu a lăsat nicio măsură.
Dindirică, către un consilier USR: „Dacă aţi merge mai des la biserică, probabil ar creşte şi natalitatea“
Şedinţa s-a încheiat în spiritul de la început al îndemnului către consilierii USR de a face copii. De data asta pe cale… religioasă. Consilierii din USR nu au fost de acord cu construirea bisericii ortodoxe Sf. Andrei într-o curte interioară din cartierul Rovine, în zonă de blocuri, pe un teren donat Mitropoliei Olteniei. Useriştii au susţinut că localnicii nu au locuri de parcare şi spaţii verzi.
Acum a intervenit consilierul PSD Lucian Dindirică, acesta susţinând că, dacă nu se construia biserica, terenul era oricum îngrădit de proprietar. „Aceasta a fost dorinţa celui care a donat terenul, să fie construită o biserică în memoria mamei cuiva. Văd că inchiziţia modernă vine pe trotinetă (…) Dacă aţi merge mai des la biserică, probabil ar creşte şi natalitatea în Craiova“, a afirmat Dindirică.
Citește și: USR Dolj sună adunarea la Craiova. Vrea alianţă în lupta cu PSD