2.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, înghiţită din nou de cenuşă. Ce a descoperit Garda de Mediu la CET II

Craiova, înghiţită din nou de cenuşă. Ce a descoperit Garda de Mediu la CET II

Craiova a fost învăluită din nou în nori negri în urmă cu două săptămâni, când vântul a ridicat în aer cantităţi enorme de cenuşă şi zgură din proximitatea CET II. Mai mulţi locuitori s-au plâns de aerul otrăvit şi au lansat apeluri la autorităţi. Ce-i drept, mai mult retorice.

În urma apariţiei imaginilor în spaţiul public, Garda de Mediu Dolj s-a autosesizat şi a efectuat un control. CET Craiova a primit o amendă pentru nerespectarea planului de reducere a spulberărilor. Cu toate astea, luat la întrebări de GdS, directorul Dan Vasile ne-a declarat că „măsurile au fost respectate din punct de vedere al conformării la condiţiile de mediu, am avut un plan de conformare, suntem cu el în grafic”.

Plămânii craiovenilor, „depozit de cărbune”

„Îți ninge cu cenușă în cap, te asfixiezi și ți se fac plămânii depozit de cărbune. Mai ales când bate vântul. În schimb avem festivaluri, târguri, flori și iepurași artificiali și evident, palmieri”, este mesajul publicat de un craiovean pe Facebook. Alături de acesta, craioveanul a postat imagini cu norul care înghite kilometri întregi de pe raza CET Craiova.

Un alt locuitor al oraşului atrage şi el atenţia asupra gropii de cenuşă, „amplasată la câţiva kilometri de Craiova!!! La fiecare intensificare a vântului este spulberată şi împrăștiată la zeci de kilometri. Problemă de zeci de ani, pe care autoritățile o ignoră, sănătatea oamenilor nu este prioritatea lor”, a scris acesta pe reţeaua de socializare.

Garda de Mediu: Operatorul nu a respectat în totalitate măsurile

În urma apariției în spațiul media a numeroase imagini cu norul de praf de la SE CRAIOVA SA, comisarii Gărzii de Mediu Dolj s-au autosesizat. Aceştia au efectuat o inspecție la CET pentru a vedea cum stau lucrurile la faţa locului. Controlul a vizat respectarea Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Concluzia vizitei? „Operatorul economic nu a realizat în totalitate prevederile din Planul de reducere a spulberărilor de pe amplasament”.

Din acest motiv, comisarii Gărzii de Mediu Dolj au sancționat SE CRAIOVA SA cu amendă în valoare de 15.000 de lei. Comisarii au atras atenția societății să ia toate măsurile pentru prevenirea unor astfel de evenimente. GNM a anunţat că va continua acțiunile ce vizează calitatea aerului înconjurător.

https://www.facebook.com/nica.costinel/videos/133410063021289

CET a notificat APM şi GNM Dolj

Într-un răspuns transmis GdS la o solicitare de informaţii cu privire la cele constatate de GNM Dolj la CET Craiova, Garda de Mediu spune că operatorul a notificat atât APM Dolj, cât şi GNM CJ Dolj cu privire la situaţia existentă în data de 28 martie.

Informarea transmisă, spune GNM Dolj, cuprinde „aspecte ce vizează luarea tuturor măsurilor în vederea eliminării riscului apariţiei unui disconfort pentru populaţia din zona aflată în vecinătatea depozitului de zgură şi cenuşă Valea Mănăstirii şi anume umectarea compartimentelor aflate în exploatare prin depunerea uniformă, în tehnologia şlamului dens”.

Tehnologia şlamului dens înseamnă transformarea zgurii şi a cenuşei într-un deşeu de tipul materialelor de construcţii, cum este roca de cenuşă (n.r.).

Garda de Mediu precizează însă că SE Craiova nu a realizat în totalitate măsurile prevăzute în planul de reducere a spulberărilor.

Măsuri nerespectate „în totalitate”

Acesta presupune mai multe acţiuni pentru salubrizarea zonelor din incinta termocentralei. Una este îndepărtarea depunerilor de pulberi, zgură şi cenuşă. Altele constau în lucrări de mentenanţă pentru eliminarea neetanşeităţilor şi tasarea cărbunelui depozitat. Depunerea în şlam dens şi umectarea zonelor care nu se află în exploatare este o altă măsură. Acţiunile trebuie realizate „atunci când situaţia o impune”.

Conform informaţiilor transmise de Garda de Mediu Dolj, în urma controlului la operatorul economic, inspectorii instituţiei au remarcat că planul nu este respectat decât parţial. Deşi GNM Dolj nu explică ce înseamnă „nerealizarea în totalitate”, ne transmite care sunt măsurile nerespectate întru totul de CET.

Care au fost neregulile descoperite de către comisarii Gărzii de Mediu

În ceea ce priveşte reducerea spulberărilor din incinta amplasamentului termocentralei, curăţarea zonelor pe care se depun pulberile purtate de vânt ar trebui făcută săptămânal sau de câte ori este nevoie. GNM spune că măsura nu a fost realizată „în totalitate”. Nici îndepărtarea depunerilor de pulberi, zgură şi cenuşă sau curăţarea zonelor de acces aferente cazanului pe care se depun pulberi. Aceasta ar trebui realizată lunar sau la nevoie.

În ceea ce priveşte lucrările de mentenanţă pentru eliminarea neetanşeităţilor la cazane, CET spune că există contract în vederea executării acestora. Însă ordinul de începere a lucrărilor va fi dat când se sistează furnizarea agentului termic.
La depozitul de zgură şi cenuşă Valea Mănăstirii, placarea cu pământ vegetal nu a fost realizată complet. A fost placat un compartiment (C2) şi SE Craiova spune că urmează şi placarea C1 când condiţiile meteo o vor permite.

Directorul CET II spune că… „măsurile au fost respectate”

GdS a solicitat şi punctul de vedere al conducerii CET Craiova cu privire la situaţia de la finalul lunii martie şi sancţiunile impuse de Garda de Mediu.

Deşi operatorul economic a fost amendat tocmai pentru nerespectarea măsurilor incluse în planul de reducere a spulberărilor, directorul Dan Vasile ne-a declarat că: „Măsurile au fost respectate din punct de vedere al conformării la condiţiile de mediu, deţinem autorizaţiile necesare. Am avut un plan de conformare. Suntem cu el în grafic, măsurile au fost întocmite… E adevărat că în urmă cu două săptămâni, când a fost acel cod galben sau portocaliu de furtună, din cauza condiţiilor meteo, praful s-a ridicat în cantităţi foarte mari. Am primit acea amendă pe calitatea aerului, principalul motiv. Noi, în continuare, facem tot ce ţine de noi pentru reducere (a poluării-spulberărilor – n.r.). Şi prin lucrări de mentenanţă. Şi prin exploatarea corespunzătoare a depozitului de zgură şi cenuşă de la Valea Mănăstirii”.

Urmăreşte seria de articole Craiova poluată >>>

CET vrea trecerea la o centrală pe gaze

Dan Vasile a mai transmis că săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Prefectură săptămâna trecută. La aceasta ar fi participat reprezentanţi ai mai multor instituţii. În cadrul reuniunii, s-au stabilit mai multe măsuri pe termen scurt şi mediu, dar şi pe termen lung.

Măsurile pe termen scurt ar viza lucrări de mentenanţă la sisteme de evacuare a gazelor de ardere, la cazane şi sisteme de etanşare. La depozitul de la Valea Mănăstirii, se are în vedere un program de exploatare care să ducă la menţinerea unor suprafeţe cât mai mari umectate. Astfel, s-ar reduce spulberările când bate vântul.

„Pe termen lung, investiţia majoră pe care ne-o dorim este trecerea la un grup pe gaze. Ar însemna, de fapt, o nouă centrală, pe gaze, care să asigure şi energie electrică, şi energie termică pentru întregul oraş şi consumatorii industriali. Am depus un proiect în acest sens prin PNRR. Sperăm ca în maxim o lună să avem un răspuns cu privire la finanţare”, a precizat Vasile, care s-a declarat optimist cu privire la acest proiect.

Citeşte şi: Craiova, oraşul norilor de cenuşă. Probleme şi soluţii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS