3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCu cât se vând mieii în Piaţa Chiriac

Cu cât se vând mieii în Piaţa Chiriac

A început vânzarea mieilor în Piaţa Chiriac, dar preţurile îi cam ţin departe pe clienţi, deocamdată. SC Pieţe şi Târguri Craiova a amenajat special pentru comerţul mieilor o parte din parcarea pieţei. În piaţă există şi centru de sacrificare, tocmai pentru ca cei care cumpără să fie siguri că totul se face în condiţii de igienă, conform legii.

Cât costă mielul în viu

Luni, 10 aprilie, a fost prima zi de vânzare şi sacrificare a mieilor în zona specială amenajată de SC Pieţe şi Târguri Craiova. Încă din prima zi au venit să vândă miei, în Piaţa Chiriac, şase comercianţi. Preţurile pe kilogramul în viu, căci aşa se vând mieii în Chiriac, sunt cuprinse între 20 şi 22 de lei. Prima zi de vânzare a început firav, însă comercianţii speră să fie mulţumiţi de vânzare până la finalul săptămânii.

„E prima zi, e normal să nu fie prea mulţi clienţi. Dăm mielul cu 20 – 22 de lei pe kilogram, în viu. Avem miei de la 16-17 kilograme până la aproximativ 50. Am observat că oamenii urmăresc să cumpere miei mai mici. Probabil şi pentru că nu vor să plătească foarte mult pe un miel. Poate pare mare preţul, dar în supermaket am văzut că se vinde cu 60 de lei pe kilogram. La noi, după ce este sacrificat, ajunge undeva la 35-36 de lei kilogramul. Eu zic că e mult mai convenabil. Sperăm să vindem cât mai mult până la sfâşitul săpămânii, să nu fi muncit şi noi în zadar“, a spus un comerciant din Daneţi.

Cât plăteşti şi cu câtă carne rămâi

Cumpărătorii trebuie să aibă în vedere că dintr-un miel în viu se pierde destul de mult din cantitate, după sacrificare. Unul dintre comercianţi, din Sibiu, le-a explicat unor cumpărători, care tocmai plăteau 420 de lei pe un miel de 21 de kilograme. „Din greutatea aceasta, rămân în jur de 12-13 kilograme“, a spus comerciantul.
Practic, preţul final pentru carnea de miel sacrificat ajunge la aproximativ 35 de lei.

Un bărbat care venise să ia pulsul pieţei a spus că i se pare că preţurile sunt cam mari. Mai ales dacă mai pui la socoteală şi costul sacrificării. „Eu am vorbit deja cu cineva să îmi aducă un miel gata tăiat , pregătit. Şi plătesc 35 de lei pe kilogram. Am venit în piaţă doar să verific preţurile. Sunt cam mărişoare, ţinând cont că îl cumperi cu 20 – 22 de lei kilogramul în viu, apoi mai plăteşti şi taxa de sacrificare. Eu zic ca cei care vor să cumpere să mai aştepte până spre sfârşitul săptămânii. Sigur mai scad ei din preţ. Măcar să scoată cumpărătorii banii pentru taxa de sacrificare“, a spus craioveanul care făcuse turul pieţei pe bicicletă.

Cât costă taxa de sacrificare

În Piaţa Chiriac se află şi un centru de sacrificare pus la dispoziţia celor care doresc să plece cu mielul pregătit să fie gătit. Taxa pentru sacrificare este de 35 de lei. O firmă specializată, care a fost adusă de SC Pieţe şi Târguri în urma unei licitaţii, se ocupă de întreg procesul de sacrificare şi pregătire a mielului, astfel încât să fie gata de preparare. De la această firmă, pieţele încasează doar chiria, nu şi o taxă pentru fiecare miel sacrificat.

În schimb, de la comercianţii care vin să vândă mieii în Chiriac, SC Pieţe şi Târguri percepe o taxă de 7 lei pe mielul vândut. O noutate în acest an, odată cu deschiderea punctului de sacrificare a mieilor, este aceea că întreaga zonă în care are loc această activitate a fost încercuită cu panouri albe.

Centrul de sacrificare din Chiriac
Centrul de sacrificare din Chiriac

Până când se vor putea cumpăra miei din Chiriac

Punctul de sacrificare a mieilor din Piaţa Chiriac va fi deschis inclusiv sâmbătă, 15 aprilie.

„Potrivit normativelor europene, sacrificarea animalelor – inclusiv a mieilor şi iezilor de Paşte – se poate realiza numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac îşi desfăşoară activitatea de luni, 10 aprilie, şi până sâmbătă, 15 aprilie 2023, inclusiv, între orele 8-17, funcţionând pe aceleaşi principii ca şi un abator. Dispune de spaţii dotate cu apă potabilă caldă şi rece, fiind prevăzut cu toate ustensilele necesare acestor operaţiuni, inclusiv cu asomator şi staţie de sterilizare a cuţitelor.

Sacrificarea se face doar de măcelari autorizaţi. De asemenea, analizele medicale sunt la zi, iar carcasele de miel sau ied vor fi verificate de un medic veterinar. Acesta le va aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. În acest punct de comercializare şi sacrificare pot fi vânduţi şi tăiaţi numai miei şi iezi crotaliaţi. Aceştia trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare“, au precizat reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Citeşte: Târgul de Paşte de la Craiova, între promovare şi mirajul realului succes

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS