3.4 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţiile de proprietari pot să folosească banii de pe cardul de energie cu acordul executorilor judecătoreşti

Asociaţiile de proprietari pot să folosească banii de pe cardul de energie cu acordul executorilor judecătoreşti

Ca să poată folosi banii de pe cardurile de energie, asociaţiile de proprietari care au conturile blocate cer băncii să solicite executorului sistarea popririi. Asociaţia prezintă băncii documente care indică provenienţa banilor. Banca face o adresă executorului judecătoresc prin care îi cere să sisteze poprirea pe sumele provenite de pe cardul de energie.

Card energie

În urmă cu o lună, când craiovenii care locuiesc la bloc au primit cardurile de energie şi au vrut să-şi plătească factura la căldură, asociaţiile de proprietari s-au confruntat cu o problemă. Multe asociaţii de proprietari au conturile blocate pentru datorii către fostul furnizor de căldură al oraşului, Termo. Proprietarii, după ce au primit cardurile de energie au luat adeverinţă de la asociaţia de proprietari şi au mers să plătească prin poştă. Banii au intră în contul asociaţiei, iar executorul judecătoresc avea posibilitatea să verse aceste sume în contul fostului furnizot de căldură, pentru vechea datorie a asociaţiei.

Lista de plată
Lista de plată

Proprietarul care beneficiază acum de acest card nu are datorie la asociaţie, dar banii de pe card se duc pentru datoriile vechi ale asociaţiei. Actualul furnizor de energie termică, Termo Urban nu primeşte nici un ban pentru stingerea datoriile actuale. Ce se poate face în acest sens? E drept, legea spune că se pot plăti facturi curente sau restante. Unii dintre proprietari nu au restanţe, datorii are asociaţia din cauza proprietarilor rău-platnici sau delapidărilor, dar către vechea societate. Este o situaţie mai alambicată, dar asociaţiile se confruntă cu ea. Întrebarea pe care au ridicat-o reprezentanţii proprietarilor a fost: Ce pot face în asemenea situaţii?

Certificat de validare

MIPE: Banca cere executorului să sisteze poprirea pentru sumele provenite de pe cardul de energie

Răspunsul a venit chiar de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE):


„În baza Codului de Procedura Civilă (art. 781), chiar dacă există poprire pe cont, se pot face în continuare încasări. Există și venituri care nu pot fi poprite, ca regulă generală, cum ar fi: (i) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanțări primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte sau (ii) sumele de bani necesare plății drepturilor salariale.Creditele nerambursabile (finanțări primite de la instituții / organizații naționale sau internaționale) nu vor fi folosite pentru acoperirea popririi. Deși contul în care se află disponibilul de credit este blocat, se pot retrage aceste sume la cerere.
Pentru acest lucru este nevoie să se prezinte documente care justifică proveniență fondurilor (în speță carduri MIPE). În acest sens, banca face o adresa la organul de executare, prin care să fie înștiințat să sisteze poprirea pentru sumele respective, aferente cardului de energie”, se arată în răspunsul MIPE.

Asociaţia trebuie să anunţe banca

În ceea ce privește implementarea măsurii privind compensarea prețului la energie, conform OUG nr. 166/2022, cu modificările și completările ulterioare, pentru a exista siguranța că fondurile destinate sprijinului pentru compensarea facturilor la energie nu vor fi folosite pentru acoperirea popririi, este necesar ca Asociația de Proprietari să înștiințeze banca în ceea ce privește sumele ce urmează a-i fi virate de la CN Poșta Română. Banca trebuie să se adreseze, la rândul ei, organului de executare. Doar după ce Banca va emite o adresă prin care certifică faptul că aceste sume nu vor face obiectul popririi, sumele aferente sprijinului aferent cardurilor de energie vor putea fi virate către Asociația de proprietari.

Primăria Craiova: Cardurile de energie nu pot fi folosite în alte scopuri

Ajutor pentru încălzire cu cardurile de energie

În urmă cu o lună, când asociaţiile de proprieitari din Craiova se confruntau cu această problemă Primăria Craiova era de părere că asociaţiile de propreitari se pot înţelege cu executorul judecătoresc, să ţină seama de faptul că acest carduri nu pot fi folosite în alte scopuri. Beneficiar final al plăților, Termo Urban are un rol minuscul în gestionarea cardurilor de energie. Plățile se reglează între beneficiar, Poștă și asociațiile de proprietari.


„Asociațiile de proprietari se pot adresa executorului judecătoresc în vederea rezolvării acestora. Conform OUG 166/2022 art.1, cardurile de energie au prioritate și nu pot fi folosite în alte scopuri, având o destinație specială.
Art. 1. — (1) Prin prezenta ordonanță de urgență se stabilesc măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”, a declarat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS