6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCetatea Ladislau, o nouă atracție turistică pe Clisura Dunării

Cetatea Ladislau, o nouă atracție turistică pe Clisura Dunării

Turiștii ar putea vizita fortificația din localitatea Coronini chiar din această vară. Constructorul trebuie să finalizeze la timp și ultimele detalii din proiectul de aproape 20 de milioane de lei, la care a lucrat în ultimii trei ani și jumătate.

Cetatea Ladislau

Reconstrucția cetății medievale de la Coronini s-a încheiat. Mai sunt totuși lucrări de executat, până când obiectivul va putea fi vizitat de turiști. E nevoie de amenajarea platformelor de belvedere și a căilor de acces, și de montat iluminatul arhitectural. Cetatea de la Coronini nu va fi refăcută în totalitate. Asta pentru că nu există o imagine sau vreun document care să ne arate cum era înainte. Firesc, în aceste condiţii, Ministerul Culturii nu îşi dă aprobarea pentru reconstruirea așezământului. În tot acest timp pe malul celalalt al fluviului, sârbii au refăcut din temelii cetatea de la Golubac şi au transformat-o într-o bijuterie de castel, care atrage mii de turişti.

Ruinele Cetății

Tot cu bani europeni va fi reabilitat şi drumul de acces către cetate și se va construi o parcare. Iar apoi autorităţile vor să contruiască o faleză pietonală pe malul Dunării.

Cetatea Ladislau – istorie și legendă

Vechea cetate medievală, despre care amintesc documentele din prima jumătate a secolului al XV-lea, a fost construită de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg. În timpul domniei acestuia turcii deveniseră deja puternici în Balcani și reprezentau o amenințare și pentru teritoriile din nordul Dunării. Legendele locului spun însă că cetatea ar fi fost mult mai veche și ar fi aparținut voievodului Glad. El stăpânea peste întreaga provincie numită ulterior Banat, în secolele următoare fiind reclădită în mai multe etape. Cercetătorii au identificat mai multe faze de construcție, urmele unei cetăți de pământ și  o primă incintă a cetății înconjurată ulterior de un zid. Fortificația medievală avea două incinte. Avea un donjon circular de unde începea o poartă care era legată de palat, și un turn exterior. Acum se mai păstrează nucleul cetății construite în prima jumătate a secolului al XV-lea. Fortificația medievală patronată de Sfântul Ladislau a fost ridicată pe o stâncă aflată la 40 de metri deasupra Dunării. Avea trei laturi abrupte, și era apărată de ziduri groase de doi sau chiar trei metri grosime spre malul Dunării. Pe latura opusă, era apărată de un șanț lat de nouă metri, peste care fusese construit un pod. Alături de cetatea Severinului, aceasta avea un rol de maximă importanță strategică în sistemul defensiv al regatului maghiar pe linia Dunării. S-a bucurat de o mare atenție din partea regilor Ungariei în tot cursul secolului al XV-lea, când invaziile otomane erau tot mai frecvente în nordul fluviului.

În ruină de câteva secole

După bătălia de la Mohács din 1526, soldată cu înfrângerea maghiarilor de către armata turcilor otomani, Banatul Severinului a fost împărțit. În partea apuseană a acestuia s-a constituit, cu timpul, Banatul de Timișoara. Sistemul de fortificații al cetății Ladislau a fost distrus. În secolele următoare, aceasta a ajuns într-o avansată stare de degradare și paragină. Astăzi, din vechea cetate ajunsă o ruină, se mai păstrează un fragment din zidul cetății, părți din zidurile palatului și donjonul. Ea se află pe lista monumentelor istorice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS