Frumusețea teilor din curtea Bisericii Madona Dudu este deja istorie. Mai marii bisericii au decis să radă toți teii din curtea bisericii, fiindcă aceștia răpeau frumusețea construcției, după cum susțin aceștia. Și cum bisericile de la noi se doresc cât mai ieșite în evidență, ca și cum credința ar depinde de cât de impunătoare este biserica, teii au fost tăiați fără regret.
În luna februarie, când copacii au fost tăiați, am întrebat Garda de Mediu Dolj dacă nu cumva a fost încălcată legea, așa cum, pe bună dreptate, mulți craioveni s-au întrebat. După câteva săptămâni bune în care instituția a bâjbâit până să dea un răspuns, reprezentanții acesteia ne-au transmis că nu există motive pentru care Mitropolia să fie sancționată.
Zona Madona Dudu pare pustie
Întreaga zonă de la Madona pare pustiită în lipsa falnicilor tei, care au rămas în amintirea craiovenilor prin mirosul de neuitat al florilor de tei, dar și prin imaginea oazei de verdeață pe care aceștia o creau în centrul orașului.
Tăierea teilor din curtea Bisericii Madona Dudu a iscat o mulțime de controverse în rândul craiovenilor, scandalizați că reprezentanții bisericii au pus la pământ toți teii care au crescut în zeci de ani, poate chiar peste 100.
Pe la jumătatea lunii februarie a acestui an, craiovenii asistau consternați la măcelul teilor din curtea bisericii. Pe rețele sociale au apărut fotografii din timpul tăierii teilor. Toți oamenii care își exprimau părerea regretau că biserica a luat această decizie de a schimbe complet curtea lăcașului de cult. Cu toate acestea, reprezentanții Mitropoliei au susținut faptul că este terenul bisericii și că pot face ce doresc pe acesta. „Biserica Madona Dudu a fost restaurată, iar tăierea teilor ţine de o reconfigurare a curţii bisericii. Cu siguranţă, aceştia vor fi înlocuiţi cu altă vegetaţie şi va fi mult mai frumos. Acolo este spaţiul privat al bisericii. Noi suntem instituţie publică, de drept privat. Nu prea înţeleg de ce trebuie să se dea explicaţii pentru ceea ce se întâmplă pe terenul bisericii, care nu este spaţiu public“, a spus, la vremea respectivă, Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.
Vă reamintim că Mitropolia nu ceruse niciun aviz de la vreo instituție abilitată, cum ar fi Garda de Mediu sau Agenția de Mediu Dolj. Dar se pare că nici nu era nevoie, fiindcă pe terenul bisericii fac ce doresc. Indiferent de părerea craiovenilor sau de faptul că distrug copaci de zeci de ani, sănătoși.
Garda de Mediu nu a găsit nereguli și pare împăcată
Garda de Mediu Dolj a aflat din presă că la Madona Dudu s-au tăiat toți teii din curtea bisericii. La momentul respectiv, reprezentanții instituției nu au știut să dea un răspuns legat de legalitatea tăierii copacilor. Însă, au transmis că vor face verificări în acest sens.
După ancheta Gărzii de Mediu Dolj în acest caz, reprezentanții instituției susțin că și-au dat seama că nimic nu este în neregulă. Mai mult decât atât, directorul instituției pare împăcat cu faptul că, în sfârșit, clădirea va fi mai falnică și mai impunătoare decât teii.
„Din punct de vedere juridic, terenul respectiv nu este domeniul public ca să intre sub incidența legii pe spațiile verzi. Pe un astfel de teren, dacă există intabulare și carte funciară, nu se supune legii spațiilor verzi. Deci, în urma analizei noastre, asta a rezultat. Oamenii de acolo își derulează în continuare proiectul. Este vorba despre o reamenajare a curții bisericii. Ceea ce se dorește este punerea în valoare a bisericii, care este monument istoric. Mi s-a spus că va fi o zonă de spațiu verde, dar cel mai probabil se vor planta anumiți arbuști. Nu vor mai fi plantați tei fiindcă cresc foarte mult și acoperă construcția. În concluzie, nu a fost nevoie de aviz. Nu a fost nimic ilegal acolo, nu am dat nicio sancțiune. Însă, doar le-am recomandat să respecte crearea de zonă verde”, a declarat Gheorghe Călinoiu, directul Gărzii de Mediu Dolj.
Citește și: Hoți cu ghinion: Au jefuit un camion plin cu monede de 10 cenți!